Πάτρα- «Όπλο μας το εμβόλιο»: Ο Δρ. Δημήτρης Μπάκος αναλύει το σχέδιο δράσης του νοσοκομείου Ρίου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

10.03.2021 / 9:42
Χωρίς τίτλο

Συνέντευξη στον Φάνη Βγενόπουλο

Ο αναπληρωτής διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών δρ. Δημήτρης Μπάκος, μιλά στον «Νεολόγο» για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα, το οποίο σηκώνει το βάρος αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πως έχει η κατάσταση με τον κορωνοϊό, αυτή την περίοδο, στο νοσοκομείο; Υπάρχουν κενές κλίνες που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες;

Όπως γνωρίζετε στην ευρύτερη περιοχή μας υπάρχει μία μεγάλη διασπορά κρουσμάτων covid-19 με αποτέλεσμα και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (ΠΓΝΠ), ως Νοσοκομείο Αναφοράς για τον COVID-19, να δέχεται αυξημένη πίεση. Αυτή τη στιγμή η διαθεσιμότητά μας σε απλές κλίνες νοσηλείας ασθενών με covid-19 είναι ικανοποιητική, ενώ οι διαθέσιμές κλίνες των ΜΕΘ-covid είναι πλέον ελάχιστες. 

Στην περίπτωση κατά την οποία θα απαιτηθούν επιπλέον κλίνες, τόσο απλές όσο και κλίνες ΜΕΘ, για νοσηλευομένους με κορωνοϊό, τι σχεδιασμό έχετε;

Το ΠΓΝΠ έχει από την αρχή της πανδημίας εκπονήσει Επιχειρησιακό Σχέδιο Αντιμετώπισης του covid-19. To Σχέδιο αυτό αναθεωρήθηκε τόσο τον Νοέμβριο του 2020 όσο και τον Ιανουάριο του 2021. Έχει προβλεφθεί δηλαδή, η σταδιακή αύξηση των διαθέσιμών κλινών τόσο σε απλές κλίνες νοσηλείας όσο και σε ΜΕΘ-covid, προσαρμοζόμενες κάθε φορά στην έκταση της πανδημίας μετατρέποντας απλές πτέρυγές υφιστάμενων κλινικών σε κλινικές covid, με γνώμονα πάντα την κατά το ελάχιστο δυνατό αναστολή βασικών λειτουργιών του Νοσοκομείου μας, καθώς και την ασφάλεια των ασθενών. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι το τελευταίο εξάμηνο έχουν λάβει χώρα εκτεταμένα τεχνικά έργα με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ-covid από 6 σε 21, ενώ δημιουργήθηκαν και νέοι χώροι «αυξημένης φροντίδας νοσηλείας» περιστατικών covid. Όλοι αυτοί οι νέοι χώροι πλαισιώνονται από σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και διαθέτουν εκτός των άλλων και μονάδες αρνητικής πίεσης.

Θα μου επιτρέψετε εδώ να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΓΝΠ, τα μέλη του οποίου προσεγγίζουν με ακεραιότητα το κάθε θέμα και λαμβάνουν αποφάσεις  με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Το ΠΓΝΠ όμως είναι ένα τριτοβάθμιο Νοσοκομείο το οποίο εκτός από τα περιστατικά covid-19 καλείται να αντιμετωπίζει συνεχώς και πλήθος άλλων περιστατικών που συνδέονται με διάφορα νοσήματα, σε έναν πληθυσμό αναφοράς που ξεπερνά το 1 εκατ. κατοίκους.           

Αντιλαμβάνεστε βέβαια, ότι ενώ το ΠΓΝΠ διαθέτει ιδιαίτερα αυξημένες υποδομές για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, οι υποδομές αυτές σε κάθε περίπτωση είναι και πεπερασμένες. Συνεπώς, η εφαρμογή του όποιου μέτρου ατομικής αλλά και συλλογικής προστασίας θα πρέπει να εφαρμόζεται με κάθε υπευθυνότητα, ώστε οι υποδομές μας να αντέξουν στην τελική πίεση.

Το νοσοκομείο του Ρίου από ποιες περιοχές δέχεται ασθενείς; Υπάρχει περίπτωση θα έρθουν και νοσηλευόμενοι από την Αθήνα;

Στις παρούσες συνθήκες της πανδημίας υπάρχει ραγδαία αύξηση των περιστατικών COVID-19 που χρήζουν νοσηλείας, προερχόμενα κυρίως  από τον αστικό ιστό της Πάτρας και λιγότερο από τις όμορες περιοχές.

Ο βασικός σχεδιασμός άπτεται της αντιμετώπισης των κρουσμάτων της ιδιαίτερα εκτεταμένης Περιφέρειάς μας.

Ποια επιπλέον μέτρα, από την αρχή της πανδημίας, έχετε λάβει στο νοσοκομείο, για την προστασία, τόσο του προσωπικού, όσο και των ασθενών και των συνοδών τους; Είστε ικανοποιημένος από την τήρησή τους;

Στο σύνολο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού γίνονται συνεχώς υποδείξεις για την χρήση των μέσων ατομικής προστασίας και συστάσεις για την τήρηση όλων των πρωτοκόλλων ασφαλείας, σύμφωνα πάντα και με την επιτροπή λοιμώξεων του Νοσοκομείου μας. Τονίζεται δε ότι από τις αρχές του Νοεμβρίου, στο ΠΓΝΠ γίνονται στο σύνολο του προσωπικού  rapid test ανά τακτά, σύντομα χρονικά διαστήματα, και υποχρεωτικά, κατά την επάνοδό του μετά από απουσία του, άνω των τριών ημερών. Επίσης, υπό την συνεχή επίβλεψη της ομάδας των λοιμοξιολόγων, διενεργούνται και μοριακά τεστ όταν υπάρχει η όποια, έστω και ελάχιστη, υποψία. 

Οι ασθενείς με την παραμικρή ένδειξη εισέρχονται κατευθείαν σε πτέρυγα υπόπτων covid  μέχρι την επιβεβαίωση αρνητικού μοριακού τεστ, ενώ για την εισαγωγή του όποιου ασθενούς για χειρουργική επέμβαση, προαπαιτείται αρνητικό μοριακό τεστ.

Η μεγάλη επισκεψιμότητα που συνδέεται του με τη λειτουργία ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου σε περίοδο πανδημίας εγκυμονεί αυξημένο  κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Λόγω αυτού, ελήφθησαν επιπλέον μέτρα ασφαλείας που αφορούν στην καθολική απαγόρευση του επισκεπτηρίου ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις, και μόνο με ειδική άδεια, επιτρέπεται ένας, μοναδικός συνοδός ανά ασθενή. Επείσης, υπάρχει συνεχής επιτήρηση του συνόλου των χώρων του Νοσοκομείου από την υπηρεσία φύλαξης, η οποία και ενισχύθηκε, προσφάτως, από επιπλέον προσωπικό.

Τέλος, από τη Δευτέρα έχουμε προβεί σε μερική αναστολή λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων για 10 ημέρες για τους ως άνω, προφανείς λόγους αποφυγής  συνωστισμού.  

Θεωρώ ότι το σύνολο του προσωπικού μας ανταποκρίθηκε άμεσα στις απαιτήσεις αυτές.

Φυσικά τόσο η αναστολή των εξωτερικών ιατρείων όσο και η απαγόρευση του επισκεπτηρίου, προκαλούν δυσαρέσκεια, η οποία θεωρώ ότι θα εκλείψει όταν όλοι συναισθανθούν ότι τα μέτρα ελήφθησαν με γνώμονα αποκλειστικά, την ασφάλεια των ασθενών αλλά και των πολιτών μας.        

Το προσωπικό του νοσοκομείου (ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό), βρίσκεται επί σχεδόν ένα χρόνο, σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας του κορωνοϊού. Πόσο ακόμη θα αντέξουν;  Τι σας λένε;

Είναι γεγονός ότι το σύνολο του προσωπικού μας το οποίο λαμβάνει συνεχώς τα εύσημα, έχει πλέον καταπονηθεί, μετά από τη συνεχή προσπάθεια 12, πλέον μηνών. Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, αλλά αν και η κόπωση είναι σαφώς εμφανής, το προσωπικό μας φαίνεται να αντιμετωπίζει ακόμη και την μεγάλη αυτή έξαρση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, με αμείωτο αίσθημα ευθύνης και συνέπεια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουμε μία σημαντική ενίσχυση από επικουρικό προσωπικό, κυρίως νοσηλευτικό, που συμβάλει με τη σειρά του, στην αντιμετώπιση της κρίσης. Θεωρείται υποχρέωση της Διοίκησης, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, η ηθική αλλά και υλική ανταμοιβή του συνόλου του προσωπικού του Νοσοκομείου μας.                 

Μόλις ένας στους τρεις νοσηλευτές του νοσοκομείου είχε εμβολιαστεί πριν από 10 ημέρες, για τον κορωνοϊό. Όπως έγινε γνωστό, καλέσατε εκ νέου τόσο τους  νοσηλευτές όσο και το λοιπό προσωπικό να εμβολιασθεί. Υπήρξε ανταπόκριση στο κάλεσμά σας;

Πιστεύουμε ότι το βασικό όπλο για την αναχαίτιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός. Η Πολιτεία θεωρώντας υποχρέωσή της να θωρακίσει το προσωπικό της «πρώτης γραμμής» έδωσε προτεραιότητα στον εμβολισμό του συνόλου του προσωπικού του Νοσοκομείου. Η Διοίκηση επανειλημμένα έχει καλέσει το προσωπικό για τη συμμετοχή του σε άμεσο εμβολισμό. Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό που εστιάζεται κυρίως στο νοσηλευτικό προσωπικό δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί, αν και εκ νέου εκλήθη να εμβολιστεί με προτεραιότητα, αφού ακόμη και σήμερα η Πολιτική Προστασία μας παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Αν και η ανταπόκριση ήταν περιορισμένη, η Διοίκηση θα συνεχίσει τον προτροπή για καθολικό εμβολιασμό, καθώς αυτό αποτελεί  βασική, στοιχειώδη  προσφορά τόσο στον εαυτό μας όσο και στον συνάνθρωπο.

Ο εμβολισμός αποτελεί μαζί με τα μέσα ατομικής προστασίας τη βασική ασπίδα μας έναντι ενός σοβαρού κινδύνου του συστήματος υγείας, αυτού της εκτεταμένης ενδονοσοκομειακής διασποράς, του επίμαχου ιού. 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα