Πάτρα: Κλινικές μελέτες με το «κοκτέιλ» μονοκλωνικών αντισωμάτων

06.12.2020 / 9:17
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
Jess O'Hara a research technician works on the process of testing antibodies to see if they bind to the virus, in the laboratory at Imperial College in London, Thursday, July 30, 2020. Imperial College is working on the development of a COVID-19 vaccine. Scientists at Imperial College London say they are immunizing hundreds of people with an experimental coronavirus vaccine in an early trial after seeing no worrying safety problems in those vaccinated so far. Dr. Robin Shattock told the Associated Press that he and colleagues had just finished a very slow and arduous process of testing the vaccine at a low dose in a small number of participants and would now be expanding the trial to about 300 people, including those over 75. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Η καραντίνα φαίνεται να περιόρισε αισθητά τα κρούσματα του κορονοϊού, ωστόσο οι δείκτες των θανάτων και των διασωληνωμένων ασθενών δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Εκτός από το εμβόλιο, στο οπλοστάσιο της δημόσιας υγείας μπαίνει και το «κοκτέιλ» των μονοκλωνικών αντισωμάτων, που έφτασε στη χώρα μας και θα δοκιμαστεί κλινικά σε ειδικό πρόγραμμα σε δημόσια νοσοκομεία.

Άμεσα αρχίζουν σε πέντε νοσοκομεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα κλινικές μελέτες, με το πολλά υποσχόμενο «κοκτέιλ» μονοκλωνικών αντισωμάτων, που δείχνει να εμποδίζει την είσοδο του ιού στα κύτταρα.

Η Ελλάδα, είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που κατάφερε να εξασφαλίσει την ένταξη 100 ασθενών με κορονοϊό στα πρωτόκολλα της πειραματικής αυτής θεραπείας και στο νοσοκομείο «Σωτηρία» όλα είναι έτοιμα, για να «τρέξει» το πρόγραμμα

«Θα αφορά και ασθενείς με ήπια συμπτώματα ή μέτρια νόσο για να δούμε πώς θα εξελιχθούν, αλλά και ασθενείς που νοσούν βαριά για να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση της υγείας τους» επεσήμανε στην ΕΡΤ η Κατερίνα Δημάκου, Συντονίστρια Διευθύντρια 5ης Πνευμονολογικής Κλινικής «Σωτηρία»

Στο πλαίσιο της μελέτης τα μονοκλωνικά αντισώματα θα χορηγηθούν και σε θετικούς στον κορονοϊό χωρίς συμπτώματα, αλλά και σε άτομα αρνητικά στον ιό.

«Σε άτομα, που δίπλα τους έχουν επιβεβαιωμένο κρούσμα, αλλά τα ίδια είναι covid αρνητικά, για να δούμε, πιό ποσοστό από αυτά θα νοσήσουν σε σχέση με άλλα άτομα που δεν θα λάβουν τα μονοκλωνικά» εξηγεί η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Το «κοκτέιλ» μονοκλωνικών αντισωμάτων έχει πάρει άδεια έκτακτης χορήγησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν έχει πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να κυκλοφορήσει στο εμπόριο

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα