ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΚΕΦΑΛΑ
Οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα συνεχίζουν να καταγράφονται στο δικαστικό μέγαρο με τους εκπροσώπους των δικαστικών υπαλλήλων και των δικηγόρων να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους στον «Νεολόγο» αναφορικά με το κτιριακό αλλά και τη στελέχωση, σημειώνοντας μάλιστα πως βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για νέο κτίριο –ακόμη και επιπρόσθετο στο υπάρχον της Γούναρη- στη συμβολή των οδών Μαιζώνος και Βότση, μεταξύ άλλων επιλογών.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Πάτρας, Χάρης Δαραμούσκας και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, Θανάσης Ζούπας, μιλούν για το κτιριακό θέμα, τα προβλήματα προσωπικού αλλά και την τωρινή κατάσταση αναφορικά με την συγχώνευση των δικαστηρίων.
Χάρης Δαραμούσκας, Πρόεδρος Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Πάτρας
«Συνεχείς βλάβες»
Αγωνιά ο Χάρης Δαραμούσκας ο οποίος τονίζει πως δεν υπάρχουν πλέον αποθηκευτικοί χώροι στο δικαστικό μέγαρο στο οποίο εμφανίζονται συνεχώς βλάβες.
«Το δικαστικό μέγαρο είναι 100 χρονών. Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Έχει να γίνει ανακαίνιση από το 2004 πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Τα μηχανήματα για την ψύξη και την θέρμανση έχουν παλιώσει. Εμφανίζονται συνεχώς βλάβες. Δεν έχουμε αποθηκευτικούς χώρους ενώ υπάρχουν ντουλάπες στη μέση των διαδρόμων. Μια μέρα, μια ντουλάπα έπεσε σε γραφείο υπαλλήλου. Ευτυχώς, ήταν βράδυ και ο υπάλληλος δεν εργαζόταν. Σαν φορέας έχουμε νοικιάσει μια πολυκατοικία στην Κανάρη για να έχουμε εκεί ορισμένες υπηρεσίες. Για αυτό το λόγο έχουμε στείλει συνεχόμενα αιτήματα στο Υπουργείο ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για κτίριο στη Μαιζώνος και Βότση».
«Θα κλείσουν γραφεία»
«Δυστυχώς, έχουμε σοβαρό θέμα υπαλλήλων. Όλες οι υπηρεσίες λειτουργούν με το 50% ενώ οι περισσότεροι είναι από 55 ετών και άνω και όπως γίνεται αντιληπτό κάποιοι από αυτούς θα βγουν σε σύνταξη. Μάλιστα, σε 130 θέσεις υπηρετούν 66 υπάλληλοι. Σε λίγο θα κλείσουν γραφεία. Και αυτά τα έχουμε πει πολλάκις και έχουμε στείλει αιτήματα. Γίνονται σχέδια χωρίς να υπάρχουν υποδομές και προσωπικό. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι ενώ αναγκαζόμαστε κάποιες φορές να δουλεύουμε και παραπάνω από το επιτρεπόμενο ωράριο μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δαραμούσκας.
Θανάσης Ζούπας, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών
Οι συνέπειες της αναμόρφωσης
Από την πλευρά του, ο κ. Ζούπας μένει στην αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη, λέγοντας: «Αυτό που αλλάζει τη νέα δικαστική χρονιά είναι η κατάργηση των ειρηνοδικείων και η συγχώνευση τους στα υπάρχοντα πρωτοδικεία. Αυτό θα επιφέρει αλλαγές στον τόπο εκδίκασης πολλών υποθέσεων. Για παράδειγμα όσες υποθέσεις έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν στο Ειρηνοδικείο Δύμης θα συζητηθούν στο Πρωτοδικείο Πατρών. Επίσης μία άλλη σημαντική αλλαγή που επέρχεται είναι η ενοποίηση των θέσεων των Δικαστών και Εισαγγελέων στο κεντρικό πρωτοδικείο. Αυτό σημαίνει πρακτικά για το νομό Αχαΐας ότι δεν θα υπάρχουν δικαστές και εισαγγελείς ξεχωριστοί για το κάθε πρωτοδικείο Πατρών Αιγίου Καλαβρύτων αλλά θα υπάγονται όλοι στο κεντρικό Πρωτοδικείο Αχαΐας και θα ορίζονται από τον προϊστάμενο του κεντρικού πρωτοδικείου οι υπηρεσίες τους».
Ελπίδα για εύρυθμη λειτουργία
«Όλα αυτά σημαίνουν ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερους χώρους στο κεντρικό δηλαδή πρωτοδικείο. Γι’ αυτό το λόγο αναζητούμε ένα χώρο πλησίον του δικαστικού μεγάρου προκειμένου να μισθωθεί και να μπορέσει να καλύψει άμεσα το πρόβλημα που δημιουργείται. Πιστεύω ότι και με τη βοήθεια του Δικηγορικού Συλλόγου θα βρεθεί ο κατάλληλος χώρος προκειμένου να υπάρξει μία εύρυθμη λειτουργία του πρωτοδικείου μας σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που επιφέρει ο νέος δικαστικός χάρτης. Παράλληλα πιέζουμε το υπουργείο για την κάλυψη κενών που υπάρχουν στις οργανικές θέσεις των υπαλλήλων», αναφέρει ο κ. Ζούπας.
Παρόμοια η εικόνα το 2023
Ανησυχητικά ήταν τα στοιχεία αναφορικά με την στελέχωση και το προηγούμενο έτος αφού στελέχη του δικαστικού κόσμου είχαν αναφέρει έλλειψη προσωπικού της τάξης του 60% και τόνιζαν πως πρέπει να υπάρχουν άμεσα προσλήψεις για το νέο έτος καθώς δεν υπήρχαν ούτε Εισαγγελείς αλλά δεν έβγαιναν ούτε οι υπηρεσίες.
Τι είχε πει ο Υπουργός
Εξάλλου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, σε επίσκεψη του το καλοκαίρι στην Πάτρα συζήτησε με τους εκπροσώπους του δικαστικού κόσμου για τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Μεταξύ άλλων, αντελήφθη ότι πρέπει να εξευρεθεί επειγόντως λύση στο κτιριακό (βολεύει το παλιό Δημαρχείο, μεταξύ άλλων προτάσεων που συζητούνται – θα υπάρξει άμεσα λύση) και άκουσε με προσοχή το αίτημα να ενοικιασθεί νέο κτίριο. Είχε μιλήσει δε και για τις επιπλέον προσλήψεις σε σχέση με την υποστελέχωση που παρατηρείται.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*