Πάτρα: «Λίφτινγκ»  στα σιντριβάνια της πλατείας Γεωργίου και Όλγας

03.07.2022 / 11:15
sintribani 1

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π.ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

antrekoll@hotmail.com

Θετικά είναι τα νέα για το ζήτημα των δύο συντριβανιών της πλατείας Γεωργίου και της συντήρησης τους, αλλά και για αυτό της πλατείας Όλγας. Τα συγκεκριμένα, όπως είναι γνωστό, έχουν χαρακτηριστεί μνημεία της νεότερης τέχνης, κατά συνέπεια οι παρεμβάσεις για την αναβάθμιση τους μπορεί να γίνει μόνο την έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού. Μετά από τέσσερα χρόνια σχεδόν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Νεολόγου» των Πατρών, το υπουργείο απάντησε στις εκκλήσεις του δήμου για το θέμα της συντήρησης των δύο συντριβανιών και έτσι μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνουν οι σχετικές διαδικασίες. Το έργο είναι να μπει σε φάση προκήρυξης και το υπουργείο θα στείλει ένα δικό του άνθρωπο, ειδικό που θα ελέγχει τις εργασίες και θα δίνει τις ανάλογες συμβολές αφού ο δήμος δεν έχει την ανάλογη εμπειρία και την τεχνογνωσία. Το ίδιο ισχύει και για το συντριβάνι της πλατείας  Όλγας που και αυτό έχει χαρακτηριστεί μνημείο νεότερης τέχνης, κατά συνέπεια η ευθύνη για την διαχείριση του ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, όμως εδώ και πολλά χρόνια παραμένει ανενεργό.

Τα ακάθαρτα νερά και τα σκουπίδια

Τα παράπονα βέβαια των δημοτών για την εικόνα των δύο αυτών συντριβανιών στην πλατεία Γεωργίου, στην καρδιά της Πάτρας, δεν έχουν να κάνουν τόσο με τη συντήρηση τους, αλλά κυρίως με τα ακάθαρτα νερά τα οποία είναι συνήθως σε πράσινο χρώμα από τη.. μούχλα.  Εκεί συναντάει κανείς λογής – λογής πεταμένα σκουπίδια,  από πλαστικά μπουκάλια νερού και μπύρας έως και σκούπες. «Εμείς αλλάζουμε τα νερά με συχνότητα τριών ημερών.  Κάποιοι εξακολουθούν να ρίχνουν απορρίμματα και γι’ αυτό δημιουργείται αυτή η εικόνα, όμως, κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν αλλάζουμε τα νερά στα συντριβάνια με την απαιτούμενη συχνότητα» απαντάει στα παραπάνω ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς. Όμως και στην πλατεία Όλγας η εικόνα του συντριβανιού αισθητικά μόνο καλή δεν είναι, με το άγαλμα που το κοσμεί – σχετίζεται με το μύθο του Κέρας της Αμαλθείας – να το βρίσουμε ντυμένο κατά καιρούς με διάφορα χρώματα από τις «καλλιτεχνίες» των θαμώνων της πλατείας.

Το συντριβάνι… καρτ ποστάλ

Από εκεί και πέρα βασικό σημείο αναφοράς στον σχεδιασμό  του δήμου για την αναβάθμιση των συντριβανιών είναι αυτό της πλατείας Υψηλών Αλωνίων. Ο στόχος είναι μέσα από τις εργασίες και τις παρεμβάσεις που είναι να γίνουν για την ανακαίνιση του συντριβανιού, να του δοθεί η αίγλη που είχε κάποτε. Έως τώρα όμως δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, ενώ δεν είναι σίγουρο αν το κονδύλι που έχει εξασφαλιστεί για το πακέτο της αναβάθμισης των συντριβανιών, είναι αρκετό και για αυτό της πλατείας Υψηλών Αλωνίων που είναι μεγαλύτερο και το κόστος θα είναι πιο υψηλό. Το συντριβάνι αυτό, όπως θυμούνται οι παλιοί θαμώνες της πλατείας Υψηλών Αλωνίων, πρωταγωνιστούσε στις καρτ ποστάλ (μαζί με το άνθινο ρολόι της Τριών Συμμάχων) της Πάτρας, στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80.  Αποτελούσε σημείο αναφοράς όχι μόνο για την πλατεία αλλά και σημείο προβολής της Πάτρας, με τα χρωματιστά νερά που ανέβλυζαν τις νύχτες και τους σχηματισμούς που έκαναν αυτά.

Το  «πακέτο» της αναβάθμισης

Πάντως, το έργο που αφορά  το λίφτινγκ και την αναβάθμιση των συντριβανιών της Πάτρας είναι γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει.  Σύμφωνα με το σχέδιο του δήμου το έργο αφορούσε τη λειτουργία αρχικά (γιατί πολλά από αυτά δεν λειτουργούν καν) τουλάχιστον 12 συντριβανιών που βρίσκονται στην αστική ζώνη της Πάτρας και στη συνέχεια την αισθητική τους αναβάθμιση. Το έργο θα ξεκινούσε αρχικά από τα συντριβάνια που βρίσκονται σε πλατείες εντός του κέντρου της Πάτρας. Μέσα στο πακέτο των αναβαθμίσεων αυτών περιλαμβάνονταν και τα συντριβάνια της Ομόνοιας, της πλατείας Μαρούδα, της Τριών Ναυάρχων, της Αγίας Σοφίας και άλλων εκτός του κέντρου της πόλης. Από τα συντριβάνια αυτά στα μόνα που έχουν προχωρήσει οι εργασίες αναβάθμισης και λειτουργούν είναι τα δύο μικρά που βρίσκονται στο κάτω μέρος της Τριών Ναυάρχων από το ύψος της Ρήγα Φεραίου έως και την Αγίου Ανδρέου.  

Δεν έχει αλλάξει κάτι έως τώρα

Εκεί πράγματι έγιναν οι απαραίτητες εργασίες και μάλιστα ορισμένες νύχτες της εβδομάδας (κυρίως τα Σαββατόβραδα) αναβλύζουν χρωματιστά νερά, δίνοντας μία άλλη αισθητική στο σημείο. Στο τρίτο όμως και μεγαλύτερο συντριβάνι της Τριών Ναυάρχων, το πέτρινο που παραπέμπει σε θάλασσα και ακρογιάλι, στο ύψος μεταξύ της Κορίνθου και της Μαιζώνος, δεν έχει γίνει κάτι και το συντριβάνι λειτουργεί σποραδικά, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής. Όσο για αυτά της πλατείας Ομονοίας και της πλατείας Μαρούδα δεν λειτουργούν το μεγαλύτερο διάστημα τουλάχιστον, αλλά και η γενικότερη εικόνα τους παραπέμπει περισσότερο σε «βούρκο»  παρά σε συντριβάνι. Τέλος, το συντριβάνι απέναντι από την Αγία Σοφία, απλώς λειτουργεί, χωρίς να του έχει γίνει καμία αναβάθμιση.

Ζήτημα εμπειρίας και τεχνογνωσίας

Τι έχει γίνει όμως και το έργο αυτό δεν έχει προχωρήσει;  Ο δήμος μπόρεσε και εξασφάλισε ένα χρηματικό κονδύλι, αναγνωρίζοντας ότι η αλλαγή της εικόνας των συντριβανιών είναι σημαντική για την αισθητική αξία των κοινόχρηστων χώρων και των πλατειών τους. Ωστόσο, από εκεί και πέρα προέκυψαν διάφορα τεχνικά ζητήματα αφού για το όλο θέμα απαιτείται η ανάλογη τεχνογνωσία και εμπειρία. «Δεν είναι τόσο εύκολο το ζήτημα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Έργων, Χρήστος Κορδάς. «Τα αναβλύζοντα χρωματιστά νερά, οι διάφοροι σχηματισμοί που μπορούν να κάνουν, απαιτούν ειδικές γνώσεις και τις αντίστοιχες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.  Υπάρχουν δηλαδή ορισμένες τεχνικές δυσκολίες. Παρ’ όλα αυτά είναι ένα έργο που θα προχωρήσουμε και θα υλοποιήσουμε, δεν είναι κάτι που έχουμε παρατήσει». 

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα