Πάτρα- Pet grooming: Πολυτέλεια ή ανάγκη; Οι Λίνα Δώση και Αφροδίτη Τηλιγάδη μας δίνουν την απάντηση

04.03.2021 / 10:00
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
collage

Της Βίκυς Μαυρομάτη

Ο καλλωπισμός των σκύλων και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες των μικρών φίλων που θέλουν τα κατοικίδιά τους περιποιημένα αλλά και υγιή. Δύο επαγγελματίες του είδους, η Λίνα Δώση και η Αφροδίτη Τηλιγάδη μας εξηγούν αναλυτικά κάθε πότε, πόσο και πώς πρέπει να φροντίζουμε τα σκυλάκια μας αυτή την περίοδο.

Κατά πόσο επηρέασε η πανδημία των καλλωπισμό των σκύλων;

Λίνα Δώση: Η πανδημία σαφώς και επηρέασε το χώρο μας. Όλοι μαζί βρισκόμαστε σε αυτήν την οικονομική αβεβαιότητα. Όλοι κάνουμε υποχωρήσεις και  ιεραρχούμε ξανά τις προτεραιότητές μας.

Αφροδίτη Τηλιγάδη: Η πανδημία επηρέασε τον καλλωπισμό των σκύλων ανοδικά. Η επισκεψιμότητα αυξήθηκε ως προς τις  παροχές, οι τιμές  διαμορφωθήκαν σύμφωνα  με την γενικότερη οικονομική κατάσταση η οποία απαιτεί περισσότερη κατανόηση ..

Ποια είναι τα μέτρα που λαμβάνονται σε κάθε ραντεβού;

Λ.Δ.: Προσωπικά στο χώρο μου η μόνη διαφορά με την προ-covid εποχή είναι ότι συνιστώ στους κηδεμόνες να μην παραμένουν στον εσωτερικό χώρο του κομμωτηρίου κατά τη διάρκεια της περιποίησης του ζώου τους. Κατά τ’ άλλα, ακολουθώ το ίδιο πρωτόκολλο, δηλαδή φροντίζω ένα μόνο ζώο σε κάθε ραντεβού, αερίζω επαρκώς το χώρο, απολυμαίνω με ειδικά αντιικά/αντιμυητσιακά/απολυμαντικά τις επιφάνειες, τα εργαλεία και τον χώρο υποδοχής μετά από κάθε ένα ραντεβού.

Α.Τ.: Τα ραντεβού κανονίζονται  εκ των προτέρων τηλεφωνικά (ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός), όπου κατόπιν συμφωνίας παραλαμβάνουμε το κατοικίδιο  και σύμφωνα με τον καθορισμένο χρόνο ολοκλήρωσης του καλλωπισμού το παραδίδουμε. Σαφώς τηρούνται όλα τα απαιτούμενα μέτρα όπως χρήση μάσκας, μιας χρήσης γάντια, απολύμανση grooming table και εργαλείων εξατομικευμένα σε κάθε ραντεβού, όπως και ειδικά αντισηπτικά.

Τι πρέπει να προσέχουν οι ιδιοκτήτες σκύλων τις ημέρες αυτές και κάθε πόσο συχνά πρέπει να φροντίζουν τα κατοικίδιά τους;

Λ.Δ.: Οι κηδεμόνες των ζώων στην περίοδο που διανύουμε θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στη σύσταση των προϊόντων που χρησιμοποιούν για την καθημερινή περιποίηση των ζώων τους στο σπίτι  και να μην υπερβάλλουν με την χρήση απολυμαντικών μη κτηνιατρικών στα ποδαράκια πχ. Φροντίζουμε το ζώο μας όπως εμάς!  Ένα υγιές ζώο πρέπει να δέχεται την κατάλληλη για το δέρμα και το τρίχωμά του φροντίδα αφού αξιολογηθεί από τον groomer του, ένας μέσος όρος είναι οι 20-25 ημέρες.

Α.Τ.: Δεν θεωρώ ότι έχει αλλάξει κάτι στην καθημερινότητα του σκύλου. Ο κηδεμόνας οφείλει να διατηρεί την ρουτίνα και να επιβλέπει κατά την διάρκεια αυτής τους κινδύνους τους οποίους ελλοχεύουν  και απειλούν την ζωή του ζώου. Θα πρέπει κατά κανόνα να καλλωπίζονται  κάθε μήνα η έστω κάθε 45 μέρες ώστε να διατηρείται το δέρμα υγείας και καθαρό και κατά συνέπεια και το τρίχωμα καθαρό και λαμπερό. Βέβαια έχει να κάνει και με τις οικονομικές δυνατότητες των ανθρώπων, οπότε το συνιστούν  πολύ παράγοντες.

Το pet grooming τελικά θεωρείται πολυτέλεια ή ανάγκη;

Λ.Δ.: Το pet grooming είναι αναγκαίο. Η σωστή φροντίδα του κατοικίδιου μας είναι απαραίτητη για τη δερματολογική υγεία ενός ζώου και πια έχουμε τη δυνατότητα μέσω των εξειδικευμένων επαγγελματιών να το προσφέρουμε στους μικρούς και μεγαλύτερους φίλους μας. Το pet grooming δεν είναι οι φιόγκοι, είναι η σωστή αξιολόγηση της γενικόερης κατάστασης των κατοικίδιων μας , η περιποίηση του δέρματός τους, του τριχώματός τους, των αυτιών τους, οι οδηγίες που λαμβάνουν οι κηδεμόνες για τη καλύτερη συμβίωσή τους με τα ζώα τους, η κοινωνικοποίηση του σκύλου ή/ και της γάτας.

Α.Τ.: Το p grooming απαιτείται να γίνεται σωστά και προγραμματισμένα. Το αποτέλεσμα όταν δημιουργείται από εξειδικευμένους γκρούμερς είναι εκθαμβωτικό και συνάδει με τον ορό πολυτέλεια. Έχουν προηγηθεί όμως κάποια στάδια προετοιμασίας ώστε να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα, τα οποία συμβάλλουν αδιαπραγμάτευτα στην καλή ψυχολογία και στην ποιότητα ζωής του ζώου, το ποιο αποτελεί και το ζητούμενο.

Ένας επαγγελματίας  groomer, τι γνώσεις πρέπει να έχει και πώς τις αποκτά;

Λ.Δ.: Ένας επαγγελματίας pet groomer , για να κατακτήσει τον τίτλο και τις γνώσεις που απαιτούνται πρέπει να περάσει από πολλά στάδια. Υπάρχουν στην Ελλάδα οι δάσκαλοί μας master groomers, που έχουν σχολές φοίτησης για διαφορετικά επίπεδα γνώσης. Ξεκινάμε από το basic grooming και φτάνουμε έως τις εξειδικεύσεις. Το κάθε επίπεδο απαιτεί φυσική παρουσία στη σχολή, συνεχόμενη πρακτική και μεγάλη επένδυση σε χρόνο και χρήμα. Δεν σταματάμε ποτέ να μαθαίνουμε, πάντα σε φυσικό χρόνο, με ζώο στο τραπέζι μας και την καθοδήγηση των δασκάλων μας. Προσωπικά μετά από 9 χρόνια στο χώρο, ακόμη κάνω σε κάθε ευκαιρία διορθωτικά σεμινάρια καθώς και παρακολουθώ όλα τα σεμινάρια τω εταιριών και των δασκάλων μας.

Α.Τ.: Ο groomer απαιτείται να έχει εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στις ανάγκες της κάθε φυλής και να μην εξισώνει αυτές με ένα συγκεκριμένο τρόπο κουρέματος. Η κάθε φυλή έχει συγκεκριμένες ανάγκες καλλωπισμού οι οποίες είναι επίσημα καθορισμένες σε συνάρτηση με τις εργασιακές ανάγκες των φύλων ξεχωριστά. Υπάρχουν σχολές οι οποίες προσφέρουν γνώση και εξειδίκευση, παράλληλα και με σεμινάρια τα οποία διοργανώνονται. Ο κάθε μελλοντικός  groomer θα πρέπει να έχει καταρτιστεί  σε κάποια σχολή από αυτές με στόχο την  ολοκληρωμένη γνώση.

(εφ. Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα