Πάτρα: Πίνουμε καθαρό νερό – Α.Πανανικήτας: «Χαμηλό, σχεδόν μηδενικό το επίπεδο νιτρικών»

02.05.2021 / 9:39
iStock_TAP_WATER_TT

Από τα πιο ασφαλή και καλύτερα σε ποιότητα νερά διαθέτει ο δήμος της Πάτρας, με τα πιο χαμηλά επίπεδα νιτρικών, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τους συχνούς ελέγχους που γίνονται από την αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΥΑ Πατρών.
Το νιτρικά προέρχονται κυρίως από την υπερβολική χρήση λιπασμάτων και σε όλες τις διεθνείς επιστημονικές εκθέσεις αναφέρονται σαν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα επιβάρυνσης των υδάτων που μπορούν να επιφέρουν πραγματικό κίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, ειδικότερα για τις εγκύους, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά.
Η πρόσφατη έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής που έγινε για τα νιτρικά η οποία δημοσιεύτηκε στις 4 Μαΐου του 2018, αναφέρει συγκεκριμένα ότι «περίσσεια νιτρικών σε πόσιμα ύδατα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία, συγκεκριμένα την πρόκληση μεθαιμοσφαιριναιμίας, που εμποδίζει την κανονική μεταφορά οξυγόνου από το αίμα στους ιστούς, με αποτέλεσμα να προκαλεί κυάνωση και, σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, ασφυξία που μπορεί να αποδειχθεί θανάσιμη για τα βρέφη».
Το όριο των 50 mg ανά λίτρο
Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς το όριο που έχει τεθεί για την επικινδυνότητα του πόσιμου νερού σε νιτρικά ανέρχεται στα 50 mg ανά λίτρο. Στην Πάτρα η μεγαλύτερη ποσότητα που είχε βρεθεί σε νιτρικά αφορούσε τις μετρήσεις που είχαν γίνει το 2019 και το 2020 και συγκεκριμένα το κέντρο της πόλης, με το επίπεδο να φτάνει τα 14 mg ανά λίτρο.
Ωστόσο, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΥΑΠ που προχωρά σε αυτούς τους ελέγχους, ακόμα και το ποσοστό των 14 mg που είχε ανιχνευτεί στο κέντρο της Πάτρας στις μετρήσεις που είχαν γίνει πριν από ένα και δύο έτη αποτυπώνουν το χαμηλό επίπεδο και την ασφάλεια που έχει το πόσιμο νερό της πόλης τους για τους Πατρινούς.
Οι αντίστοιχες μετρήσεις που είχαν γίνει σε πολλές περιοχές της χώρας συμπεριλαμβάνουν ποσοστά που ξεπερνούν ακόμα και το μέγιστο επίπεδο νιτρικών που έχει βρεθεί στην περιοχή του κέντρου της Πάτρας.
Δεν θα έπρεπε καν να υπήρχαν
Ωστόσο, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα τα νιτρικά είναι τόσο επιβαρυντικά για το πόσιμο νερό που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καθόλου στις μετρήσεις, καθώς θεωρούνται οι σοβαρότεροι επιμολυντές.
Είναι χαρακτηριστικό σε επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξάρτητα από τον βασικό κανονισμό που ορίζει ως επικίνδυνο όριο μιας ποσότητας νιτρικών τα 50 mg ανά λίτρο, υπάρχει η σύσταση τους καταναλωτές να αποφεύγεται η κατανάλωση νερού με νιτρικά που εμπεριέχουν άνω των 10 mg.
Η πλειοψηφία των μετρήσεων
Στην Πάτρα, σύμφωνα πάντα με την ΔΕΥΑΠ, το πόσιμο νερό της πόλης δεν έχει εμπεριέχει νιτρικά, με βάση τουλάχιστον τα αποτελέσματα της πλειοψηφίας των μετρήσεων που γίνονται, με το 14% που ανιχνεύτηκε στην περιοχή του κέντρου της αχαϊκής πρωτεύουσας να αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα.
Μάλιστα στις πιο πρόσφατες μετρήσεις που έγιναν σε πολλές περιοχές της Πάτρας οι πίνακες που έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της Δημοτικής Επιχείρησης, δείχνουν μηδενικό επίπεδο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σε περιοχές που βρίσκονται έξω από το κέντρο της πόλης και οι οποίες θεωρούνται πιο αγροτικές, με τους κατοίκους να βάζουν στα χωράφια τους λιπάσματα για την καλλιέργεια τους, τα νιτρικά είναι στις περισσότερες μετρήσεις είτε ανύπαρκτα, είτε σε ένα ποσοστό κάτω του 5%.
Το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη
Μάλιστα, το έργο της αντικατάστασης των αγωγών του δικτύου ύδρευσης, ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του υδρευτικού δικτύου της Πάτρας, θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα του νερού και θα αποβάλουν κάθε υποψία επιβαρυντικού στοιχείου που ενδεχομένως να υπήρχε εξαιτίας της παλαιότητας των σωλήνων.
Όμως η Πάτρα έτσι και αλλιώς δεν έχει κανένα θέμα στο πόσιμο νερό της, ενώ η υπηρεσία της ΔΕΥΑΠ συνεχίζει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους και της μετρήσεις σε κάθε περιοχή, παρακολουθώντας το όλο θέμα από κοντά.
Κ.Α

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΗΤΑΣ:


«Ούτε καν υποψία κινδύνου στο πόσιμο νερό»

Πάτρα: Πίνουμε καθαρό νερό – Α.Πανανικήτας: «Χαμηλό, σχεδόν μηδενικό το επίπεδο νιτρικών» 2

Καθησυχαστικός ως προς το όλο ζήτημα εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ανδρέας Παπανικήτας μιλώντας στο «Νεολόγο».
«Τα ποσοστά σε νιτρικά που έχουν ανιχνευτεί από τις μετρήσεις που έχουν γίνει στο σύνολο σχεδόν των περιοχών της Πάτρας, όχι μόνο δεν παραπέμπουν σε κάποια επικινδυνότητα του πόσιμου νερού της, αλλά ούτε καν σε υποψία κινδύνου.
Είναι από μηδενικά έως αρκετά χαμηλά και σε κάθε περίπτωση πολύ πιο κάτω από το όριο που έχουν ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διεθνείς κανονισμοί.
Στην ΔΕΥΑΠ έχουμε μια υπηρεσία που έχει ως αρμοδιότητα της τις μετρήσεις και τους ελέγχους στην ποιότητα του νερού και η οποία κάνει αρκετά καλά τη δουλειά της, ανιχνεύοντας με τις σύγχρονες τεχνολογικές και επιστημονικές προδιαγραφές κάθε στοιχείο και είναι σε θέση να έχει μία απόλυτα τεκμηριωμένη άποψη τόσο για την ασφάλεια του νερού, όσο και για την ποιότητα του.
Ας μην ανησυχούν οι Πατρινοί λοιπόν. Το νερό που πίνουν είναι από κάθε πλευρά απόλυτα ασφαλές και ποιοτικά είναι ένα από τα καλύτερα σε όλη την επικράτεια».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα