Πάτρα: Κατακόρυφη πτώση στο τζίρο των κινηματογράφων -Αιθουσάρχες κάνουν απολογισμό για το 2020

13.01.2021 / 10:27
movie-halls-

Της Κατερίνας Αλεξοπούλου

Τι και αν ο παλιός ο χρόνος μας αποχαιρέτησε με την θλιβερή εικόνα των άδειων σινεμά, οι αιθουσάρχες της Πάτρας παραμένουν αισιόδοξοι για την νέα χρονιά. Το 2020 εξαιτίας της πανδημίας πολλές κινηματογραφικές αίθουσες ανά τον κόσμο αναγκάστηκαν να παραμείνουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι γεγονός πως η πανδημία έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τον κλάδο του θεάματος και πως το μέλλον παραμένει αβέβαιο. Κάθε φορά που τα κρούσματα αυξάνονται κατακόρυφα, τα σινεμά κλείνουν και ο ιός είναι αυτός που «αποφασίζει» πότε θα ανοίξουν πάλι. Το κακό στις μέρες του κορωνοϊού είναι ότι ο κινηματογράφος αποτελεί μία συλλογική διασκέδαση, έχει νόημα μόνο όταν μοιράζεσαι το γέλιο ή το κλάμα με τους υπόλοιπους που βλέπουν την ίδια ταινία.

Ο «Νεολόγος» απευθύνθηκε στους δύο αιθουσάρχες της Πάτρας ζητώντας τους τις «προγνώσεις» τους για το 2021. Τον Αλέξη Μπιτούνη από τα «Odeon Veso Mare» και τον Παναγιώτη Κοτσαύτη από το «Πάνθεον».

Οι αιθουσάρχες της Πάτρας μαρτυρούν κατακόρυφη πτώση στο τζίρο τους, που φτάνει και το 80% συγκριτικά με το 2019, για αυτούς όπως λένε οι ίδιοι, το 2020 αποτελεί μία χαμένη ουσιαστικά χρονιά. Με τους Πατρινούς να ευελπιστούν να ξανά ζήσουν σύντομα τη μαγική εμπειρία που προσφέρει ο κινηματογράφος, οι αίθουσες της πόλης είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να τους υποδεχτούν.

Τα ανοιχτά σινεμά με το κοινό να επιστρέφει στις αίθουσες θα έδιναν πραγματικά ένα τόνο αισιοδοξίας για την νέα χρονιά, όχι μόνο για το σινεμά και κατ’επέκταση για τον πολιτισμό, αλλά για ολόκληρη την κοινωνία που αποζητά την επιστροφή της στην κανονικότητα. Η καλύτερη ευχή για το 2021 έρχεται από το μακρινό 1947 και τον Αλμπέρ Καμί «Ναι, γιατί ο μόνος τρόπος να βγεις από το σκοτάδι είναι να ξαναμπείς στο σκοτάδι μιας αίθουσας και να δεις μια ταινία».

ΑΛΕΞΗΣ ΜΠΙΤΟΥΝΗΣ: Είμαστε εδώ για να παλέψουμε

Πάτρα: Κατακόρυφη πτώση στο τζίρο των κινηματογράφων -Αιθουσάρχες κάνουν απολογισμό για το 2020 3

Ο Αλέξης Μπιτούνης, διευθυντής του «Odeon Veso Mare» μιλά στον «Νεολόγο» για την αβεβαιότητα που πλήττει τον κλάδο του θεάματος. «Πιστεύω πως ο τελευταίος κλάδος που θα βγει από αυτό το σκληρό lockdown  θα είναι ο δικός μας. Σίγουρα υπάρχει μία αδικία ως προς τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση και όσον αφορά το κλείσιμο των κινηματογράφων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, νομίζω κανένας κλάδος δεν έχει βιώσει κάτι αντίστοιχο. Από την άλλη, την περίοδο που παρέμειναν ανοιχτοί οι κινηματογράφοι με την τήρηση φυσικά των αυστηρών υγειονομικών μέτρων ο τζίρος ήταν απογοητευτικός. Δεν πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας υπό αυτές τις συνθήκες, να πληρώσουμε με λίγα λόγια το πιο βασικό που είναι το ενοίκιο. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο για οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης, είμαστε εδώ για να παλέψουμε».

Η Πάτρα είναι μία κοινωνία που «αγκάλιαζε» τον κινηματογράφο, οι φοιτητές της έδιναν πνοή στις αίθουσες, κάτι που σίγουρα επιβεβαιώνουν και τα ποσοστά επισκεψιμότητας των προηγούμενων χρόνων. Το κοινό θα χρειαστεί μία περίοδο προσαρμογής στα νέα δεδομένα και πλέον δεν μιλάμε για το κλείσιμο των κινηματογράφων ή την τήρηση των περιοριστικών μέτρων, αλλά για την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αποχής από τις κινηματογραφικές αίθουσες το σινεμά έχει βγει από την καθημερινότητα του κόσμου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΤΣΑΥΤΗΣ: Θα αργήσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Πάτρα: Κατακόρυφη πτώση στο τζίρο των κινηματογράφων -Αιθουσάρχες κάνουν απολογισμό για το 2020 4

Σύμφωνα με όσο αναφέρει στον «Νεολόγο» ο διευθυντής του «Πάνθεον» Παναγιώτης Κοτσαύτης, με το ξέσπασμα της πανδημίας χάθηκαν πολύτιμοι μήνες για το σινεμά, «ο περασμένος Μάρτιος και Απρίλης θα είχαν σίγουρα θετικό πρόσημο, κάτι το οποίο φυσικά δεν πρόλαβε να φανεί. Το θερινό σινεμά σημείωσε 40% έως και 50% πτώση. Ήταν μία ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη χρονιά για εμάς το 2020. Θέλω να είμαι αισιόδοξος αλλά οι εξελίξεις δεν με αφήνουν, δυστυχώς το σινεμά θα αργήσει να επιστρέψει όπως το ξέραμε. Όλον αυτόν τον καιρό δεν υπήρχε κάτι να προσελκύσει το κοινό στις κινηματογραφικές αίθουσες, καθώς δεν κυκλοφορούν καινούργιες ταινίες, και οι παραγωγές βρίσκονται σε μία στασιμότητα. Άλλωστε και λίγες μέρες που ήταν ανοιχτά τα σινεμά ο κόσμος δίσταζε να έρθει, υπήρχε ένας φόβος. Το ίδιο πιστεύω θα συμβεί και όταν ξανά ανοίξουν οι αίθουσες, οριστικά ελπίζω, στην αρχή θα υπάρχει επιφυλακτικότητα από την πλευρά των θεατών».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα