Πάτρα: Η συγκλονιστική μαρτυρία της Δήμητρας που υπέστη ακρωτηριασμό σε ηλικία 3 ετών και ταλαιπωρείται

01.12.2021 / 12:41
anapiria

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΗ

xanthis660@gmail.com

Με το νέο κανονισμό, τα άτομα που πάσχουν από μη αναστρέψιμες παθήσεις, δεν χρειάζεται να περνάνε ξανά και ξανά από επιτροπές

Τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών που έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς ή πάσχουν από μη αναστρέψιμες παθήσεις βάζει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τον νέο κανονισμό λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας ο οποίος υπεγράφη και εκδόθηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στις 2 Νοεμβρίου.

Ο νέος κανονισμός

Με τον νέο κανονισμό που υπεγράφη από τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνο Τσακλόγλου καταργείται οριστικά η υποχρέωση των αναπήρων πολιτών με ακρωτηριασμούς και άλλες μη αναστρέψιμες παθήσεις να περνούν ξανά και ξανά επιτροπές για την πιστοποίηση της συγκεκριμένης αναπηρίας τους.

Με την θέσπιση του κανονισμού όλοι οι πολίτες με μη αναστρέψιμες παθήσεις, ασχέτως αν είναι κύριες ή δευτερεύουσες, κατοχυρώνουν το ποσοστό αναπηρίας τους για πάντα. Μέχρι πρότινος αυτό αφορούσε μόνο την κύρια μη αναστρέψιμη πάθηση ενώ όσοι είχαν ως δευτερεύουσα πάθηση, έναν ακρωτηριασμό ή μια άλλη μη αναστρέψιμη πάθηση, έπρεπε να περνούν από επιτροπές ξανά και ξανά, ανά τα τακτά χρονικά διαστήματα, προκαλώντας τεράστια ταλαιπωρία

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία, ανακοινώνουμε σήμερα δύο πρωτοβουλίες σε σχέση με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Η πρώτη είναι αυτονόητη, έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες. Αφορά στους αναπήρους με ακρωτηριασμούς και άλλες μη αναστρέψιμες παθήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα χρειάζεται να περνούν από επιτροπές ξανά και ξανά για την πιστοποίηση της ίδιας αναπηρίας. Είναι αυτονόητο, αλλά δεν είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Επιτέλους γίνεται!».

Ο «γολγοθάς» της Δήμητρας

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση νεαρής πατρινής, η οποία, από την ηλικία των 3 ετών λόγω ενός ατυχήματος υπέστη ακρωτηριασμό και από τότε η ίδια περνά από την επιτροπή για να στηριχθεί από το κράτος με επίδομα.

Ανά τρία χρόνια έπρεπε να ετοιμάζει τα χαρτιά της και να πηγαίνει ξανά και ξανά στην επιτροπή για να της εγκρίνουν την αναπηρία και να μπορέσει να πάρει το μικρό επίδομα για να ζήσει χωρίς να είναι αναγκασμένη να περιμένει από το οικογενειακό της περιβάλλον τα πάντα.

Η μαρτυρία του «γολγοθά» της την οποία καταθέτει μέσω του «Ν» συγκλονίζει. «Τι θα αλλάξει αν ξανάρθω, θα βγει το χέρι; Πρόκειται για μια ψυχοφθόρο διαδικασία, πρέπει ξανά και ξανά να δίνεις το παρόν και να παρακαλάς για τα αυτονόητα. Την χρονιά που μου έκοψαν το επίδομα, μειώνοντας μου το ποσοστό σε 50% , μου είπαν πώς επειδή το χέρι είναι κομμένο λίγο πιο κάτω από τον αγκώνα είσαι περισσότερο λειτουργική και έτσι από το 67% η επιτροπή με έβαλε στο 50%. Τους είπα αν πρέπει να πάρω ένα μπαλτά να το κόψω λίγο πιο πάνω για να είναι πάνω από τον αγκώνα. Πρόκειται για μια ακατανόητη διαδικασία, απαράδεκτη. Μια διαδικασία ταλαιπωρίας».

Βασικά σημεία της διαδικασίας

Η διαδικασία για την κατάθεση των δικαιολογητικών ώστε οι πολίτες να περάσουν από την Επιτροπή του ΚΕΠΑ ουσιαστικά δεν αλλάζει εν πολλοίς αφού θα πρέπει να επισκεφτούν αρχικά ένα Κέντρο Κοινότητας ώστε να καταθέσουν την αίτηση για εξέταση από την Επιτροπή.

Στην συνέχεια την συμπλήρωση του Εισαγωγικού Φακέλου της κύριας πάθησης αλλά και των συνυπαρχόντων παθήσεων αναλαμβάνουν οι θεράποντες Ιατροί η οποίοι μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα και συμπληρώνουν τα ανάλογα πεδία ενώ εξηγούν επιστημονικά το πρόβλημα υγείας του εκάστοτε ασθενή το οποίο πολλές φορές δικαιολογείται μέσω διαγνωστικών ή απεικονιστικών εξετάσεων.

Είτε ο ακρωτηριασμός ή η μη αναστρέψιμη πάθηση συμπληρωθεί ως κύρια πάθηση είτε ως συνυπάρχουσα πλέον με τον νέο κανονισμό ορίζεται επ΄αόριστον ποσοστό αναπηρίας.  

Εάν η κύρια πάθηση του ανήκει στον πίνακα μη αναστρέψιμων ασθενειών ή ακρωτηριασμού τότε το ποσοστό αναπηρίας που συνήθως αφορά το 67% απονέμεται εφ’ όρου ζωής κάτι που σημαίνει πως ο πολίτης δεν έχει την υποχρέωση να ξαναπεράσει από την Επιτροπή των ΚΕΠΑ.

Πάτρα: Η συγκλονιστική μαρτυρία της Δήμητρας που υπέστη ακρωτηριασμό σε ηλικία 3 ετών και ταλαιπωρείται 2

Αντώνης Χαροκόπος: Ικανοποίηση από την πλευρά της Ε.Σ.Α.μεΑ

Ο «Ν» μίλησε και με τον Γ’ Αντιπρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ τον Πατρινό Αντώνη Χαροκόπο ο οποίος μας μιλά για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν δεκάδες συμπολίτες που είχαν κάποια σοβαρή αναπηρία και τους καλούσαν οι επιτροπές του ΚΕΠΑ κάθε δύο με τρία χρόνια για να αποδείξουν πως το πρόβλημα τους είναι μη αναστρέψιμο με πολλές περιπτώσεις να είναι μάλιστα κραυγαλέα αναπόδεικτες όπως σοβαρά κινητικά προβλήματα, ακρωτηριασμοί καθώς και άλλα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον «Ν» ο κ. Χαροκόπος εδώ και χρόνια είχε ξεκινήσει ο ορθολογισμός του κανονισμού των ΚΕΠΑ και της μεθόδου απονομής του εφ΄όρου ζωής αναπηρικού δικαιώματος το οποίος οδηγούσε στην πίστωση επιδόματος από τον ΟΠΕΚΑ καθώς το άτομο αποδεδειγμένα δεν μπορούσε να εργαστεί ώστε να καταφέρει να βγάλει χρήματα και να ζήσει τον εαυτό του αλλά και την οικογένεια του.

Ο νέος κανονισμός του ΚΕΠΑ έρχεται να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την διαδικασία ενώ στον κατάλογο των μη αναστρέψιμων παθήσεων πλέον προστίθενται και νέες ώστε περισσότεροι συμπολίτες μας να τύχουν τα ανάλογα δικαιώματα. Ο νέος κανονισμός αφορά και νέες αιτήσεις και παλαιές όπως τονίζουν στελέχη του Υπουργείου Εργασίας.

Όπως αναφέρει ο Αντιπρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ, ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, μια σοβαρή νόσο που προκαλεί σε κάποιες περιπτώσεις και αναπηρία, κάθε δύο με τρία χρόνια έπρεπε να δημιουργούν τον εισαγωγικό φάκελο τους ώστε να περάσουν ξανά από την Επιτροπή του ΚΕΠΑ για να τους ανανεώσει το αναπηρικό δικαίωμα παρότι η ασθένεια τους είναι μη αναστρέψιμη και αδίκως έμπαιναν σε νέα ταλαιπωρία για την συμπλήρωση των δικαιολογητικών αλλά και της παρουσίας τους στην Επιτροπή.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα