Πάτρα: Ο τελευταίος «μύθος» πριν το lockdown – Η φήμη που κυκλοφόρησε στην πόλη

08.11.2020 / 11:49
dav

Στη δίνη της φημολογίας βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η Πάτρας, εξαιτίας των rapid test του κορωνοϊού που έγιναν στην πόλη, την προηγούμενη Πέμπτη 29 και Παρασκευή 30 Οκτωβρίου. Μια φημολογία που απλώθηκε πάνω από την πόλη με αστραπιαία ταχύτητα, ήδη από την ίδια ημέρα έναρξης των τεστ, και διαδίδεται από στόμα σε στόμα, τάχα εμπιστευτικά, μεταξύ πολλών Πατρινών.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη φήμη, μια γυναίκα πήγε να κάνει το τεστ για τον κορωνοϊό στην πλατεία Γεωργίου την προηγούμενη Πέμπτη και αφού περίμενε για ώρα (σ.σ. η μέση ώρα αναμονής των πολιτών ήταν στις δύο ώρες), βαρέθηκε και έφυγε. Προηγουμένως όμως, είχε δώσει τα στοιχεία της στο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που έκανε τα τεστ.

Λίγη ώρα μετά και αφού είχε φύγει, χωρίς να δώσει δείγμα για το τεστ, ειδοποιήθηκε τηλεφωνικώς από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ότι βρέθηκε θετική στο ιό!

Η φημολογία που περιγράψαμε, άρχισε να διαδίδεται ήδη από το απόγευμα της προηγούμενης Πέμπτης στην πόλη και να γίνεται πιστευτή.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

Από ποιόν ή ποιους ξεκίνησε, όπως συμβαίνει με τις φήμες, ουδείς γνωρίζει, ωστόσο είναι βέβαιο ότι αυτοί που τη σκέφτηκαν, ανήκουν στους αρνητές του κορωνοϊού και θέλουν να αμφισβητήσουν την πιστότητα, τόσο της διαδικασίας λήψης των δειγμάτων, όσο και των ίδιων των τεστ.

Εξάλλου, στη χώρα μας η πανδημία της συνωμοσιολογίας, που επιτυγχάνεται με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και την παραπληροφόρηση, εξαπλώνεται γρηγορότερα και από τον κορωνοϊό.

Για αυτό άλλωστε η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μετά τη… Νιγηρία, στους αρνητές του φονικού ιού.

Η φήμη αυτή έφτασε και σε εμάς. Μια κυρία τηλεφώνησε στα γραφεία του dete το μεσημέρι της Παρασκευής και επανέλαβε, σχεδόν αυτολεξεί, τη συγκεκριμένη ιστορία. Η κυρία αυτή, ωστόσο, δεν έδωσε τα στοιχεία της και μας κάλεσε να γράψουμε την καταγγελία της.

Έτσι ξεκινήσαμε την έρευνα.

Αρκετοί δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους και εμείς, βρεθήκαμε στην πλατεία Γεωργίου τις ημέρες που διεξάγονταν τα τεστ από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Μάλιστα, επειδή η δειγματοληψία γινόταν σε δημόσια θέα, κάτω από τέντες, είχαμε οπτική πρόσβαση και μπορούσαμε να δούμε από κοντά την όλη διαδικασία. Αυτό που με σιγουριά μπορούμε να πούμε, είναι ότι ουδείς από όσους περίμεναν, δήλωνε τα στοιχεία του και μετά περίμενε στην ουρά για να δώσει δείγμα.

Αντιθέτως, η όλη διαδικασία γινόταν ταυτόχρονα. Δηλαδή μόλις καθόσουν να δώσεις δείγμα, έπαιρναν και τα στοιχεία σου.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΑΜΟΥΡΗ ΚΑΙ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Για να διασταυρώσουμε τα όσα είδαμε, επικοινωνήσαμε με την αντιδήμαρχο Υγείας του Δήμου Πατρέων. Η Βίβιαν Σαμούρη βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην πλατεία Γεωργίου και μάλιστα ήταν εκείνη που ανέλαβε να ρυθμίσει τη διαδικασία της αναμονής των Πατρινών, ώστε να περιμένει όσο γίνεται λιγότερο ο κόσμος.

Η αντιδήμαρχος Υγείας, λοιπόν, επιβεβαίωσε και αυτή με τη σειρά της, τα όσα είδαμε: Ουδείς έδινε τα στοιχεία του, πριν ληφθεί το δείγμα, μας είπε χαρακτηριστικά και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να έχει συμβεί όσα κατήγγειλε η ανώνυμη κυρία. 

Αν και η καταγγελία είχε διασταυρωθεί ως fake news, επιμείναμε. Αυτή τη φορά καλέσαμε τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας του Αγίου Αλεξίου και επιστημονικά υπεύθυνο των μονάδων ελέγχου του ΕΟΔΥ στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Χαράλαμπο Μπακόπουλο και του θέσαμε υπόψη του την καταγγελία.

Και αυτός, που είχε την επιστημονική ευθύνη για τη διενέργεια των τεστ, απέκλεισε να έχει συμβεί κάτι τέτοιο, επαναλαμβάνοντας ότι όλοι όσοι πήγαν να κάνουν το τεστ, έδιναν τα στοιχεία τους την ώρα που κάθονταν στην καρέκλα για να τους πάρουν το δείγμα και στη συνέχεια περίμεναν για να πληροφορηθούν τα αποτέλεσμα του ελέγχου. 

Η παραπάνω φήμη θα άνηκε στη σφαίρα του γραφικού, μαζί με όλες τις άλλες εξωφρενικές θεωρίες που διακινούνται από την αρχή της πανδημίας, εάν δεν ωθούσε αρκετούς να μην τηρούν τα μέτρα και να σπέρνουν τον κορονοϊό με αποτέλεσμα την αύξηση κρουσμάτων.

Για αυτό και είναι επικίνδυνη.

Φάνης Βγενόπουλος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα