Πάτρα: Μείωση της παραγωγής σε βασικά είδη διατροφής

01.10.2023 / 8:12
ka-1-1-1-2

 ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Ένας σημαντικός αριθμός παραγωγών έχει πάψει πλέον να ασχολείται αποκλειστικά με τη γη του, έχοντας βρει ευκαιριακές δουλειές και μεροκάματο σε εργασίες που σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα, χωρίς όμως να είναι πια αγρότες.

Αυτό τονίζει σε δηλώσεις του στον «Νεολόγο» ο πρόεδρος των παραγωγών των λαϊκών αγορών της Πάτρας, Αλέκος Θανόπουλος, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την μείωση της αγροτικής παραγωγής σε πολλά είδη, ζωτικής σημασίας για τον διατροφικό τομέα που δίνει «πάτημα» σε πολλούς να ανεβάζουν τις τιμές και επί της ουσίας να αισχροκερδούν.

Οι βασικές αιτίες

Οι βασικές αιτίες για τη μείωση της αγροτικής παραγωγής, σύμφωνα με τον κ. Θανόπουλο, είναι η αύξηση του κόστους των καλλιεργειών, η έλλειψη αγροτικών χεριών και οι χρόνιες αδυναμίες που αντιμετωπίζει η περιοχή σε υποδομές που θα έδιναν κίνητρα και θα βοηθούσαν τον αγροτικό κόσμο στις καλλιέργειες τους.

«Το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατά 200%, από την ενέργεια και τα καύσιμα έως τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα» αναφέρει ο ίδιος. «Εργατικά χέρια δεν υπάρχουν. Περιμένουμε το πράσινο φως από τις πρεσβείες για να έρθουν εδώ και μήνες οι εργάτες γης από ξένες χώρες.

 Όσο για τα έργα υποδομής; Έχουμε πει ότι το φράγμα του Πείρου – Παραπείρου θα έπρεπε να έχει και αρδευτικό χαρακτήρα. Δεν μας άκουσαν».

Θέμα πολιτικής

Ο ίδιος τονίζει ότι η μείωση της αγροτικής παραγωγής και τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ξεκινούν από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση.

«Το παράδειγμα των εργατών γης είναι χαρακτηριστικό. Έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες από την Περιφέρεια και το θέμα τώρα κολλάει στις πρεσβείες. Δεν πιστεύω ότι είναι θέμα γραφειοκρατικό. Είναι ζήτημα πολιτικής.

Η πολιτική αυτή θέλει να ευνοεί τους μεγάλο – αγρότες με τις μεγάλες εκτάσεις που συνήθως παράγουν είδη τα οποία εξάγονται στο εξωτερικό, όμως, δεν αποτελούν βασικά είδη της διατροφής μας. Οι φράουλες, τα ακτινίδια ή τα γκρέιπ φρουτ για παράδειγμα δεν θα λείψουν σε κανένα αν παρουσιάσουν έλλειψη.

Αντίθετα οι ντομάτες, οι πατάτες, τα κηπευτικά που καλλιεργεί ο βασικός κορμός του αγροτικού κόσμου, οι αγρότες με τα λίγα στρέμματα γης που παλεύουν για το μεροκάματο, θα λείψουν και θα επηρεάσουν την αγορά και τα νοικοκυριά».

Φεύγουν από τη γη

Σύμφωνα με τον κ. Θανόπουλο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει έλλειψη, όμως κυριαρχεί η μείωση της παραγωγής σε πολλά βασικά είδη διατροφής, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι τιμές είτε τεχνηέντως από κάποιους, είτε επειδή πραγματικά δεν υπάρχουν πλέον τόσα αποθέματα. «Όλα αυτά είναι επόμενο να συμβούν από τη στιγμή που ο αγροτικός κόσμος ουσιαστικά διώχνεται από τη γη του. Το βλέπουμε και εμείς στις λαϊκές αγορές της Πάτρας.

Παιδιά που πριν από τρία χρόνια ήταν στην παραγωγή και καλλιεργούσαν τα χωράφια τους, στήνοντας τους πάγκους τους κάθε πρωί στις λαϊκές, έχουν φύγει πλέον από εκεί και δουλεύουν άλλοι σε συσκευαστήρια, άλλοι σε αποθήκες και άλλοι κάνοντας διάφορες δουλειές του ποδαριού».

Πάτρα: Μείωση της παραγωγής σε βασικά είδη διατροφής 2

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα