Πάτρα -Κ. Ακινόσογλου: «Διερευνώνται τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας – Να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί»

18.06.2021 / 10:00
karolina_akinososglou

Για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας, τους εμβολιασμούς και την βελτιωμένη – πλέον – εικόνα στα νοσοκομεία της χώρας, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΙΟΝΙΑΝ, η καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, υπεύθυνη της Α’ κλινικής COVID του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, Καρολίνα Ακινόσογλου.
Για τη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων η κ. Ακινόσογλου, είπε: «Πράγματι, υπάρχει ύφεση του επιδημιολογικού φόρτου και πανελληνίως, αλλά και στην περιοχή μας (Δυτική Ελλάδα), το οποίο μεταφράζεται σε μία αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας, τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις κλίνες ΜΕΘ σιγά-σιγά, ίσως λίγο πιο αργά στις κλίνες ΜΕΘ. Η ύφεση και η τάση ύφεσης είναι παρόμοια με τον περσινό Ιούνιο. Δεν μπορώ να πω όμως ότι είναι το ίδιο καλοκαίρι. Οι νοσηλείες αυτή τη στιγμή είναι περισσότερες. Έχουμε μια εμφανή ύφεση και μείωση στο επιδημιολογικό φορτίο».
Ερωτηθείσα για το αν αυτή η βελτιωμένη εικόνα, οφείλεται στην ικανοποιητική πορεία των εμβολιασμών, απάντησε: «Σίγουρα, ο εμβολιασμός παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και η τήρηση των μέτρων. Τα μέτρα βοήθησαν στον περιορισμό της μετάδοσης, οι εμβολιασμοί, όμως, ήταν το πιο καθοριστικό και κύριο μέτρο».
Για τον κίνδυνο να υπάρξουν νέα εισερχόμενα κρούσματα και μεταλλάξεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω τουρισμού, τόνισε: «Σίγουρα η κινητικότητα, η κοινωνικότητα και ο τουρισμός και γενικώς, οι καλοκαιρινές διακοπές και η αποκλιμάκωση των μέτρων – η οποία προηγήθηκε και έπρεπε να συμβεί – μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό των κρουσμάτων. Η πρόοδος των εμβολιασμών θα συμβάλει στη δημιουργία αυτού του τείχους ανοσίας, ώστε να μην προχωρήσουμε σε ένα νέο επιδημικό κύμα».
Τέλος, ερωτηθείσα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις μεταλλάξεις του ιού και τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας που παρουσιάστηκαν, δήλωσε: «Ως επί των πλείστων είναι αρκετά αποτελεσματικά. Αν και έχουμε δει ότι σε κάποιες συγκεκριμένες μεταλλάξεις υπάρχει μικρότερη αποτελεσματικότητα. Παρακολουθούμε το θέμα, αν χρειαστεί συμπλήρωμα είναι μέσα στον προγραμματισμό να υπάρξει ένας επανασχεδιασμός του εμβολίου. Προς το παρόν όμως έχουμε δεδομένα τα οποία μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς. Είναι γενικώς ασφαλή τα εμβόλια. Υπάρχουν κάποια περιστατικά, τα οποία διερευνώνται. Άμεση συσχέτιση δεν μπορεί να αποδειχθεί, όπως και για κανένα εμβόλιο. Εντούτοις, αυτή τη στιγμή, το όφελος παραμένει πολύ σημαντικότερο από ό,τι πιθανή παρενέργεια. Οπότε, συστήνουμε να συνεχιστεί ο εμβολιασμός. Σίγουρα, μετά από 15 μήνες, έχουμε πολύ μεγαλύτερη εμπειρία και γνώσεις (ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ). Βέβαια, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία ύφεση του επιδημιολογικού φορτίου και επίσης, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται. Αυτό μεταφράζεται σε μικρότερο φόρτο εργασίας για το εθνικό σύστημα υγείας γενικώς και για τις απλές κλίνες και για τις ΜΕΘ».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα