Πάτρα: Ο ιδιώτης που προσέλαβε ο ΕΦΚΑ “βασάνισε” εκατοντάδες ασφαλισμένους-Τα γύρισαν λάθος 8 μήνες μετά

14.12.2020 / 10:52
εφκα

Το ελληνικό δαιμόνιο έκανε άλλη μια φορά το θαύμα του με θύματα- ως συνήθως- τους πολίτες, οι οποίοι είναι και αυτοί που εισπράττουν τα αποτελέσματα της όποιας ανοργανωσιάς και ολιγωρίας από την πλευρά των «αρμοδίων». Εν προκειμένω, αυτοί  που περνούν μια ασύλληπτη ταλαιπωρία εδώ και 8 μήνες και έχουν βρεθεί στο σημείο να «κυνηγάνε» τα χαρτιά τους, να μην ξέρουν πού βρίσκονται και στο τέλος να μαθαίνουν ότι αυτά επέστρεψαν ημιτελή και άρα χρειάζεται επιπλέον χρόνος μέχρι να τα παραλάβουν, είναι οι ασφαλισμένοι του τ. ΙΚΑ στην Πάτρα.

«Επί μήνες δεν ξέραμε που ήταν τα χαρτιά μας. Πηγαίναμε από υπηρεσία σε υπηρεσία και ρωτάγαμε χωρίς να παίρνουνε απαντήσεις. Μιλάμε για ασύλληπτη ταλαιπωρία» λέει στον «Ν» ένας εκ των παθόντων. 

Η ιστορία έχει ως εξής: Ασφαλισμένοι του τ. ΙΚΑ οι οποίοι έχουν καταθέσει εδώ και ένα περίπου χρόνο τα ασφαλιστικά τους βιβλιάρια για καταμέτρηση ενσήμων στο Περιφερειακό Υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στην Πάτρα, ζήτησαν με αίτηση βεβαίωση προσυνταξιοδοτική  η οποία  τους δίνει την δυνατότητα της ακριβής καταγραφής  του συνολικού αριθμού ημερών εργασίας που πραγματοποίησαν  στην ασφάλιση του ΙΚΑ και επικουρικών ταμείων προκειμένου  να διαπιστώσουν τις προϋποθέσεις και την ακριβή ημερομηνία κατάθεσης της αίτησής τους για σύνταξη.

Η απάντηση που παίρνουν μετά την επίσκεψη τους στην υπηρεσία του τ. ΙΚΑ από τον Ιούνιο είναι «έχουν σταλεί στην Αθήνα για ανακεφαλαίωση και θα περιμένετε την ολοκλήρωση τους».

Από την έρευνα της εφημερίδας μας  διαπιστώθηκε ότι τη συγκεκριμένη εργασία έχει αναλάβει μια ιδιωτική εταιρεία στην Αθήνα.

Τι συνέβη όμως μετά από τόσους μήνες αναμονής;

Οι πρώτοι φάκελοι επέστρεψαν στις υπηρεσίες της Πάτρας χωρίς όμως να έχουν ολοκληρωθεί  και να μπορούν άμεσα να δοθούν στους ασφαλισμένους.

Και τι σημαίνει αυτό; Νέα καθυστέρηση, νέα αναμονή, νέα ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους οι οποίοι είναι έξω φρενών με την κατάσταση. Για το θέμα πρέπει να αποφανθεί ο διοικητής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης Χρήστος Χάλαρης, ο οποίος προφανώς προσέλαβε και τη συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία για να διευθετήσει μια δουλειά που τελικά  δεν διευθέτησε. 

Για τους ασφαλισμένους που βρίσκονται πριν από την συνταξιοδότηση ο νόμος προβλέπει ότι μετά από αίτηση του ασφαλισμένου που υποβάλλεται στα τελευταία δύο χρόνια πριν από την ημερομηνία συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση, κάθε ασφαλιστικός φορέας υποχρεούται να προβαίνει σε πιστοποίηση του χρόνου ασφάλισής του  και να χορηγεί «προσυνταξιοδοτική βεβαίωση», για την πιστοποίηση της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. ο υποψήφιος συνταξιούχος μπορεί έτσι  να «υπολογίσει» με ποιες διατάξεις (και συνακόλουθα πόσα έτη ασφάλισης απαιτούνται και ποιο το όριο ηλικίας) για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα