Πάτρα: Ολοκληρώνεται σήμερα το 11ο Forum Ενέργειας – Κατατέθηκαν σημαντικές προτάσεις για την Ενεργειακή Πολιτική – Φωτογραφίες

26.06.2022 / 11:27
forum 1

Oι εξελίξεις στην Εθνική Ενεργειακή Πολιτική, ένα ζήτημα που αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά στη χώρα μας, αναλύθηκε κατά την πρώτη συνεδρία του 11ου  Forum Ενέργειας,  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας (Τριών Ναυάρχων 40, Πάτρα). Και όπως διαφάνηκε, απαιτούνται σημαντικές αποφάσεις για να υπάρξει μια ουσιαστική διέξοδος από την ενεργειακή κρίση, καθώς οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι για τον μέσο καταναλωτή.

* Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος  Βασίλης Αϊβαλής αναφέρθηκε στην στρατηγική που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια στο ενεργειακό κομμάτι και στα λάθη που έγιναν μέχρι και σήμερα με αποτέλεσμα να καταλήξουμε σε ενεργειακό αδιέξοδο.

«Πριν από λίγα χρόνια προχωρήσαμε για εξόρυξη πετρελαίου και στη Δυτική Ελλάδα. Ήρθαν εταιρείες -κολοσσοί, τους παραχωρήσαμε οικόπεδα, έγιναν μετρήσεις και σε περιοχές έγιναν δοκιμαστικές έρευνες. Όταν έφθασε η ώρα να πάρουν περιβαλλοντικές  άδειες δεν τους δόθηκαν. Και αυτό ορθώς. Τελικά στραφήκαμε προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, χωρίς όμως να υπάρχει χωροταξικό σχέδιο. Προσπάθειες γίνονται, όμως με μεγάλη καθυστέρηση. Προωθούνται οι  ΑΠΕ αλλά ειδικό χωροταξικό δεν έχει θεσπιστεί για να μπορεί να γνωρίζει ο καθένας πού μπορεί να βάλει και τι να βάλει…» τόνισε ο κ. Αϊβαλής.

* Η Αντιδήμαρχος  Πατρέων  με αρμοδιότητες Πολεοδομικού, Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Δόμησης  & Δημοτικών Ενοτήτων Μεσσάτιδας, Παραλίας και Βραχναιίκων  Αναστασία Τογιοπούλου επεσήμανε πόσο δύσκολη θα είναι η περίοδος που θα ακολουθήσει διότι «πολύ σοβαρό ζήτημα αντιμετωπίζουμε ως Δήμος Πατρέων με τους αυξημένους  λογαριασμούς του  ρεύματος στο 80%. Τα σχολεία θα χρειάζονται πετρέλαιο με τις τιμές να έχουν πάρει την ανιούσα. Η λύση για την κυβέρνηση είναι η μεταφορά του κόστους στους πολίτες, σε αυτούς που όμως  δεν έχουν να βάλουν πετρέλαιο στα σπίτια τους και θα πρέπει να βάλουν στα σχολεία».

* Ο Κλεομένης Μπάρλος,  Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών & Επιχειρήσεων Πελ/νήσου & Δυτ. Ελλάδος τόνισε ότι το κόστος ενέργειας έχει άμεση αντίκτυπό στις θέσεις εργασίας των επιχειρήσεων  και θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις.

«Κινδυνεύουν θέσεις εργασίας από το κόστος της ενέργειας και είναι κάτι που δεν συζητά κανείς» τόνισε ο κ.Μπάρλος . Εστίασε στην πρότασή του για τη  δυνατότητα της υποθαλάσσιας τουρμπίνας επισημαίνοντας: «Ο πρώτος τέτοιου τύπου σταθμός κατασκευάζεται  στην Ιαπωνία σε ένα υποθαλάσσιο ρεύμα που μπορεί να δώσει ενέργεια 200 Gigawatt, δηλαδή το 60% των αναγκών της Ιαπωνίας. Έχουμε πολλά νησιά που μπορούμε αυτό να το εφαρμόσουμε και να  δημιουργηθούν σημαντικές  επενδύσεις»

* Ο Λάμπρος Δημητρογιάννης  Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας της ΠΔΕ σημείωσε ότι στο ζήτημα της μετάβασης σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας δεν έχει εξασφαλιστεί η ομαλότητα. «Δεν μπορούμε να κάνουμε μετάβαση σε διάφορες μορφές ενέργειας εάν δεν έχουμε εξασφαλίσει ότι αυτή θα γίνει στον σωστό χρόνο. Υπήρξε ένα κενό και μια αδράνεια τα τελευταία δύο χρόνια ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις».

* Η Πέτη Πέρκα,   αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το 50% των ΑΠΕ πρέπει να γίνονται από ενεργειακές κοινότητες, προκειμένου να εμπλακούν οι τοπικές κοινωνίες και να υπάρξει το ανάλογο όφελος.

* Ο  Χάρης Δούκας, αν. καθηγητής Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, Γραμματέας Τομέα Ενέργειας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, υπογράμμισε ότι τα μεγάλα έργα της χώρας απαιτούν εκσυγχρονισμούς και δυστυχώς μέχρι σήμερα έχουν αφεθεί στην τύχη τους.  Σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, ένα εγχείρημα μέσω του οποίου επιδιώκεται να λυθεί το πρόβλημα της ενέργειας, τόνισε ότι στην χώρα μας αγγίζει το 11% και υπολείπεται κατά πολύ του παγκόσμιου μέσου όρου του 30% και του ευρωπαϊκού που είναι ακόμη μεγαλύτερος.

* Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, αν. κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΚΚΕ, Βουλευτής Αχαΐας  ανέφερε ότι διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις με τις πολιτικές τους οδήγησαν στο σημερινό ενεργειακό αδιέξοδο και με δικές τους πρωτοβουλίες φθάσαμε σήμερα στο να πληρώνουμε πολλαπλάσια το κόστος της κιλοβατώρας σε σχέση με το κόστος από την παραγωγή ενέργειας με λιγνίτη.

*  Ο   Γιάνης Γκούμας, Αρχιτέκτων Μηχανικός,  Υπεύθυνος του Τομέα  Ενέργειας του ΜέΡΑ25 επεσήμανε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δόθηκαν σε λίγα χέρια με σκοπό το κέρδος και η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια έγινε με λάθος καθοδήγηση.

Κατά τη διάρκεια των υβριδικών συνεδριών του  11oυ  Forum Ενέργειας (24-26 Ιουνίου)  συζητούνται όλα τα επίκαιρα ενεργειακά θέματα και η προοπτική της περιοχής.  Διοργανώνεται από τον «Σύμβουλο Επιχειρήσεων», με συνδιοργανωτές  το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος την  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Επιμελητηρίου Αχαΐας .Οι  εργασίες του λαμβάνουν χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα με ελεύθερη συμμετοχή, και μεταδίδονται  ζωντανά στο  forumanaptixis.gr., όπου αναρτώνται και τα video των εκδηλώσεων για μόνιμη χρήση.

Χορηγοί είναι οι: εταιρεία ΑΙΘΗΡ Εφαρμογές ΑΕ, Unisol ΑΕ και Ολύμπια Οδός. Το 11ο Forum Ενέργειας έχει την υποστήριξη των: Οργανισμός Λιμένων Πατρών (ΟΛΠΑ), Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, Πράξη- Δίκτυο Διάχυσης Τεχνολογίας, Μeazon, Παναγιωτόπουλος Κεραμοτουβλοποιία ΑΒΕΕ, Ανάπτυξη Κατασκευαστική και Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας IRIS Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι: Ionian, Press Greece, symboulos.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα