Πάτρα: Ναυαγοσώστες – ήρωες για τους λουόμενους

10.08.2024 / 19:00
navagosostes1000.width-750

Στην καρδιά του Αυγούστου και οι παραλίες γεμίζουν ασφυκτικά. Χρέος και καθήκον των ναυαγοσωστών είναι η παρατήρηση, η πρόληψη και η άμεση επέμβαση όπου χρειαστεί, με στόχο να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις και ατυχήματα ή ακόμη χειρότερα δυστυχήματα.

Την ίδια ώρα που τρομάζουν τα στοιχεία για τους πνιγμούς και στη Δυτική Ελλάδα ενώ σχεδόν καθημερινά καταγράφεται τουλάχιστον μια τραγωδία σε πανελλαδικό επίπεδο. Καθοριστική όμως είναι η προσπάθεια να αντιμετωπιστούν εγκαίρως αυτά τα περιστατικά και να αποφευχθούν νέα. Στην Πάτρα πλέον η ναυαγοσωστική κάλυψη, έπειτα από αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, φθάνει από τα Βραχνέικα μέχρι και τη Ροδινή.

Σωτήριες παρουσίες

Ένα εποπτικό 5μετρο σκάφος εποπτεύει καθημερινά τις θαλάσσιες περιοχές και τις παραλίες σε συνδυασμό με τους έμπειρους και ειδικά εκπαιδευμένους ναυαγοσώστες που είναι τοποθετημένοι στα βάθρα. Είναι οι άνθρωποι εκείνοι που ενώ εμείς απολαμβάνουμε το μπάνιο μας στην παραλία, πλησιάζουν τους λουόμενους που προχωρούν σε επικίνδυνες ενέργειες και προσπαθούν να τους εμφυσήσουν την πρέπουσα παιδεία για σωστή συμπεριφορά στην παραλία.

Άρτια εκπαιδευμένοι

Καταγράφοντας τα στοιχεία δεν είναι μόνο οι πνιγμοί που προκύπτουν μέσα στη θάλασσα λόγω υπερεκτίμησης των δυνατοτήτων των λουόμενων. Καρδιακά και λιποθυμικά επεισόδια κατατάσσονται από τις πρώτες αιτίες στη λίστα για τα περιστατικά πνιγμών.

 Δεν είναι λίγες οι φορές που στην Αχαϊκή πρωτεύουσα τέτοια περιστατικά αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως και με την εφαρμογή Kάρπα αλλά και τη χρήση απινιδωτή, σώθηκαν μετά τη μεταφορά τους στο πλησιέστερο νοσοκομείο και τη νοσηλεία τους εκεί.

Διάσωση και υπόδειξη

Ειδικά εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες που δρουν εγκαίρως και σώζουν ζωές ακόμη και ενημερώνοντας τους λουόμενους για το τι θα πρέπει να προσέξουν και ποιοι είναι οι κανόνες για ασφαλές κολύμπι.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ισχυρά ρεύματα στην περιοχή σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν αρκετά συχνά, οι ναυαγοσώστες υπερβάλλουν εαυτό για να σώσουν ανθρώπινες ζωές με κάθε πρακτικό μέσο και όλες τους τις δυνάμεις.

Έλεγχοι σε καθημερινή βάση

Το Λιμενικό κάνει αυτοψία και εξονυχιστικούς ελέγχους κάθε σαββατοκύριακο, τόσο στα σωστικά μέσα, τα φαρμακεία, τις άδειες, όσο και τα πιστοποιητικά αδειών των ναυαγοσωστών. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι ναυαγοσώστες αμέσως μετά την εκπαίδευση και την κατάρτισή τους περνούν αυστηρές εξετάσεις και από το λιμενικό.

Η δουλειά τους είναι αρκετά δύσκολη λόγω της αφόρητης ζέστης, καθώς κάθονται συνεχώς κάτω από τον ήλιο ακόμη και στους 45 βαθμούς, όμως είναι άκρως απαραίτητη αφού κάθε χρόνο τα περιστατικά διάσωσης αυξάνονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ηλικίες που έχουν τους πιο πολλούς πνιγμούς είναι οι μεγάλοι άνθρωποι και τα μικρά παιδιά. Πάνω από 80% των πνιγμών αφορά στις μεγάλες ηλικίες.

Συνεργασία με τους λουόμενους

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Μπονέλης, Ιδιοκτήτης της ναυαγοσωστικής εταιρείας που καλύπτει με ναυαγοσώστες την ακτογραμμή της Πάτρας:

 «Χρειαζόμαστε τη συνεργασία των λουόμενων, να μην απομακρύνονται, να ακούν τις συμβουλές μας. Κάθε σαββατοκύριακο γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι στα βάθρα. Ακόμη κι ένα depon να έχει λήξει το λιμενικό θα το δει και θα αντικατασταθεί αμέσως. Γίνονται έλεγχοι ακόμη και στις μπαταρίες από τους φακούς, τις ντουντούκες, ότι προβλέπει το προεδρικό διάταγμα και τηρούνται όλα!».

Από βέβαιο πνιγμό

 Καθιστώντας σαφές ότι οι λουόμενοι δεν θα πρέπει να επαναπαύονται, χρειάζεται όμως να εμπιστεύονται τους ναυαγοσώστες. «Πέρα από τα περιστατικά πνιγμών, είναι πολλά τα συμβάντα που δεν καταγράφονται γιατί ευτυχώς δράσαμε άμεσα.

 Πόσους όμως έχουμε προλάβει εμείς και έχουμε σώσει από βέβαιο πνιγμό; Πάμε και κάνουμε συστάσεις με τη βάρκα σε λουόμενους που κολυμπούν βαθιά και αμέσως βγαίνουν έξω, ακόμη και αυτή η σύσταση μπορεί να απέκρουσε έναν πιθανό πνιγμό. Γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια, το αισιόδοξο είναι ότι ξεκινήσαμε στην Πάτρα το 2016 με 5 βάθρα. Αναλογιστείτε πόσο μεγάλα βήματα έχουν γίνει για να μιλάμε σήμερα για 13!», συμπληρώνει ο κ. Γιώργος Μπονέλης.

Δεν είναι «babysitter»

Μεγάλοι άνθρωποι σε ηλικία πρέπει να αποφεύγουν τη θάλασσα μόνοι τους και ειδικά χωρίς κάποιον να τους εποπτεύει, δεν απομακρυνόμαστε όσο και να θέλουμε να κολυμπήσουμε και πάμε παράλληλα με την ακτογραμμή, ενημερώνουμε τον ναυαγοσώστη για τυχόν προβλήματα υγείας που έχουμε και τον ειδοποιούμε αμέσως σε περίπτωση που αντιληφθούμε, ειδικά τις μέρες με συνωστισμό στις παραλίες, ότι κάποιος λουόμενος αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Παράλληλα αυτό που επισημαίνουν οι ειδικοί στους γονείς είναι να μην αφήνουν ποτέ τα παιδιά μόνα τους με πλωτό μέσο, ενώ θα πρέπει να τα έχουν τόσο κοντά τους, όσο η απόσταση του ενός χεριού.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα