Πάτρα: Ο στρατός στην «καρδιά» των δασών – Εκτενείς καθαρισμοί σε Αχαΐα και Αιγιαλεία

22.06.2024 / 17:00
mati-fotia-960x640-1

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΚΕΦΑΛΑ

Για πρώτη φορά ελληνικός μηχανoκίνητος στρατός, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Πολιτική Προστασία ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να καθαριστούν τα δάση.

Η πρωτοβουλία αυτή εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε περιοχές τόσο της Πάτρας όσο και της Δυτικής Ελλάδας με την Περιφέρεια να δηλώνει έτοιμη προκειμένου να φέρουν εις πέρας αυτήν την αποστολή.

Ο Νεολόγος παρουσιάζει αναλυτικά το εν λόγω εγχείρημα εν μέσω κλιματικής κρίσης και δύσκολων καιρικών συνθηκών του καλοκαιριού, υπό τον φόβο πυρκαγιών.

«Μια αρχή που θέλουμε να κρατήσουμε για χρόνια»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης, εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος για την συμφωνία του μηχανοκίνητου στρατού και της Πολιτικής Προστασίας με σκοπό να καθαριστούν τα δάση με την αρωγή πάντα της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό για πρώτη φορά που η Περιφέρεια καλεί τις ένοπλες δυνάμεις και εκείνες ανταποκρίνονται. Ανταποκρίνονται για ένα έργο που είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί αποκλειστικά από τους εργολάβους και την Πολιτική Προστασία.

Ο καθαρισμός των δασών αφορά περιοχές της Δυτικής Ελλάδας που δεν μπορούν να καθαριστούν και είναι μια αρχή που θέλουμε να κρατήσουμε για χρόνια».

Το χρονοδιάγραμμα του καθαρισμού και οι σκοποί του

Ο κ. Ζαΐμης υπογράμμισε πως ο καθαρισμός των δασών θα διαρκέσει για περίπου 15 μέρες.

«Ίσως την επόμενη εβδομάδα ως και 15 μέρες ο καθαρισμός θα έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα, έχει ήδη καταφτάσει κλιμάκιο του Δασαρχείου αλλά και μέλη του στρατού ενώ οι περιοχές στις οποίες αναφέρεται το πρόγραμμα είναι οι Δήμοι της Αιγιαλείας και της Πάτρας.

Σκοπός όλων των συνεργαζόμενων φορέων είναι να καθαριστούν όσο γίνεται περισσότερες εκτάσεις ώστε να μπορούν τα πυροσβεστικά να περάσουν σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Φυσικά, θέλουμε να περιοριστούν οι φωτιές και οι εμπρησμοί που λαμβάνουν χώρα σχεδόν κάθε καλοκαίρι».

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν πως η εν λόγω πρωτοβουλία έχει μπει στην τελική ευθεία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ κατόπιν αιτήματος του Φωκίωνα Ζαΐμη ο στρατός θα παρέχει στην ΠΕ Αχαΐας ειδικά ερπυστριοφόρα οχήματα τα οποία θα συμβάλλουν τα μέγιστα στους καθαρισμούς σε δύσκολους δασικούς δρόμους. 

Ιστορικής σημασίας η συμφωνία για την πυροπροστασία

Αναμφίβολα, η συμφωνία αυτή έχει ιστορικής σημασίας καθώς ο Φ. Ζαΐμης ενεργοποιεί για πρώτη φορά συμφωνία με τον Στρατό για την πυροπροστασία και συγκεκριμένα συνεργασία της ΠΕ Αχαΐας με τον ΓΕΕΘΑ.

Έπειτα από μια σειρά ενεργειών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ενεργοποιείται για πρώτη φορά η μονάδα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών του στρατού (ΔΙΚΑΦΚΑ). Η ειδική αυτή μονάδα, θα χρησιμοποιήσει ειδικό όχημα και θα καθαρίσει «δύσκολους» δρόμους, έπειτα από υπόδειξη του Δασαρχείου.

 Ένα σημαντικό μέρος των εξόδων για τη λειτουργία του κλιμακίου θα καλυφθεί από την ΠΔΕ ενώ οι εργασίες πυροπροστασίας, θα ολοκληρωθούν σε 15 ημέρες. Ειδικότερα, κατόπιν της πρόσφατης συνάντησής του Αντιπεριφερειάρχη Φωκίωνα Ζαΐμη με τη Διοίκηση Κατασκευών & Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών του ΓΕΕΘΑ δρομολογείται ο επικουρικός καθαρισμός δασικού ιστού της Π.Ε. Αχαΐας μέσω της πολιτικής προστασίας αρμοδιότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

«Η Μονάδα ήταν αναγκαία για την Πολιτική Προστασία καθώς οι δρόμοι αυτοί είχαν να καθαριστούν πολλά χρόνια.

Το μηχάνημα του στρατού είναι το μοναδικό που μπορεί να επέμβει στους συγκεκριμένους δασικούς δρόμους», δήλωσε ο κ. Ζαΐμης.

«Η πολιτική προστασία και το δασαρχείο με τους λιγοστούς πόρους που διαθέτουν, συμβάλλουν στο έργο ετήσιων καθαρισμών όπως μπορεί και με βάση την επικινδυνότητα», δήλωσε ο κ. Ζαΐμης, ο οποίος θα προχωρήσει τους  καθαρισμούς βάσει των αναγκών ανά περιοχή. «Πρέπει να γίνουν γρήγορα και σωστά σε όλα τα επικίνδυνα σημεία κυρίως για να αποφευχθούν εστίες πυρκαγιάς», πρόσθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας.

Ο ρόλος των ΕΜΟΔΕ σε πανελλαδικό επίπεδο

Πέρα από τις πρωτοβουλίες της ΠΕ Αχαΐας με τις Ένοπλες Δυνάμεις ο καθαρισμός και οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν μια πρόκληση και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σε αυτό φυσικά σημαντικό ρόλοι θα παίξουν και τα μέλη των ΕΜΟΔΕ. Συγκεκριμένα, οι «δασοκομάντοι», θα επεμβαίνουν με αερομεταφορά σε σημεία όπου δεν μπορούν να φτάσουν οι επίγειες δυνάμεις, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες. Εγκαθιδρύθηκε επίσης ένα νέο επιχειρησιακό δόγμα για το Πυροσβεστικό Σώμα, δίνοντας έμφαση στην πρώτη πλήξη της φωτιάς, με την άμεση κινητοποίηση επίγειων δυνάμεων με επιχειρησιακό αξιωματικό και την αύξηση του αριθμού πληρώματος και των οχημάτων.

Σε γενικές γραμμές με 10 νέες επιπλέον μονάδες θα επιχειρεί φέτος στις πυρκαγιές το επίλεκτο σώμα των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), το οποίο πρωτοσυστάθηκε το 2022 με έξι μονάδες.

Πάτρα: Ο στρατός στην «καρδιά» των δασών - Εκτενείς καθαρισμοί σε Αχαΐα και Αιγιαλεία 2

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΝΕΟΛΟΓΟΣ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα