Πάτρα: Πήγε το Δήμο και τα ΚΕΠΑ στα δικαστήρια γιατί του έκοψαν το επίδομα αναπηρίας και δικαιώθηκε!

31.10.2020 / 17:38
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
andras

Του Φάνη Βγενόπουλου

Από το 2015 παλεύει ο Πατρινός Χ.Κ. του Γ. να πάρει το επίδομα αναπηρίας που του έκοψε ο Δήμος της Πάτρας, μετά από τη γνωμάτευση του ΚΕΠΑ. Μάλιστα, ο συμπολίτης προσέφυγε στα Δικαστήρια, τα οποία τον δικαίωσαν μεν, αλλά όπως πληροφορούμαστε ο Δήμος της Πάτρας θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του 2015, όταν η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Πατρέων, αποφάσισε να κόψει το επίδομα που έπαιρνε ο Χ.Κ. του Γ., με την αιτιολογία ότι δεν είχε ποσοστό αναπηρίας τέτοιο, που να δικαιολογεί τη χορήγηση του επιδόματος.

Νωρίτερα, τον Νοέμβρη του 2015, ο συγκεκριμένος είχε περάσει από την Επιτροπή του ΚΕΠΑ, η οποία γνωμάτευσε ότι, πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, αλλά ότι το συνολικό ποσοστό της αναπηρίας του ανέρχεται στο 50% και ότι δεν παρουσιάζει ανικανότητα για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα. Η γνωμάτευση είχε πρόβλεψη από τον Μάρτιο του 2015 μέχρι και τον Μάρτιο του 2017.

Με βάση τη γνωμάτευση του ΚΕΠΑ ο Δήμος Πατρέων, προχώρησε στη διακοπή του επιδόματος που έπαιρνε ο συμπολίτης. Ωστόσο, ο ίδιος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πατρών με προδικαστική του απόφαση έκρινε, το 2018, ότι η γνωμάτευση του ΚΕΠΑ είναι αναιτιολόγητη και ανέπεμψε την υπόθεση, προκειμένου η Επιτροπή, να λάβει υπόψη της τις παθήσεις του προσφεύγοντος, τα ιατρικά στοιχεία του φακέλου του και να αιτιολογήσει την όποια νέα απόφασή της, για το ποσοστό αναπηρίας του προσφεύγοντος από τις 27/3/2015 μέχρι και τις 31/3/2018.

Πράγματι, η Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή, το 2018,συνεδρίασε εκ νέου και αποφάνθηκε ότι αυτός «πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και διπολική συναισθηματική διαταραχή, διάγνωση η οποία τέθηκε κατά την νοσηλεία του από 27/02/2015 μέχρι και 12/03/2015» και πως: «Η νόσος καιτο εξ αυτής αποδιδόμενο ποσοστό αναπηρίας παρουσιάζει διακυμάνσεις οφειλόμενες σε διάφορους παράγοντες(φαρμακευτική αγωγή–εξωγενείς παράγοντες, αλλά και τη φύση της ίδιας της νόσου» και προσδιόρισε το ποσοστό αναπηρίας στο 50%.Το Δικαστήριο, ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή έκρινε δύο φορές ότι το ποσοστό αναπηρίας του Χ.Κ. του Γ., είναι 50% (και επομένως δεν δικαιούται επιδόματος), έκρινε ότι η απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής δεν ήταν πλήρως και επαρκώς αιτιολογημένη και πως ο προσφεύγων δικαιούται το επίδομα αναπηρίας, για το χρονικό διάστημα από τις27/3/2015 μέχρι και τις 31/3/2017. Με αυτό το σκεπτικό το Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση του Δήμου Πατρέων για τη διακοπή του επιδόματος αναπηρίας.

Το θέμα απασχόλησε πρόσφατα την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πατρέων, η οποία αποφάσισε να προσφύγει κατά της δικαστικής απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου και να ασκήσει έφεση κατά αυτής.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα