Πάτρα: Με μεγάλη επιτυχία το θέατρο σκιών στο φεστιβάλ μαθητικών δημιουργιών

19.05.2022 / 19:21
skion_mouggolias

Όπως ανακοίνωσε ο πολιτιστικός οργανισμός του Δήμου Πατρέων με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Μαϊου στην αίθουσα του Καρναβαλιού των Παλαιών Σφαγείων το Φεστιβάλ των μαθητικών δημιουργιών για το θέατρο σκιών.

Η ανακοίνωση του πολιτιστικού οργανισμού: «

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Μαϊου στην αίθουσα του Καρναβαλιού των Παλαιών Σφαγείων το Φεστιβάλ των μαθητικών δημιουργιών για το θέατρο σκιών, με το οποίο έκλεισε ο πρώτος κύκλος (2021-2022) του ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ.

Οι φιλόξενοι χώροι της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας στα Παλαιά Σφαγεία που φιλοξένησαν τα επιμορφωτικά εργαστήρια από το Νοέμβριο 2021, πρόσφεραν και τη δυνατότητα να παρουσιάσουν οι μαθητές με τους δασκάλους τους πρωτότυπες δημιουργίες με φροντίδα και αγάπη για τον Έλληνα Καραγκιόζη. Ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων πλημμύρισε από παιδικές φωνές και χαμόγελα και έλαμψαν οι δημιουργίες των παιδιών στο θέατρο σκιών.

Στην εκδήλωση Παρουσίασης των παραγομένων των σχολείων του Τοπικού Δικτύου Πολιτιστικών Προγραμμάτων με θέμα: «Το σχολείο των Σκιών» παρουσιάστηκαν τέσσερις παραστάσεις Καραγκιόζη, μία από κάθε σχολείο.

-«Ο Καραγκιόζης παντρεύεται» από το 46ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών με συμμετοχή στην παράσταση 18 μαθητών από την τάξη Γ1.

-«Ο Καραγκιόζης ηλεκτρολόγος» από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών με συμμετοχή στην παράσταση 23 μαθητών από την τάξη Ε.

-«Ο Καραγκιόζης στο κάστρο Σαραβαλίου» από το Δημοτικό Σχολείο Σαραβαλίου Αχαΐας με συμμετοχή στην παράσταση 42 μαθητών από τις τάξεις Γ1 και Γ2.

-«Ο Καραγκιόζης και το μαγικό φίλτρο» από το 32ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών με συμμετοχή στην παράσταση 13 μαθητών από την τάξη Δ1.

Το Μαύρο Θέατρο Πάτρας υπό την  αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με φορέα επιστημονικής ευθύνης το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τ.Θ.Σ. Πανεπιστημίου Πατρών και με τη στήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων/ Καρναβάλι Πάτρας  υλοποίησε το πρόγραμμα  «Στο σχολείο των σκιών» με επιστημονική Υπεύθυνη την Μαρία Φραγκή, PhD, Θεατρολόγο-Σκηνοθέτιδα. Σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Αχαΐας (υπεύθυνη: Βασιλική Μαντζουράτου), το «Σχολείο των σκιών» εντάχθηκε στο Τοπικό Θεματικό Δίκτυο Πολιτισμού για το σχολικό έτος 2021-2022.

Το πρόγραμμα που καλύπτει μεγάλες ανάγκες- εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές, ερευνητικές και κοινωνικές – ευαισθητοποίησε τους μαθητές, πράγμα αναγκαίο για την ουσιαστική επαφή με το Θέατρο Σκιών. Η διάρκεια και η επιβίωση  του πατρινού καραγκιόζη με δημιουργικό τρόπο  είναι ο στόχος αυτής της έναρξης  που πιστεύουμε ότι μπορεί να καθιερώσει ένα διαρκές «Σχολείο των σκιών» με εκπαιδευτικό υλικό, διαρκώς ανανεούμενα προγράμματα και μόνιμο Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών με συγκεκριμένες θεματικές και καλεσμένους από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.                                                                                                             Τέλος, χθες (Τετάρτη 18 Μαϊου), γιορτάσαμε και την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, στο φιλόξενο σπίτι του Καραγκιόζη, με «Το κιούπι», μια παραδοσιακή παράσταση με εξαιρετική ερμηνεία από τον Γ. Νταγιάκο που συνέπραξε με  τους Κώστα και Μπάμπη Μακρή, φέρνοντας την παράδοση της Αθηναϊκής σχολής και του δασκάλου Ε. Σπαθάρη.                                                                         

Λίγο πριν εγκαινιάστηκε σε ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο των Παλαιών Σφαγείων η Θεματική Έκθεση από φιγούρες και αυθεντικές ρεκλάμες του Πατρινού  θεάτρου σκιών (1930 -1980) με τίτλο «Το Ίνσταγκραμ του Καραγκιόζη», ως μέρος του όλου προγράμματος, και μέσω αυτής δίνεται η δυνατότητα σε κοινό και μαθητές να έρθουν σε επαφή με μια άλλη εποχή του Θεάτρου σκιών. Μετά από συνεννόηση τα σχολεία μπορεί να συμμετάσχουν σε θεατροπαιδαγωγική δραστηριότητα.( τηλ 2610361750 και 2610 390 910)

Διάρκεια : 18 Μαΐου έως 01 Ιουνίου 2022,20.00. Είσοδος ελεύθερη.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα