Πάτρα: Παράταση του lockdown και ύστερα; Η “νεκρή” αγορά έχει ανάγκη από “ζεστό” χρήμα

01.12.2020 / 21:51
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
γκο 1

To lockdown, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ίσως να κρατήσει και μετά τις 14 Δεκεμβρίου.  

Η επιστρεπτέα προκαταβολή όμως που πήραν οι επιχειρήσεις τις περασμένες ημέρες δεν φτάνει. Η αγορά δεν αντέχει και άλλη παράταση της άρσης του lockdown, χάνοντας και το μεγαλύτερο διάστημα του Δεκεμβρίου που για τις περισσότερες επιχειρήσεις αποτελεί τον καλύτερο μήνα του έτους.

Για να παραμείνει κλειστή, θέλει στήριξη. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την εορταστική περίοδο. Αυτός είναι ο κοινός παρανομαστής των δύο βασικών κλάδων της αγοράς που αποτελούν και το κυριότερο κομμάτι της.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν φτάνει, ούτε για τις μικρές, ούτε για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι μία ανάσα σίγουρα για όλα αυτά τα καταστήματα που δεν έχουν από πουθενά εισόδημα, μένοντας κλειστά, αλλά ως εκεί.

Τα μισά από τα χρήματα που πήραν θα τα επιστρέψουν μέσα σε λίγους μήνες από τώρα, ενώ ορισμένα από αυτά έχουν φύγει ήδη σε υποχρεώσεις, σε ΕΝΦΙΑ και φόρους που τρέχουν.

Τίποτα περισσότερο από μία ανάσα.  Δεν αντιστοιχεί στο κακό που έχει συμβεί, ειδικότερα αν αυτό πάρει παράταση και πιάσει και τις γιορτές.  Στην εστίαση λένε ότι προτιμούν να μείνουν κλειστοί αυτές τις μέρες.

Αρκεί να υπάρχει η ανάλογη στήριξη, στους επιχειρηματίες, αλλά και στους εργαζόμενους τους. Στο εμπόριο ζητούν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους, όπως και να έχει, τουλάχιστον το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Ανοίξουν όμως δεν ανοίξουν είναι ότι θα χρειαστούν και αυτά στήριξη από το κράτος. Το κράτος πρέπει να βρει τρόπους για να στηρίξει την νεκρή αγορά με ζεστό χρήμα. Μόνο έτσι θα πάρει ζωή.  

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα