Πάτρα: «Λιώνουν» στην αναμονή περισσότεροι από 200 παχύσαρκους ασθενείς

29.04.2023 / 16:46
ID:48310871

Στη λίστα αναμονής περισσότερα από 200 άτομα – Η περίπτωση του ασθενούς με τα 270 κιλά

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Περισσότερα από 200 άτομα σε όλη τη χώρα τα οποία πάσχουν από βαριάς μορφής παχυσαρκία, ζουν το μαρτύριο της σταγόνας περιμένοντας τη σειρά τους προκειμένου να χειρουργηθούν στη Μονάδα Κλινικά Σοβαρής Παχυσαρκίας του ΠΓΝΠ η οποία είναι και η μόνη που κάνει τέτοιες επεμβάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η λίστα κάθε χρόνο μεγαλώνει με αποτέλεσμα να απειλείται ακόμα και η ζωή δεκάδων ατόμων από όλη τη χώρα. Ο μέσος όρος αναμονής για να μπουν στο χειρουργείο ξεπερνά δύο χρόνια.
Συνολικά από την ημέρα λειτουργίας της κλινικής μέχρι σήμερα το στοίχημα για να κρατηθούν στη ζωή και να έχουν ποιότητα στην καθημερινότητά του έχουν κερδίσει περισσότερα από 3.000 άτομα
Όπως δήλωσε στο «Νεολόγο» των Πατρών ο ακαδημαϊκός καθηγητής χειρουργικής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και βασικό στέλεχος της μονάδας από το 1993, Ιωάννης Κεχαγάς:

«Είναι όνειδος αυτό που συμβαίνει. Να εξετάζεις έναν ασθενή και να ξέρει ότι θα τον εγχειρίσεις μετά από χρόνια. Έχει τύχει να πάρει η γραμματεία τηλέφωνο ασθενή ότι ήρθε η σειρά του να εγχειριστεί και να της αναφέρουν ότι δεν χρειάζεται αφού έχει πια καταλήξει».

Να σημειωθεί ότι ασθενείς από όλη την Ελλάδα οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την παχυσαρκία και έχουν υψηλό δείκτη μάζας σώματος, έρχονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας για να χειρουργηθούν.

Η μονάδα ξεκίνησε να λειτουργεί ως τμήμα από το 1993, με αρκετά προβλήματα και με τους γιατρούς που την στελέχωναν να μην έχουν την ανάλογη χειρουργική εμπειρία πάνω στην παχυσαρκία.
Εμπειρία που απέκτησαν στην πάροδο των ετών και έτσι σε συνδυασμό με την ιατρική έρευνα και την μελέτη στις σύγχρονες χειρουργικής επεμβάσεις για την απώλεια βάρους, η μονάδα έφτασε το 2011 σε μία ευρωπαϊκή διάκριση.
Πιστοποιήθηκε ως κέντρο αριστείας από το ευρωπαϊκό τμήμα του IFSO (International Federation for the Surgery of Obesity) και αποτελεί πλέον την μια και μοναδική αυτού του είδους, (υπάρχουν άλλες τρεις στην επικράτεια), που έχει αυτόν τον τίτλο.

Καταφεύγουν σε ιδιωτικά κέντρα

Ο μέσος όρος των επεμβάσεων που γίνονται από τη μονάδα είναι δύο την εβδομάδα, (δηλαδή οχτώ τον μήνα), ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα εξετάζονται περισσότεροι από τους διπλάσιους ασθενείς, με αποτέλεσμα η λίστα αυτή να μεγαλώνει συνεχώς.

Το πρόβλημα της καθυστέρησης έχει ωθήσει δεκάδες άτομα που έχουν πρόβλημα με την παχυσαρκία τους και έχουν μια οικονομική δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα. «Εκεί δεν γνωρίζουμε αν τα κέντρα αυτά ακολουθούν όλη αυτή την διαδικασία που εφαρμόζουμε εμείς εδώ στη μονάδα» αναφέρει ο κ. Κεχαγιάς, κάτι που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα των επεμβάσεων και της θεραπείας τους είναι αμφίβολα.

Η αιτία της καθυστέρησης

Η αιτία της λίστας της καθυστέρησης δεν έχει να κάνει με τη μονάδα. «Τις λίστες τις διαχειρίζεται η διοίκηση του νοσοκομείου, όχι εμείς. Αυτές προφανώς είναι οι χειρουργικές δυνατότητες και ο χειρουργικός διαθέσιμος χρόνος του νοσηλευτικού ιδρύματος για αυτού του είδους τις επεμβάσεις» εξηγεί ο κ. Κεχαγιάς.

Ο ίδιος μάλιστα αφήνει να εννοηθεί ότι γίνεται ακόμα και μέσα από την ιατρική κοινότητα μια υποβάθμιση του προβλήματος της παχυσαρκίας σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες που πρέπει να θέτονται για τα χειρουργεία του νοσοκομείου.

Στο 25% και άνω η παιδική παχυσαρκία

Όλα αυτά τη στιγμή που πάνω από το 25% των ανηλίκων βρίσκονται στο φάσμα της παιδικής παχυσαρκίας στην χώρα. Από αυτό το 25%, το 20% τουλάχιστον θα εξελιχθεί μέσα στα επόμενα χρόνια φτάνοντας στην ενήλικη ζωή του σε σοβαρή παχυσαρκία.

Δηλαδή σε ένα κλινικά παχύσαρκο, που θα αναγκαστεί κάποια στιγμή στη ζωή του να περάσει από το χειρουργείο με την ελπίδα να απαλλαγεί από τα κιλά του.

Ο σκοπός της επέμβασης

Όπως εξηγεί στον «Νεολόγο» των Πατρών ο κ. Κεχαγιάς, οι επεμβάσεις που γίνονται στο ΠΓΝ Πατρών για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, δεν έχουν καμία σχέση με ζητήματα αισθητικής, ούτε αποσκοπούν σε τέτοιου είδους αποτελέσματα.

«Οι ασθενείς που έρχονται από την Ελλάδα στην μονάδα μας είναι άτομα που λόγω της παχυσαρκίας τους, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, έχουν διάφορες νοσηρότητες που συνοδεύονται από το υπερβολικό τους βάρος και έχουν σαν σκοπό τους να βελτιώσουν την υγεία τους ή να φτάσουν και στην πλήρη θεραπεία τους».

Το 99% λαπαροσκοπικά

Με λίγα λόγια είναι άτομα που εξαιτίας του υπερβολικού τους βάρους η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο και χρειάζονται έναν αντίστοιχο προ- χειρουργικό έλεγχο, αλλά και μια μετά – χειρουργική φροντίδα από τους επιστήμονες της μονάδας.

Το θετικό είναι ότι πλέον το 99% των επεμβάσεων που γίνονται στην μονάδα είναι με βάση τη λαπαροσκοπική μέθοδο. «Το γεγονός αυτό διευκολύνει σημαντικά την διαχείριση των ασθενών αμέσως μετά το χειρουργείο, μειώνοντας τις όποιες επιπτώσεις μπορεί να έχουν μετά από μία τόσο σοβαρή επέμβαση».

Οι αιτήσεις στο Εθνική Συμβούλιο Υγείας – Προϋποθέσεις

Πώς ξεκινάει η διαδικασία για να μπορέσει να κάνει κάποιος μια επέμβαση για την κλινική παχυσαρκία που αντιμετωπίζει; Το πρώτο πράγμα είναι να καταθέσει αίτηση στο Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και να λάβει τη σχετική έγκριση.

Είναι απαραίτητη προϋπόθεση και έτσι γίνεται η καταγραφή του προβλήματος της παχυσαρκίας. Οι αιτήσεις που γίνονται δεκτές αφορούν ασθενείς με πάνω από 35% δείκτη μάζας σώματος με σύνοδα προβλήματα και για ασθενείς με πάνω από 40% χωρίς σύνοδα νοσήματα.

Οι κλινικά παχύσαρκοι που χρειάζονται επέμβαση είναι άτομα δηλαδή που ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 150 με 180 κιλά (ανάλογα με το ύψος τους ή το φύλο τους) και φτάνουν από τα 200 έως και τα 270 ή και παραπάνω κιλά στο βάρος τους. Οι εγκρίσεις ή αντίστοιχα οι απορρίψεις των αιτήσεων εκδίδονται κατά μέσο όρο μέσα σε τρεις με τέσσερις μήνες.

Ο προχειρουγικός έλεγχος και η μεταχειρουργική φροντίδα

Η μονάδα προχωράει σε ένα προ- χειρουργικό έλεγχο του ασθενή, στον οποία συμπεριλαμβάνεται και η συνέντευξη σκιαγραφώντας, έτσι το ψυχολογικό του προφίλ. Ο φάκελος αυτός θα συνοδεύει τον ασθενή και στην μετά – χειρουργική του πορεία.

Σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά η προ – χειρουργική διαδικασία παίζει σημαντικό ρόλο αφού τα κριτήρια της επιλογής προτού πάει ο ασθενής στο χειρουργείο θα πρέπει να είναι αυστηρά για την επιτυχία της μετέπειτα θεραπείας.

Κομβικό επίσης σημείο που κρίνει πολλά για τη συνέχεια είναι και η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης, κάτι που εξαρτάται από πολλούς και ποικίλους παράγοντες, όπως τα προβλήματα του κάθε ασθενή, αλλά και το ψυχολογικό του προφίλ.

Το μετά – χειρουργικό στάδιο είναι εξίσου σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά. Όσα άτομα παχύσαρκα χειρουργούνται στο ΠΓΝΠ έχουν και μετά την εγχείρηση συνεχείς συναντήσεις με τους γιατρούς της μονάδας κατά τη διάρκεια του έτους και μία φορά τον χρόνο εφ’ όρου ζωής.

Πάνω από 60% το ποσοστό της επιτυχίας

Ιδιαίτερης αντιμετώπισης χρήζουν οι περιπτώσεις των κλινικά παχύσαρκων εφήβων, σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά που έρχονται στη μονάδα, αλλά και των υπέρβαρων που βρίσκονται σε μία προχωρημένη ηλικία πάνω από των 60 με 65 ετών.

Πάντως επιτυχία μιας επέμβασης σε ένα κλινικά παχύσαρκο κρίνεται σε ένα μακροπρόθεσμο στάδιο, μετά από μια δεκαετία και εξαρτάται από το αν ο ασθενής έχει πετύχει και έχει διατηρήσει πάνω το 50% της απώλειας βάρους του από τη στιγμή που έκανε την επέμβαση.

Το σημαντικό για τη μονάδα που επιβεβαιώνει το επιστημονικό της κύρος και την επιτυχία του έργου της είναι ότι πάνω από το 60% των ασθενών που έχει αναλάβει (περισσότερους από 3.000 ασθενείς από το ’93 και μετά) καταφέρνουν και διατηρούν την απώλεια βάρους και μετά τη συμπλήρωση της δεκαετίας. Απαλλάσσονται έτσι από την παχυσαρκία και ουσιαστικά ζουν μια νέα ζωή.

Η περίπτωση ενός ασθενή με βάρος 270 κιλά

Το 1% των επεμβάσεων και οι οπποίες δεν γίνονται λαπαροσκοπικά από τη μονάδα του ΠΓΝ Πατρών έχει να κάνει με κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις ασθενών που έχουν δείκτη μάζας σώματος που ξεπερνάει το 60%, δηλαδή, είναι κατά μέσο όρο πάνω από 240 με 250 κιλά, φτάνοντας ακόμα και τα 280 κιλά με 300 κιλά.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις η επέμβαση δεν μπορεί να είναι λαπαροσκοπική λόγω του υψηλού σωματικού λίπους. Οπότε καταφεύγουμε στην κλασική μέθοδο επεμβάσεων ή προχωρούμε σε μια ειδική διατροφή στον ασθενή, προκειμένου να τον οδηγήσουμε σε απώλεια βάρους και να γίνει η λαπαροσποπική επέμβαση».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός ασθενή που ανέλαβε ο κ. Κεχαγιάς που ήρθε στην Πάτρα από την Αθήνα, με βάρος 270 κιλά ο οποίος με ειδική διατροφή που του έγινε από τους διατροφολόγους της μονάδας έφτασε τα 240 κιλά, με αποτέλεσμα να γίνει η εφικτή η λαπαροσκοπική επέμβαση, προχωρώντας σε γαστρική παράκαμψη.

Πάτρα: «Λιώνουν» στην αναμονή περισσότεροι από 200 παχύσαρκους ασθενείς 2

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα