Πάτρα: Μια πόλη υπό… κατάληψη!

13.08.2023 / 13:00
ΒΙΟΠΑ-ρομά-1

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Σε έναν μεγάλο καταυλισμό τείνουν να μετατραπούν δεκάδες περιοχές της Πάτρας από διάφορες ομάδες σκηνιτών Ρομά που με την ανοχή των αρχών και των φορέων προχωρούν κάθε φορά σε κατάληψη δημόσιων χώρων.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν δημότες της Πάτρας που προέρχονται από διάφορες περιοχές και βλέπουν τις συνοικίες τους και τις γειτονιές που έχουν μεγαλώσει να υποβαθμίζονται με αυτόν τον τρόπο, χωρίς οι ίδιοι να μπορούν να κάνουν κάτι.

Όπως αναφέρουν, πέρα από τα κρούσματα παραβατικότητας που έχουν σημειωθεί στις περιοχές που στήνονται κατά καιρούς αυτοί οι μίνι καταυλισμοί, όταν φεύγουν οι σκηνίτες από τα σημεία που κατασκηνώνουν, αφήνουν πίσω τους διάσπαρτα σκουπίδια που μένουν για καιρό εκεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εστίες μόλυνσης οι οποίες φτάνουν να είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

Οι περισσότεροι από τους σκηνίτες που βλέπουμε κατά καιρούς σε διάφορα σημεία της Πάτρας – πέρα από τον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου όπου εκεί είναι σε μόνιμη βάση – προέρχονται από περιοχές εκτός της αχαϊκής πρωτεύουσας. Μένουν για λίγο και φεύγουν.

Άλλοι βέβαια, σε διαφορετικές περιπτώσεις, μένουν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα με ότι αυτό συνεπάγεται για την κάθε γειτονιά.

Στη συνοικία του Λάγγουρα

υποφέρουν

Το μεγαλύτερο πρόβλημα από τις διάφορες περιοχές της Πάτρας που έχουν γίνει στέκια σκηνιτών το αντιμετωπίζει αυτή την χρονική περίοδο η συνοικία του Λάγγουρα. Εκεί στην πλατεία πίσω από το Πειραματικό Λύκειο και Γυμνάσιο, στην Παύλου Μπακογιάννη, όπως ονομάζεται, οι σκηνίτες την έχουν κάνει κανονικά σπίτι τους.

Μένουν πρωί και βράδυ, τρώνε, κοιμούνται, αφοδεύουν και επί της ουσίας έχουν αποκλείσει την πλατεία και την παιδική χαρά από τους κατοίκους της περιοχής, με τους τελευταίους να έχουν καταγγείλει το όλο θέμα στην Αστυνομία και να έχουν προχωρήσει σε σχετικές αναρτήσεις στα social media και στις ηλεκτρονικές ιστοσελίδες των τοπικών ΜΜΕ (πρόσφατα έγινε ρεπορτάζ για το ζήτημα στο dete.gr).

Όμως δεν είναι η μοναδική περιοχή που υποφέρει από το φαινόμενο των σκηνιτών. Ο «Ν» προχωράει σε μια καταγραφή όλων των σημείων της Πάτρας, στο κέντρο, στην παραλιακή ζώνη και στις συνοικίες της, που κατά καιρούς έχουν μετατραπεί σε στέκια σκηνιτών, μένοντας εκεί λίγο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

– Στις πλατείες κάτω από γήπεδο της Παναχαϊκής, στις Μιράντα και Αχαιών Πεσόντων.

Οι αναφορές στο κέντρο της Άμεσης Δράσης της Αστυνομίας για σκηνίτες που στα καλά καθούμενα αράζουν στα γρασίδι και στα παγκάκια αυτών των πλατειών, στην περιοχή της Αγυιάς, είναι συνεχείς, σχεδόν σε καθημερινή βάση. Η Αστυνομία τους διώχνει, αλλά αυτοί μετά από λίγο επανέρχονται.

-Στη νότια παραλιακή ζώνη, στο πάρκο του Κόκκινου Μύλου και στο Νότιο Πάρκο. Στον Κόκκινο Μύλο μένουν για λίγο (δύο – τρεις μέρες), στο σημείο έξω από την παιδική χαρά, αφήνοντας πολλές φορές τις βρύσες ανοικτές.

Στο Νότιο Πάρκο η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με παλιότερα, ειδικότερα στα σημεία μπροστά από την πρώην ταβέρνα της Ιχθυόσκαλας, ύστερα από την μετατροπή του κτιρίου σε πολιτιστικό κέντρο. Υπάρχει όμως μια μόνιμη σχεδόν ομάδα σκηνιτών στο πάρκινγκ Καλεντζιώτη.

-Στον μώλο της Αγίου Νικολάου και στο παλαιό λιμάνι. Πρόκειται για ένα σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος που αποτελεί την πιο κοντινή πρόσβαση από το κέντρο προς την θάλασσα. Όμως ο χώρος κάτω από την Τριών Συμμάχων έχει γίνει στέκι σκηνιτών Ρομά, ενώ το σημείο δεν πλησιάζεται από την δυσοσμία.

Επίσης, κατά καιρούς βλέπει κανείς σκηνίτες να κοιμούνται σε παγκάκια του μώλου ή και σε άλλα σημεία. Παλιότερα Ρομά είχαν στήσει σκηνή και κάτω από το ετοιμόρροπο κτίριο – φάντασμα των υπηρεσιών λιμένα.

-Στη βόρεια παραλιακή ζώνη. Το σημείο στη συγκεκριμένη περιοχή που είναι σε μόνιμη κατάληψη από σκηνίτες, είναι στο παλαιό Καρνάγιο.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, στο σημείο αυτό υπάρχουν τεράστιοι θάμνοι που διευκολύνουν τους σκηνίτες στο να διαμένουν εκεί, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ ο χώρος έχει γίνει πλέον άβατο για τους δημότες.

Στέκι σκηνιτών έχει γίνει τελευταίως και το πρώην κατάστημα του Λάγιου κοντά στην Μαρίνα, ενώ κατά καιρούς κάνουν την εμφάνιση τους διάφορες ομάδες έξω από το πρώην κολυμβητήριο της Αγυιάς, αλλά και κοντά στην είσοδο του Έλους, σε ένα χώρο που πρόσφατα έγινε ανάπλαση.

-Σκηνίτες υπάρχουν κατά καιρούς και σε ορισμένες πλατείες του κέντρου της Πάτρας. Πλατείες όπως αυτή της Ομόνοιας, της Πίνδου ή της Τριών Ναυάρχων (στο πάνω μέρος της), μένοντας εκεί τα βράδια και φεύγοντας το πρωί.

Επίσης στέκι Ρομά έχει γίνει τους τελευταίους μήνες και η είσοδος του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων στην πλατεία Γεωργίου, το κυριότερο δηλαδή πολιτιστικό μνημείο της Πάτρας, κάνοντας ένα είδος κατάληψης στην στοά του.

Παλιότερα σκηνίτες είχαν κάνει την εμφάνιση τους στα Ψηλαλώνια και στην πλατεία Όλγας, ενώ τελευταία υπάρχει ζήτημα και στην πλατεία Νίκης, έξω από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας.

-Οι δρόμοι και οι χώροι έξω από το Παμπελοποννησιακό Στάδιο. Σε διάφορα σημεία της περιοχής έχει παρατηρηθεί ότι κατά καιρούς ομάδες σκηνιτών προχωρούν σε κατάληψη των χώρων.

Ωστόσο, μετά από τα περιστατικά κλοπών που είχαν καταγραφεί στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Σταδίου και ύστερα από πιέσεις της διοικούσας επιτροπής η Αστυνομία, φροντίζει και τους απομακρύνει συνήθως εγκαίρως.

-Ο χώρος του Βιοτεχνικού Πάρκου έχει σε μόνιμη βάση το πρόβλημα των σκηνιτών, με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί να έχουν φέρει αρκετές φορές το όλο θέμα στο προσκήνιο, χωρίς όμως να γίνεται κάτι ουσιαστικό.

Ομάδες σκηνιτών διαμένουν για λίγο ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε διάφορα σημεία της περιοχής, αφήνοντας πίσω τους όταν φεύγουν διάσπαρτα σκουπίδια που μένουν εκεί για καιρό.

Σύμφωνα με τις επιχειρήσεις του Βιοτεχνικού Πάρκου τα δεκάδες περιστατικά κλοπών που έχουν καταγραφεί στους χώρους τους οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην παρουσία των σκηνιτών, κάνοντας λόγο για εξορμήσεις και λεηλασίες που κοστίζουν στους επαγγελματίες χιλιάδες ευρώ.

Πάτρα: Μια πόλη υπό… κατάληψη! 4
Πάτρα: Μια πόλη υπό… κατάληψη! 5
Πάτρα: Μια πόλη υπό… κατάληψη! 6

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα