Πάτρα: Η τέχνη πάει… Ιχθυόσκαλα! O Δήμος ετοιμάζει «Πολιτιστικό Πάρκο» δίπλα στη θάλασσα

26.05.2021 / 8:57
TABERNA

Στην πρώην ταβέρνα της Ιχθυόσκαλας στον Φάρο της Πάτρας, αναμένεται να στεγαστεί το Δημοτικό Εικαστικό Εργαστήρι. Στα σχέδια του Πολιτιστικού Οργανισμού δεν είναι απλά να βρεθεί νέα στέγη για τον πολιτιστικό φορέα, αλλά να αναδειχθεί ο ιδιαίτερος αυτός χώρος, δίπλα στη θάλασσα και ταυτόχρονα ο καλλιτεχνικός ρόλος του Εικαστικού Εργαστηρίου.

«H μετατροπή ενός πρώην χώρου εστίασης σε χώρο Πολιτισμού δεν είναι απλή υπόθεση» τονίζει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη μιλώντας στο «Νεολόγο».

«Για να υλοποιηθεί ένα τόσο σημαντικό για την πόλη έργο απαιτούνται σειρά διαδικασιών και έργων (μελέτες αρχιτεκτονικές, φωτισμού, ύδρευσης, αποχέτευσης, πυρασφάλειας κλπ) τα οποία προχωρούν από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Δήμου.

 Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτή τη δουλειά γιατί πρόκειται για ένα έργο που σκοπεύουμε να μείνει στην πόλη και να αποτελέσει σημείο αναφοράς της γενικώς και ειδικώς συνδεδεμένο με το θαλάσσιο μέτωπό της».

Πάτρα: Η τέχνη πάει… Ιχθυόσκαλα! O Δήμος ετοιμάζει «Πολιτιστικό Πάρκο» δίπλα στη θάλασσα 3

Σημείο στάσης του περιπάτου

Η ίδια εξηγεί την επιλογή του συγκεκριμένου κτιρίου για το νέο «σπίτι» του Εικαστικού Εργαστηρίου, αλλά και το σχέδιο που έχει Πολιτιστικός Οργανισμός για το ακίνητο. «Τα τελευταία χρόνια η έδρα του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων βρίσκεται στην Ανατολική Πτέρυγα του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στην Άνω Πόλη.

Ωστόσο, η σχεδιαζόμενη μετατροπή του κτιρίου σε Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς καθιστά επιτακτική την ανάγκη μετεγκατάστασής του σε ένα νέο χώρο.

Προτάθηκε ο εν λόγω χώρος ως καταλληλότερος γιατί ενισχύει το χαρακτήρα του θαλάσσιου μετώπου της Πάτρας ως χώρου αναψυχής, ελεύθερου χρόνου και δημιουργίας και θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο στάσης του περιπάτου των κατοίκων της πόλης στον άξονα Παλιό – Νέο Λιμάνι.

Με την επιλογή αυτή θα προστεθεί ένας επιπλέον σημαντικός τόπος αναφοράς για την Πάτρα που θα συμπληρώσει το πολιτιστικό προφίλ της σχηματίζοντας ένα νοητό τρίγωνο εικαστικής δημιουργίας και προβολής στο κέντρο της, το οποίο θα αποτελείται από τη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών (Μαιζώνος), το Εικαστικό Εργαστήριο (Φάρος) και το Κέντρο Δημιουργικής Βιομηχανίας (Παλαιά Σφαγεία).

Νέα πνοή στον περιβάλλοντα χώρο

Η ίδια η λειτουργία του Εργαστηρίου θα ενεργοποιήσει τους εξωτερικούς χώρους του κτιρίου και θα τους δώσει νέα πνοή. Θα αξιοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες εξωτερικές υποδομές (ένα μικρό αμφιθέατρο στη νότια πλευρά του κτιρίου και ένα μεγάλο αμφιθέατρο στη δυτική πλευρά του ακριβώς μπροστά από τη θάλασσα) οι οποίες παραμένουν ανεκμετάλλευτες σχεδόν από τότε που κατασκευάστηκαν και σε αυτές θα μπορεί το Εργαστήρι στο εξής να πραγματοποιεί εκθέσεις και να φιλοξενεί ευρύτερες καλλιτεχνικές δράσεις, συγκροτώντας στην ουσία ένα  «εικαστικό πάρκο» της πόλης με ευρύτερη σημασία για την πολιτιστική της ταυτότητα.

Δεν έμειναν ακάλυπτοι οι εικαστικοί

Η πανδημία για το Δημοτικό Εικαστικό Εργαστήρι έφερε αρκετές δυσκολίες όμως ο Πολιτιστικός Οργανισμός και κατά προέκταση ο Δήμος, δεν άφησε ακάλυπτους τους εκπαιδευτικούς:

«Τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά ανεστάλη με σχετική κυβερνητική απόφαση η λειτουργία των δομών καλλιτεχνικής παιδείας χωρίς κανένα μέτρο στήριξης για τους εκπαιδευτικούς που απασχολούνται σε αυτές τις δομές» τονίζει η κ. Γεραπαναγιώτη.

«Πήραμε την απόφαση και εντάξαμε τους εικαστικούς στο Τμήμα παραγωγής του Πολιτιστικού Οργανισμού, καλύψαμε τη μισθοδοσία και τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Μπορείτε να κάνετε την έρευνά σας και να δείτε αν υπήρξαν άλλοι δήμοι όλο αυτό το διάστημα που διατήρησαν στις θέσεις τους εικαστικούς που απασχολούσαν σε ανταποδοτικές υπηρεσίες (δίδακτρα) για να συνειδητοποιήσετε τη σημασία αυτής της απόφασής μας».

Μεγάλη η προσφορά τους στην πανδημία

Όλους αυτούς τους μήνες η προσφορά των εικαστικών ήταν σημαντική. Επιμελήθηκαν υπαίθριες εικαστικές εκθέσεις τα Χριστούγεννα, αλλά  για τον εορτασμό των 200 χρόνων του 1821, σε 10 πλατείες της Πάτρας.

Δημιούργησαν δώρα για τους συμπολίτες μας σε Βοήθεια στο σπίτι, υπηρεσία συσσιτίων και Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης. Κατασκεύασαν αναμνηστικά δώρα για την εθελοντική αιμοδοσία στη μνήμη του Θάνου Μικρούτσικου. Συνέβαλαν στο χριστουγεννιάτικο διάκοσμο των νοσοκομείων. Κατασκεύασαν καρναβαλικά αναμνηστικά, έκαναν σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς κ.ο.κ.

Ανάγκη για μόνιμες θέσεις εργασίας

Η δραστηριότητα αυτή που οι ίδιοι ονόμασαν «Τέχνη στην πόλη – τέχνη για την πόλη» επιβεβαιώνει την ανάγκη για μόνιμες θέσεις εικαστικών πλήρους απασχόλησης με  κάλυψη της μισθοδοσίας τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Η λειτουργία δομών καλλιτεχνικής παιδείας όπως το Δ. Ωδείο – Εικαστικό Εργαστήριο με ανταπόδοση (δίδακτρα), ουσιαστικά δυσκολεύει-παρεμποδίζει τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, να έχουν πρόσβαση στη τέχνη αφού αυτό εξαρτάται από τη δυνατότητα της οικογένειας να βάζει το χέρι στη τσέπη.

Η τέχνη είναι δικαίωμα όλων των μαθητών. Αυτή είναι η δική μας αντίληψη ως Δημοτική Αρχή και χρησιμοποιούμε ότι δυνατότητες υπάρχουν».   

Κετερίνα Γεροπαναγιώτη: «Ενότητα Εικαστικών στο Διεθνές Φεστιβάλ»

Πάτρα: Η τέχνη πάει… Ιχθυόσκαλα! O Δήμος ετοιμάζει «Πολιτιστικό Πάρκο» δίπλα στη θάλασσα 4

Πλησιάζει ο καιρός της έναρξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας. Σύμφωνα με την Κατερίνα Γεροπαναγιώτη το Δημοτικό Εικαστικό Εργαστήρι όχι μόνο  περιλαμβάνεται στα φετινά  σχέδια του Πολιτιστικού Οργανισμού, αλλά θα δημιουργηθεί και μια ξεχωριστή ενότητα για την εικαστική τέχνη. Η κ. Γεροπαναγιώτη τονίζει:

«Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ και σε συνεργασία με το Εικαστικό Εργαστήρι και τη Δημοτική Πινακοθήκη, προτείνουν από φέτος να υπάρχει ενότητα εικαστικών στο Φεστιβάλ.

Συγκεκριμένα προτείνεται η φιλοξενία της έκθεσης “ILLUSION” στο πλαίσιο της ενότητας “NO PAPER LIMIT”, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Πολωνών Καλλιτεχνών στα Παλαιά Σφαγεία».

Κ.Α.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα