Πάτρα: Πήγε το Δήμο και τα ΚΕΠΑ στα δικαστήρια γιατί του έκοψαν το επίδομα αναπηρίας και δικαιώθηκε!

31.10.2020 / 17:38
andras

Του Φάνη Βγενόπουλου

Από το 2015 παλεύει ο Πατρινός Χ.Κ. του Γ. να πάρει το επίδομα αναπηρίας που του έκοψε ο Δήμος της Πάτρας, μετά από τη γνωμάτευση του ΚΕΠΑ. Μάλιστα, ο συμπολίτης προσέφυγε στα Δικαστήρια, τα οποία τον δικαίωσαν μεν, αλλά όπως πληροφορούμαστε ο Δήμος της Πάτρας θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του 2015, όταν η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Πατρέων, αποφάσισε να κόψει το επίδομα που έπαιρνε ο Χ.Κ. του Γ., με την αιτιολογία ότι δεν είχε ποσοστό αναπηρίας τέτοιο, που να δικαιολογεί τη χορήγηση του επιδόματος.

Νωρίτερα, τον Νοέμβρη του 2015, ο συγκεκριμένος είχε περάσει από την Επιτροπή του ΚΕΠΑ, η οποία γνωμάτευσε ότι, πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, αλλά ότι το συνολικό ποσοστό της αναπηρίας του ανέρχεται στο 50% και ότι δεν παρουσιάζει ανικανότητα για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα. Η γνωμάτευση είχε πρόβλεψη από τον Μάρτιο του 2015 μέχρι και τον Μάρτιο του 2017.

Με βάση τη γνωμάτευση του ΚΕΠΑ ο Δήμος Πατρέων, προχώρησε στη διακοπή του επιδόματος που έπαιρνε ο συμπολίτης. Ωστόσο, ο ίδιος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πατρών με προδικαστική του απόφαση έκρινε, το 2018, ότι η γνωμάτευση του ΚΕΠΑ είναι αναιτιολόγητη και ανέπεμψε την υπόθεση, προκειμένου η Επιτροπή, να λάβει υπόψη της τις παθήσεις του προσφεύγοντος, τα ιατρικά στοιχεία του φακέλου του και να αιτιολογήσει την όποια νέα απόφασή της, για το ποσοστό αναπηρίας του προσφεύγοντος από τις 27/3/2015 μέχρι και τις 31/3/2018.

Πράγματι, η Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή, το 2018,συνεδρίασε εκ νέου και αποφάνθηκε ότι αυτός «πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και διπολική συναισθηματική διαταραχή, διάγνωση η οποία τέθηκε κατά την νοσηλεία του από 27/02/2015 μέχρι και 12/03/2015» και πως: «Η νόσος καιτο εξ αυτής αποδιδόμενο ποσοστό αναπηρίας παρουσιάζει διακυμάνσεις οφειλόμενες σε διάφορους παράγοντες(φαρμακευτική αγωγή–εξωγενείς παράγοντες, αλλά και τη φύση της ίδιας της νόσου» και προσδιόρισε το ποσοστό αναπηρίας στο 50%.Το Δικαστήριο, ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή έκρινε δύο φορές ότι το ποσοστό αναπηρίας του Χ.Κ. του Γ., είναι 50% (και επομένως δεν δικαιούται επιδόματος), έκρινε ότι η απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής δεν ήταν πλήρως και επαρκώς αιτιολογημένη και πως ο προσφεύγων δικαιούται το επίδομα αναπηρίας, για το χρονικό διάστημα από τις27/3/2015 μέχρι και τις 31/3/2017. Με αυτό το σκεπτικό το Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση του Δήμου Πατρέων για τη διακοπή του επιδόματος αναπηρίας.

Το θέμα απασχόλησε πρόσφατα την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πατρέων, η οποία αποφάσισε να προσφύγει κατά της δικαστικής απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου και να ασκήσει έφεση κατά αυτής.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα