Πάτρα: Ωριμάζουν τα σχέδια για το πρώην κολυμβητήριο της Αγυιάς- Τι θα πάρει τη θέση του παλιού σκουπιδότοπου

31.10.2020 / 9:04
γκο 1

Τα σχέδια για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αθλητικού κέντρου στο πρώην κολυμβητήριο της Αγυιάς ωριμάζουν και όλα δείχνουν ότι πλησιάζει η ώρα για να αποκτήσει και πάλι ζωή ένας χώρος που είχε εδώ και χρόνια εγκαταλειφθεί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΕΑΚ Νίκο Παπαδημάτο, βρισκόμαστε πλέον στην τελική φάση για να γίνει ο σχετικός διαγωνισμός για την ανάθεση μελετών για το έργο του πρώην κολυμβητηρίου της Αγυιάς, μια διαδικασία από την οποία θα προκύψει ο ανάδοχος που θα το αναλάβει.

Το έργο θα προχωρήσει με βάση το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογραφεί στις αρχές του 2020 ανάμεσα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το υφυπουργείο Αθλητισμού καθώς ο χώρος, ως γνωστόν, ανήκει στον Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Εφόσον όλα πάνε καλά η χρηματοδότηση που θα χρειαστεί για να προχωρήσει αυτό το έργο θα έρθει μέσα από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και από τρέχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα πρέπει πρώτα να εγκρίνουν τις μελέτες.

Μια πισίνα ίδια με αυτή που υπήρχε πριν

Ο φορέας που θα κληθεί να διαχειριστεί την λειτουργία του νέου αθλητικού κέντρου, θα είναι το ΠΕΑΚ η διοίκηση του οποίου σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς έχει ετοιμάσει ένα προσχέδιο για την διαμόρφωση των χώρων του πρώην κολυμβητηρίου της Αγυιάς, με βάση τις σύγχρονες τάσεις που υπάρχουν, αλλά και τις ελλείψεις στις αθλητικές υποδομές της περιοχής.

Το δεδομένο που αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου είναι το νέο αθλητικό κέντρο να περιλαμβάνει μια πισίνα και μάλιστα  ίδιων διαστάσεων, με αυτήν που υπήρχε πριν, όταν ο χώρος δεν είχε εγκαταλειφθεί και το πρώην κολυμβητήριο λειτουργούσε.

«Αυτό είναι ένας όρος που απαιτείται για να προχωρήσει το έργο και η δημιουργία του αθλητικού κέντρου. Θα πρέπει να γίνει όπως ήταν πριν, με τους χώρους γύρω από την πισίνα να υπάρχει η δυνατότητα να διαμορφωθούν, σε ένα σύγχρονο πλαίσιο, σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής. Το γεγονός ότι η πισίνα θα πρέπει να έχει τις ίδιες διαστάσεις με αυτή του κολυμβητηρίου σημαίνει ότι το ενεργειακό κόστος θα είναι μεγάλο, όταν το αθλητικό κέντρο λειτουργήσει.

Πάνω σε αυτό υπάρχουν κάποιες σκέψεις για την καλύτερη αξιοποίησή της, έτσι ώστε η πισίνα να έχει πολλαπλές χρήσεις και να απευθύνεται σε όσο το δυνατόν περισσότερους αθλούμενους» τονίζει ο κ. Παπαδημάτος.

Υπάρχουν όμως και σκέψεις, όπως αυτή που αφορά τη χρήση ενός κομματιού της για άτομα με κινητικά προβλήματα ή για καλλιτεχνική κολύμβηση και αρκετές ακόμα προτάσεις που θα εξεταστούν στην πορεία.

Τα γήπεδα και το κενό του τένις

Σε ό,τι αφορά τους περιβάλλοντες χώρους γύρω από την πισίνα και την διαμόρφωση του αθλητικού κέντρου, δεδομένη είναι η δημιουργία γηπέδων μπάσκετ, βόλεϊ με σύγχρονο τάπητα και προδιαγραφές.

Σίγουρη πρέπει να θεωρείται και η δημιουργία μεγάλου γηπέδου άμμου όπου θα χρησιμοποιείται για τα αθλήματα παραλίας (beach soccer, beach volley και beach handball), καθώς η εμπειρία των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων έδειξε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς κόσμου.

Επίσης, το νέο αθλητικό κέντρο, αναμένεται να έχει και δύο στεγασμένα χωμάτινα γήπεδο τένις, ένα ζήτημα που έχουν εξετάσει οι ιθύνοντες του ΠΕΑΚ και το θεωρούν αρκετά καλή ως σκέψη, αφού δεν υπάρχουν τέτοια γήπεδα στην Πάτρα.

Ο κ. Παπαδημάτος τονίζει πάνω σε αυτό: «Είναι μία έλλειψη, στις αθλητικές υποδομές της Πάτρας που θεωρούμε ότι θα πρέπει να καλυφθεί, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν χωμάτινα γήπεδα τένις.

Το τένις ύστερα από τις επιτυχίες του Τσιτσιπά και της Σάκκαρη είναι ένα άθλημα που ήδη παρουσιάζει ραγδαία διάδοση στη νεολαία και πιστεύουμε ότι το ενδιαφέρον του κόσμου θα είναι ακόμα μεγαλύτερο τα επόμενα χρόνια. Συνεπώς με μία τέτοια υποδομή θα καλύψουμε τις ανάγκες».

Χώρος για παρκούρ

Παρόμοια σκέψη που εξετάζεται είναι και αυτή της δημιουργίας ειδικού χώρου για παρκούρ, ενός αθλήματος που οι εφηβικές ηλικίες έχουν αγαπήσει και που δείχνει να έχει μεγάλη δυναμική στην νεολαία, με τους νέους όμως να προπονούνται αυτά τα χρόνια, κυρίως στην πλατεία Τριανταφύλη.

 «Το παρκούρ από την Ολυμπιάδα του 2028 και μετά μπαίνει στα Ολυμπιακά αθλήματα. Δεν υπάρχει ένας χώρος παρκούρ με σύγχρονες προδιαγραφές άθλησης στην Πάτρα και η δημιουργία του θα βάλει τις βάσεις για βγουν μέσα από αυτό ολοκληρωμένοι αθλητές που θα μπορούσαν να φτάσουν ψηλά» τονίζει ο κ. Παπαδημάτος.

Καίριος παράγοντας η βιωσιμότητα του χώρου

Όλα αυτά είναι ζητήματα που εξετάζονται σε συνάρτηση με έναν βασικό παράγοντα που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη: Να είναι βιώσιμο το αθλητικό κέντρο. «Από τη στιγμή που το έργο θα προχωρήσει και ο χώρος αυτός θα πάρει και πάλι ζωή θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν όλοι αυτοί οι παράγοντες που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα του χώρου.

Από το οικονομικό και τα λειτουργικά του έξοδα έως το έμψυχο δυναμικό και την φύλαξη του χώρου. Μόνο έτσι ο νέος χώρος δεν θα έχει τύχη του πρώην κολυμβητηρίου της Αγυιάς».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το πρώην κολυμβητήριο της Αγυιάς βρίσκεται σε ένα κομμάτι κομβικό της παραλιακής ζώνης, αλλά και σε μία από τις κεντρικές εισόδους προς την Πάτρα και η αναβάθμιση του θα αλλάξει το σύνολο της εικόνας που διαμορφώνει ένας επισκέπτης όταν έρχεται στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Μέχρι τώρα, εδώ και αρκετά χρόνια, ο χώρος είχε μετατραπεί  από την εγκατάλειψη σε εστία μόλυνσης, με την πισίνα να έχει γίνει ένας βούρκος και το όλο σκηνικό να μην είναι καθόλου κολακευτικό για την Πάτρα. Ωστόσο, οι καθαρισμοί που έγιναν πρόσφατα, άλλαξαν κάπως την εικόνα του, αλλά ο μόνος τρόπος για να αναδειχθεί αυτό το φιλέτο της παραλιακής ζώνης, θα είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου.

Τα δύο επιπλέον έργα που «τρέχει» το ΠΕΑΚ

Ωστόσο, πέρα από το ζήτημα του πρώην κολυμβητηρίου της Αγυιάς, το ΠΕΑΚ ήδη έχει ξεκινήσει να «τρέχει» και δύο ακόμα σημαντικά έργα.

Το πρώτο έχει να κάνει με το βοηθητικό γήπεδο του Δ. Τόφαλος. «Όταν αναλάβαμε μας είπαν ότι το κόστος κατεδάφισης του γηπέδου το οποίο κρίθηκε ακατάλληλο ήταν γύρω στα 200.000 ευρώ.

Στην πορεία, εξετάζοντας το ζήτημα, ανακαλύψαμε ότι με τα ίδια χρήματα  και λιγότερα θα μπορούσε να επιδιορθώσουμε το βοηθητικό και να το μετατρέψουμε σε κατάλληλο. Διαλέξαμε τον δεύτερο δρόμο» τονίζει ο κ. Παπαδημάτος.

«Με τις επιδιορθώσεις του βοηθητικού γηπέδου και βάζοντας το πάλι σε λειτουργία θα πάρουν έτσι μία μεγάλη ανάσα όλα τα σωματεία και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, ενώ θα αυξηθούν οι ώρες προπόνησής τους».

Σε εξέλιξη ήδη είναι επίσης το ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμισης τριών βασικών υποδομών του ΠΕΑΚ: Του κολυμβητηρίου «Α. Πεπανός», του «Δ. Τόφαλος» και του κλειστού γυμναστηρίου «Κ. Πετρόπουλος».

Ο φάκελος για την ενεργειακή αναβάθμιση του «Α. Πεπανός» ήδη έχει κατατεθεί και σύμφωνα με τον κ. Παπαδημάτο θα μειώσει το κόστος λειτουργίας της πισίνας κατά 40.000 ευρώ, όσα απαιτούνται για το ρεύμα και την θέρμανση της πισίνας.

Ακολουθούν οι μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δ. Τόφαλος και του Κ. Πετρόπουλος οι οποίες ετοιμάζονται και είναι να κατατεθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Κ.Α.

(από την εφημερίδα “7 Μέρες Ενημέρωση”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα