Πάτρα: Καθημερινοί οι θάνατοι από κορωνοϊό – Τι λένε οι υπεύθυνοι των Γραφείων Τελετών

17.12.2021 / 13:20
Untitled collage (3)

ΤΩΝ: ΕΛΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ – ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Μεγάλη αύξηση στα περιστατικά θανάτων από covid, τους τελευταίους τρεις με τέσσερις μήνες, καταγράφεται στα γραφεία τελετών της Πάτρας.  Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι επαγγελματίες του κλάδου μια στις τρεις, τουλάχιστον, κηδείες που αναλαμβάνουν έχει να κάνει με περιστατικά covid.  Η τελετή, στην περίπτωση θανάτου από covid, περιλαμβάνει ειδικές συνθήκες για όσους φεύγουν από τη ζωή, αλλά και για τους συγγενείς.

Δίχως να έχουν κάνει το εμβόλιο

Το σημαντικό στοιχείο που προκύπτει, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στον «Νεολόγο» οι ιδιοκτήτες γραφείων τελετών, είναι ότι η πλειοψηφία των νεκρών από covid, δεν είχαν κάνει το εμβόλιο, επιλέγοντας ο καθένας για τους δικούς του λόγους να παραμείνει ανεμβολίαστος.  Επιλογή όμως που πλήρωσαν με τη ζωή τους.

Η διαφορετική διαδικασία και οι όροι

Υπάρχουν κανόνες και μάλιστα αυστηροί που περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο για την τέλεση κηδειών για νεκρούς που έφυγαν από covid, τόσο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του νεκρού, όσο κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας. Καταρχάς ο νεκρός απολυμαίνετε από το νοσοκομείο και η σορός του τοποθετείται σε ειδική πτωματοσακούλα.

Το σφραγισμένο φέρετρο και οι στολές

Με τη πτωματοσακούλα η σωρός φτάνει στο γραφείο τελετών που αναλαμβάνει τη κηδεία και μπαίνει στο φέρετρο. Το φέρετρο (ξύλινο συνήθως) κλείνεται αεροστεγώς και το καπάκι του σφραγίζεται με σιλικόνη. Οι άνθρωποι του γραφείου που θα σηκώσουν το φέρετρο, είναι υποχρεωμένοι να φορούν ειδικού τύπου στολές για να προστατεύονται από τον κορωνοϊό και ασφαλώς μάσκες.  Κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας θα πρέπει να βρίσκονται στον ναό μόνο στενοί συγγενείς, ενώ είναι απαραίτητο να υπάρχει άφθονη ποσότητα απολυμαντικών για τα χέρια, αλλά και να γίνουν απολυμάνσεις στους χώρους.

Το κόστος λειτουργίας και τα έξοδα

Η διαδικασία ισοδυναμεί και με παραπάνω έξοδα, κατά τουλάχιστον 100 ευρώ.  Τα γραφεία τελετών έχουν απορροφήσει το κόστος, με τους επαγγελματίες να αναλογίζονται τον πόνο της οικογένειας, τις ειδικές συνθήκες αποχωρισμού, αλλά και την οικονομική κρίση που έχει φέρει στην καθημερινότητα όλων μας η πανδημία.

Πληγή και κενό που μένει ανεξίτηλο

Ένας άνθρωπος φεύγει μόνος του, σε ένα κρεβάτι μιας κλινικής, συνήθως διασωληνωμένος, χωρίς να μπορεί να πει το στερνό αντίο στους δικούς του ανθρώπους. Οι  δικοί του άνθρωποι δεν μπορούν να τον αποχαιρετήσουν, να τον ασπαστούν, να τον δουν για τελευταία φορά, από τη στιγμή που το φέρετρο είναι κλειστό και σφραγισμένο.  Είναι σίγουρα μία θλιβερή στιγμή,  που μεγαλώνει τον πόνο του αποχωρισμού και μένει για πάντα ανεξίτηλα χαραγμένη στη ζωή των ανθρώπων που αφήνει πίσω του ο νεκρός.  Σαν μια πληγή, σαν ένα κενό μνήμης που δυστυχώς δεν καλύπτεται ποτέ.  

Γιάννης Λύρας: «Μεγάλη αύξηση των κηδειών covid»

Πάτρα: Καθημερινοί οι θάνατοι από κορωνοϊό - Τι λένε οι υπεύθυνοι των Γραφείων Τελετών 4

«Είναι γεγονός ότι τον τελευταίους μήνες παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κηδειών με νεκρούς από covid. Τον τελευταίο μήνα καθημερινά έχουμε τουλάχιστον ένα περιστατικό για μια τέτοιου είδους κηδεία και υπάρχουν μέρες που τα περιστατικά αυτά είναι περισσότερα.

Όσοι νεκροί φεύγουν από κορωνοϊό είναι ανεμβολίαστοι. Αυτό θα πρέπει να σημειωθεί για να καταλάβει ο κόσμος την αναγκαιότητα που εμβολίου. Τουλάχιστον στο δικό μας γραφείο δεν θυμάμαι να έχουμε προχωρήσει στην τέλεση μιας τέτοιας κηδείας με νεκρό που να έχει κάνει το εμβόλιο.

Οι συνθήκες της κηδείας είναι ειδικού τύπου, όπως και ο αποχωρισμός για τους ανθρώπους του εκλιπόντα. Δύσκολες καταστάσεις που σίγουρα μεγαλώνουν τον πόνο της απώλειας».

Νίκος Τσανταρλιώτης: «Πολλοί θάνατοι και νέοι άνθρωποι…»

Πάτρα: Καθημερινοί οι θάνατοι από κορωνοϊό - Τι λένε οι υπεύθυνοι των Γραφείων Τελετών 5

 «Τους τελευταίους τέσσερις μήνες οι θάνατοι από covid καθημερινοί. Εμείς αντιμετωπίζουμε τα περιστατικά covid με όλους τους κανόνες που προβλέπονται. Μια κοπιώδη διαδικασία για εμάς και προβληματική για τους συγγενείς, οι οποίοι αδυνατούν να δουν τον άνθρωπο τους, να έρθουν την τελευταία στιγμή κοντά του.

Βασικό πρόβλημα μας τον τελευταίο ένα χρόνο, περιστατικό covid που προκύπτει μέσα σε σπίτι, γιατί υπάρχουν και άνθρωποι που πεθαίνουν σπίτι τους και έχουν covid. Μέχρι πρότινος μεταφέρονταν στα ψυγεία των νοσοκομείων ή των κοιμητηρίων. Τα νοσοκομεία έστειλαν έγγραφο ότι δεν παραλαμβάνουν ασθενείς covid. Ακολούθησε άλλο έγγραφο από τα κοιμητήρια ότι δεν αναλαμβάνουν περιστατικά covid, ο εργολάβος που θα τον πάει αναρωτηθήκαμε;  Θα τον κρατήσουμε στα «χέρια» όσο χρειαστεί για να βγουν από την καραντίνα οι συγγενείς και να ενταφιαστεί ο άνθρωπος τους; Ζητάμε λύση ένα χρόνο, έχουμε κάνει παντού έγγραφα, δεν έχει δοθεί λύση. Υπάρχει υπερπολλαπλασιασμός των θανάτων αυτή τη περίοδο, κάθε μέρα περιστατικά covid και από τα δύο νοσοκομεία και νέοι άνθρωποι. Σαν γραφείο έχουμε καθημερινά, ένα με δύο περιστατικά από covid, έχουμε πάρα πολλούς θανάτους, με άλλα λόγια… εμβόλιο». 

Νίκος Φραντζής: «Το 50% των κηδειών είναι για θανάτους από covid»

Πάτρα: Καθημερινοί οι θάνατοι από κορωνοϊό - Τι λένε οι υπεύθυνοι των Γραφείων Τελετών 6

«Τον τελευταίο μήνα το 50% των κηδειών που αναλαμβάνουμε, τουλάχιστον στο δικό μας γραφείο, έχει να κάνει με περιστατικά covid. Τόση μεγάλη είναι η αύξηση των θανάτων από κορωνοϊό. Τα λειτουργικά έξοδα μιας τέτοιας κηδείας είναι μεγαλύτερα, όμως το κόστος το απορροφά το γραφείο που την αναλαμβάνει. Τα μέτρα και οι όροι που περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο είναι ιδιαίτερα αυστηρά, όμως τηρούνται στο ακέραιο για την προστασία των παρευρισκόμενων, αλλά και των υπαλλήλων μας».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα