Πάτρα: Η νοσηρότητα πάει στα θρανία

01.10.2023 / 8:11
ka-44-9

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Δύσκολος χειμώνας από υγειονομικής πλευράς αναμένεται να είναι ο φετινός για τα σχολεία και ειδικότερα για τα παιδιά των μικρότερων ηλικιών που πάνε στους παιδικούς σταθμούς, στα νηπιαγωγεία και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Ο δείκτης της νοσηρότητας αναμένεται να είναι υψηλός, καθώς οι ειδικοί επιστήμονες έχουν κρούσει το καμπανάκι για ένα κοκτέιλ επιδημιών από ιώσεις γρίπης, λοιμώξεις αναπνευστικού και παραλλαγών μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Οι σχολικές κοινότητες είναι ο υπό αριθμόν ένας κίνδυνος για ένα τέτοιο σενάριο από τη στιγμή που τα παιδιά στις μικρές ηλικίες είναι ευάλωτα στους ιούς της γρίπης και του αναπνευστικού, ενώ από την άλλη δεν υπάρχει πλέον κανένα μέτρο προφύλαξης εντός των σχολείων.

Ήδη σε αυτές τις πρώτες δύο εβδομάδες που άνοιξαν τα σχολεία οι ιώσεις της γρίπης έκαναν την εμφάνιση τους σε αρκετά παιδιά που κρεβατώθηκαν, έχοντας βήχα, συνάχι, λαιμό και πυρετό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν και περιστατικά κρουσμάτων κορωνοϊού, τόσο σε μαθητές, όσο και σε εκπαιδευτικούς.

Το βάρος, σύμφωνα με τους ειδικούς, εν όψει του φετινού χειμώνα δεν θα πρέπει να δοθεί τόσο στον κορωνοϊό και στις παραλλαγές του, αλλά κυρίως στην γρίπη και στον RSV, ένα αναπνευστικό συγκυτιακό ιό που εμφανίζεται κυρίως στα παιδιά της ηλικίας των μικρότερων ηλικιών.

Η «φουρνιά» της πανδημίας

«Πρόκειται για έναν πολύ κοινό ιό ης βρεφικής και παιδικής ηλικίας που προσβάλλει τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 2-3 ετών. Μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και είναι το σημαντικότερο αίτιο βρογχιολίτιδας τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού» αναφέρει ο παιδίατρος Ηλίας Νικολάου στον «Νεολόγο» μιλώντας για αυτόν.

Είναι ένας ιός που μπορεί εύκολα έτσι να εξαπλωθεί αφού ένας μεγάλος αριθμός νηπίων λόγω των γονιών τους που εργάζονται πάνε σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Ο ιός αυτός μπορεί να είναι κοινός, όμως, έχει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον για τον φετινό χειμώνα, καθώς τα νήπια της φουρνιάς αυτής, έχοντας γεννηθεί μέσα στην πανδημία, διαθέτουν παρθένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Όμως η φετινή σχολική χρονιά δείχνει ότι θα έχει υψηλή νοσηρότητα και στην γρίπη, ενώ οι πρώτες παρτίδες των εμβολίων κατά της γρίπης θα κυκλοφορήσουν από τα μέση του ερχόμενου μήνα.

Το άτυπο μέτρο προστασίας

«Είναι γεγονός ότι οι εκτιμήσεις των ειδικών για τη νοσηρότητα της σχολικής χρονιάς αυτό δείχνουν, μιλώντας για ένα τριπλό κίνδυνο που έχει να κάνει με τις γρίπες, με το RSV και τις διάφορες παραλλαγές του κορωνοϊού», αναφέρει ο κ. Νικολάου.

«Όμως οι γονείς μέχρι ώρας τουλάχιστον δεν θα έλεγα ότι είναι ανήσυχοι, όπως τις προηγούμενες χρονιές, όταν είχαμε βγει από την καραντίνα και την εποχή της πανδημίας. Το αντίθετο, καθώς για την ώρα διακρίνω μια χαλαρότητα.

Είναι σημαντικό οι γονείς να συνειδητοποιήσουν ότι το βασικό πλέον μέτρο για την προστασία των σχολικών κοινοτήτων είναι να μην στέλνουν το παιδί τους στο σχολείο, όταν βλέπουν ότι έχει συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να το κρατάνε το παιδί τους σπίτι, για να προστατεύουν το ίδιο, αλλά και τα υπόλοιπα, έχοντας επαφή και επικοινωνία με τον παιδίατρο τους».

Πάτρα: Η νοσηρότητα πάει στα θρανία 3

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα