Πάτρα: Κόντρα φοιτητών με Πρύτανη για δίδακτρα σε μεταπτυχιακά και “αιώνιους”

27.01.2021 / 21:32
γκο 18

Σήμερα, 27/1/2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας φοιτητών από Φοιτητικούς Συλλόγους της Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΤΕΠΕΚΕ, Μαθηματικού, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και ΣΟΦΕΠΠ με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η κινητοποίηση αφορούσε το ζήτημα επιβολής διδάκτρων σε διατμηματικό μεταπτυχιακό στα τμήματα της Διοίκησης Επιχειρήσεων και του ΤΕΠΕΚΕ, για το οποίο εκφράζουν ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια αρκετοί φοιτητές. Επίσης οι φοιτητές ζήτησαν να πάρει θέση για το νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι φοιτητές : “Οι απαντήσεις που πήραμε ήταν προκλητικές. Ο Πρύτανης ξεκαθάρισε ότι όχι μόνο είναι υπέρ των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, αλλά και ότι «οραματίζεται» τα πανεπιστήμια να είναι ιδιωτικά και να καταργηθεί το άρθρο 16, το οποίο απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Στο ίδιο πνεύμα υπερασπίστηκε και τις διαγραφές των φοιτητών, κάνοντας λόγο για ένα Πανεπιστήμιο των «ικανών» και όχι των πολλών, κάνοντας τον ανήξερο για το ότι στην πλειοψηφία των φοιτητών σήμερα δεν διατίθενται οι όροι για να σπουδάσουν χωρίς εμπόδια.

Κατηγορεί στην ουσία τους φοιτητές που δεν καταφέρνουν να τελειώσουν τις σπουδές στην ώρα τους ως ανίκανους την ίδια ώρα που συναντάμε ένα σωρό ταξικούς φραγμούς ,με την φοιτητική μέριμνα να ξεπουλιέται μέσω ΣΔΙΤ σε ιδιώτες, με την υποχρηματοδότηση των τμημάτων να συνεχίζει να δημιουργεί τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, με την συνεχή υποβάθμιση της γνώσης που λαμβάνουμε, με πολλούς φοιτητές να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους για να βγάλουν τα προς το ζην.

Ειδικά μέσα στην περίοδο της πανδημίας που κλινικές και εργαστήρια δεν έχουν πραγματοποιηθεί και είναι στον αέρα ή πραγματοποιούνται εξ’ αποστάσεως υποβαθμίζοντας την γνώση που πρέπει να πάρουμε, που τα συγγράμματα μας δεν έχουν έρθει κυριολεκτικά λίγες μέρες πριν την εξεταστική μας, με το να μην μας επιτρέπεται να επιστρέψουμε στον τόπο σπουδών μας, είναι κοροϊδία να μας κουνάνε το δάχτυλο κυβέρνηση και διοικήσεις για το ότι δεν μπορέσαμε να τελειώσουμε στην ώρα μας και να μας λένε ανίκανους.

Αυτή είναι η αντίληψη τους για την νεολαία της χώρας μας, για τους αυριανός επιστήμονες που θα σηκώσουν στην πλάτη τους έκτακτες καταστάσεις, όπως η σημερινή της πανδημίας.
Το θράσος ως λέξη είναι λίγη για να χαρακτηρίσει την στάση των πρυτανικών αρχών.

Το αποκορύφωμα ήταν η απειλή πως θα εφαρμόσουν τον νόμο δίνοντας εντολή για να επέμβει η αστυνομία και για πειθαρχική δίωξη σε όποιον φοιτητή κινητοποιείται συλλογικά, υλοποιώντας τις αποφάσεις των συλλογικών και δημοκρατικών οργάνων των φοιτητών με σκοπό τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

Η στάση των πρυτανικών αρχών πρέπει να καταδικαστεί από όλους τους φοιτητές. Οι οραματισμοί του πρύτανη είναι ίδιοι με αυτών των κυβερνήσεων και της ΕΕ, δηλαδή ένα Πανεπιστήμιο μόνο για αυτούς που έχουν «ικανές τσέπες» να σπουδάσουν, που θα είναι ανοιχτό για τις επιχειρηματική δραστηριότητα και την αστυνομία αλλά κλειστό για τους φοιτητές.


Προειδοποιούμε ότι η φοιτητική κοινότητα είναι ένα μεγάλο καζάνι που βράζει από οργή και αγανάκτηση ένα χρόνο τώρα με κλειστά πανεπιστήμια λόγω των μέτρων ασφάλειας που συνειδητά η κυβέρνηση δεν παίρνει. Το νομοσχέδιο με όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που φέρνει είναι το σήμα κατατεθέν για να πούμε «έως εδώ»! Θα μας βρουν απέναντι! Οργανωμένα και συλλογικά δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοστούν τίποτα από όλα αυτά.

Μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους και παραμερίζοντας τους παπαγάλους της κυβέρνησης, την ΔΑΠ που ήπιε το αμίλητο νερό όλο αυτό το διάστημα και δεν εμφανίζονται σε κανένα Διοικητικό Συμβούλιο και βάζουν εμπόδια στην λειτουργία τους για να μην ακουστεί η αντίθεση των φοιτητών στην πολιτική της κυβέρνησης τους, οι φοιτητές να ενώσουμε τις φωνές μας σε όλη την Ελλάδα.

Το νομοσχέδιο να γίνει κουρελόχαρτο στην πράξη, να διεκδικήσουμε να ανοίξουν ξανά οι σχολές μας με όλα τα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια και την υγεία.

Όλοι στο συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων αύριο Πέμπτη 28/1 17:30 στην πλατεία Γεωργίου. Το συλλαλητήριο το καλούν οι Σύλλογοι: ΣΤΕΦ, Μηχανικών ΗΥ, Μαθηματικού, Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΣΕΥΠ, Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστίας Πανεπιστημίου Πατρών.”

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα