Πάτρα- Κωνσταντίνα Ντιναπόγια: «Ο χορός είναι μια ιστορία χωρίς λέξεις»

04.05.2021 / 3:20
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ντιναπόγια

Η Κωνσταντίνα Ντιναπόγια είναι 25 ετών. Αποφοίτησε από το τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πατρών και την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Πατρών – Τατιάνας Λοβέρδου. Πιστοποιήθηκε στη δραματοθεραπεία, ενώ χορογραφούσε το 1010  για το Επίκεντρο+ της Πάτρας.

Στην performance και την χορογραφία πραγματοποίησε ειδίκευση και στη Companhia Instavel της Πορτογαλίας (Helder Seabra, Christina Planas Leitao, Catarina Miranda, Νuno Preto, Daniela Cruz, Joclesio Azevedo και Miguel Moreira). Ακόμη, στο video dance στο πλευρό των Pedro Branco και Rafaela Sahyoun και στη δραματουργία με τους Luis Mestre και Νuno M. Cardosso.

Σκηνοθέτησε και χορογράφησε το «404 Permission Not Found» (Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού) υπό την αιγίδα του ΟΠΑΝΔΑ και συμμετείχε ως performer στο «Back to Normality» (Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας 2020)  Τα τελευταία τέσσερα χρόνια διδάσκει στην Πάτρα.

Τι σημαίνει χορός για σένα ;

Ο χορός κι εγώ είναι το ίδιο πρόσωπο. Ξεκινώ την ημέρα μου ξυπνώντας το σώμα μου, οργανώνω τις κατευθύνσεις μου, εναλλάσσω τις ταχύτητες, τις ποιότητες μου, και χρησιμοποιώ παύσεις όταν τις έχω ανάγκη.  Αν έχεις μυηθεί στη τέχνη του χορού, χορεύει ακόμη και η ανάσα σου. Αν έχεις εθιστεί στη τέχνη του χορού και είσαι κλεισμένος σε ένα άδειο δωμάτιο έχεις έναν πολύτιμο χρόνο να αξιοποιήσεις χρωματίζοντας τη ψυχή σου.

 Ο χορός είναι η λύτρωση, η συγχώρεση, η προσευχή, η εκτόνωση και η αποδοχή. Είναι μια ιστορία που θέλεις να αφηγηθείς, αλλά καμία λέξη δεν την εκφράζει καλύτερα απ’ ότι η κίνηση.

Πώς πέρασες όλους αυτούς τους μήνες τις πανδημίας μακριά από τον χορό;

H αρχή της πανδημίας με βρήκε στο αγαπημένο μου Πόρτο της Πορτογαλίας. Πρόλαβα να παρουσιάσω την performance μου «Self Portrait» και κατά την επιστροφή μου στην Πάτρα ζήτησα από τους συγχορευτές μου που γνώρισα εκεί να συμμετέχουν στο project μου για το videoclip «To κρεβάτι» σε στίχους και μουσική του Νικόλα Καραναστάση. 

Χαίρομαι που δέχτηκαν με μεγάλη προθυμία και δημιουργήθηκε κάτι τόσο όμορφο και ανέμελο, κόντρα στη μιζέρια των συνθηκών. Δέκα καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε ένα τραγούδι με ελληνικούς στίχους με την οδηγία να μην τους μεταφράσουν και να τραβήξουν το δικό τους video με το κινητό τους χορεύοντας …στο κρεβάτι τους!

Έπειτα από αυτό και παρακολουθώντας τη δίκη της Ελένης Τοπαλούδη η οποία με επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό, αποφάσισα να πραγματοποιήσω  ανοιχτό κάλεσμα για χορευτές και performers οι οποίοι θα ενδιαφέρονταν να συμμετέχουν στο χοροθέατρο «404 Permission Not Found» που χορογράφησα και αφορούσε την έμφυλη βία. Πέντε υπέροχοι συνεργάτες αγκάλιασαν την ιδέα μου και στις 31 Ιουλίου του 2020 η παράσταση ανέβηκε στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού υπό την αιγίδα του ΟΠΑΝΔΑ.

Αμέσως μετά είχα την τιμή να συμμετέχω ως performer στο έργο «Back to Normality» της Όλγας Σπυράκη που παρουσιάστηκε στο Αίθριο του Παλαιού Νοσοκομείου και συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Πατρέων.

Αργότερα στο ίδιο διάστημα του Σεπτεμβρίου συμμετείχα ως χορεύτρια στο videoclip «Dark Matters ft Mary Irene -Exposed» που σκηνοθέτησε η Ζέτα Σπυράκη για το μουσικό συγκρότημα DarkMatters.

Οι περιορισμοί της πανδημίας με απομάκρυναν από την καθημερινή επαφή με τους μαθητές μου αφού οι διδασκαλίες αναγκαστικά παραδίδονται διαδικτυακά, ωστόσο δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στο θετικό της δημιουργίας που γεννήθηκε μέσα από όλο αυτό το εμπόδιο. Εκτός από τις διδασκαλίες που εμπλουτίστηκαν με νέους τρόπους προσέγγισης έγινε η αρχή για ένα νέο μεγαλύτερο project με τίτλο #COVereD.

Πρόκειται για ένα τρίμηνο σεμινάριο Video Dance που ξεκίνησε αρχές Απριλίου και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο με την Έκθεση των Videos στον ατμοσφαιρικό χώρο του Danzarin και μέσω Live Streaming, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους Solo Video με τη δική τους προσωπική μαρτυρία για τον εγκλεισμό κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Τι ονειρεύεσαι για σένα και πως θα ήθελες να είσαι μετά από δέκα χρόνια;

Λατρεύω τα ταξίδια και σίγουρα ονειρεύομαι να χορεύω σε διάφορα μέρη του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού. Στοιχηματίζω με τον εαυτό μου να έχω αποκτήσει περισσότερες εμπειρίες και γνώσεις γύρω από αυτή την τέχνη, μαθαίνοντας από χορογράφους και ανταλλάσσοντας τις διαφορετικές μας ιδέες και κουλτούρες, ταξιδεύοντας και κάνοντας αυτό που αγαπώ. Σε δέκα χρόνια θα ξέρω πιο λιμάνι από όλα αυτά με κέρδισε.

Κ.Α.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα