Πάτρα: Η μεγάλη επιστροφή της τζαζ! Τρεις μοναδικές νύχτες που δίνουν αξέχαστα ραντεβού με την τέχνη του αυτοσχεδιασμού

18.06.2021 / 9:50
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
μικρουτσικος-1520x1000

Το «Jazz & Πράξεις», μετά από ένα χρόνο αναγκαστικής διακοπής του εξαιτίας του κορωνοϊού, επανέρχεται φέτος και επιφυλάσσει μια ακόμη συναρπαστική εμπειρία στους φίλους της τζαζ και όχι. Το τριήμερο τζαζ διοργανώνεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, με τη διοργανωτική φροντίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, φιλοδοξώντας να αποτυπώσει για μια ακόμη φορά το χαρακτηριστικό του ίχνος. Φέτος το «Jazz & Πράξεις» αλλάζει και γειτονιά, αφήνοντας τον ειδυλλιακό χώρο του αίθριου του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στην άνω πόλη και πηγαίνοντας στον πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων στην Ακτή Δυμαίων. Οι συναυλίες θα δοθούν το τριήμερο από την 1η έως τις 3 Ιουλίου 2021.

Η εναρκτήρια συναυλία θα γίνει την Πέμπτη 1/7, με «τα Μπλουζ του Θάνου Μικρούτσικου»  με ερμηνευτή το Χρήστο Θηβαίο ενώ θ’ ακολουθήσουν την Παρασκευή 2/7, οι Γιώργος Μανωλάκης, Νίκος Σιδηροκαστρίτης, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος και το Mihalis Kalkanis Group, ενώ το Σάββατο 3/7, οι Sotiris Ntouvas & the G.O.A.T.S. και ο Τυνήσιος τζαζ τραγουδιστής και σολίστ στο ούτι, Dhafer Youssef, ένας κορυφαίος συνθέτης, τραγουδιστής και παίκτης ούτι.

ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ

Πέμπτη 1 Ιουλίου, στον Πολυχώρο Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων

Παίζουν :

ΚΑΛΛΙΣΤΡΑΤΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (τύμπανα)

ΜΑΞΙΜΟΣ ΔΡΑΚΟΣ (πιάνο),

ΓΙΩΤΗΣ ΚΙΟΥΡΤΣΟΓΛΟΥ (μπάσο),

DAVID LYNCH ( σαξόφωνο, φλάουτο, κρουστά)

ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ( πνευστά)

Τραγουδάει  ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ. 

Ο Θάνος Μικρούτσικος, ο σπουδαίος συνθέτης που σφράγισε με το έργο του την ελληνική μουσική δένοντας τα τραγούδια του με τις προσωπικές μας στιγμές αλλά και την ιστορία του τόπου μας, ήταν ένας ανήσυχος καλλιτέχνης που αναζητούσε πάντα τη διεύρυνση των ορίων  στη δημιουργία του ανανεώνοντας τα τραγούδια του και τις μουσικές του μέσα από νέους φακούς θεωρώντας ότι η πρωτοπορία είναι μια συνεχής διαδικασία. Άλλωστε ο ίδιος υποστήριζε πάντα ότι η φόρμα συμβαδίζει με την εποχή της: «Η διεύρυνση των ορίων επιχειρείται συνεχώς στη μουσική. Κι αυτό είναι, η πραγματική πρωτοπορία. Και δεν αποτελεί πρωτοπορία η ανακάλυψη ενός εντελώς καινούριου πράγματος που δεν έχει προϋπάρξει. Όλα έχουν υπάρξει».

Ένα από τα χαρακτηριστικά της μουσικής του Θάνου Μικρούτσικου είναι ότι πειραματιζόταν σε νέες μουσικές φόρμες και συνεργαζόταν με νέους ανθρώπους τολμώντας πάντα μια καινούρια προσέγγιση στα τραγούδια του. Μπαλάντες, μελωδίες, λαϊκά τραγούδια βαφτίζονται και ξαναγεννιούνται με ροκ και τζαζ ηχοχρώματα και με σύγχρονο ηλεκτρικό ήχο.

Οι αυτοσχεδιασμοί εμφανίστηκαν στο έργο και στα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου από νωρίς, από τα πρώτα χρόνια του ’70.

Τζαζ-ροκ αναφορές υπάρχουν στο κομμάτι «Το κακόηθες μελάνωμα» από το «Εμπάργκο» και κυρίως στη live εκδοχή του από το Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, τον Ιούλιο του ’82, έτσι όπως καταγράφηκε, ως «Κι αυτό κακόηθες παιδιά;», στο LP «Αραπιά Για Λίγο Πάψε Να Χτυπάς με το Σπαθί». Στοιχεία τζαζ και αυτοσχεδιασμού μπορεί κάποιος να ανακαλύψει όμως ακόμα και στα «Πολιτικά Τραγούδια», όπως και σε άλλους δίσκους ή και τραγούδια εκείνης της περιόδου.

Το 1985 ο Θάνος Μικρούτσικος γράφει το Ντούο  για άλτο σαξόφωνο και ηλεκτρικό μπάσο. Το 2003 γίνεται πραγματικότητα ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα του συνθέτη. Το έργο του «Music stories» για βιμπράφωνο, ορχήστρα εγχόρδων, κλαρινέτο και κρουστά κυκλοφορεί από τη θρυλική δισκογραφική εταιρία των μεγάλων μουσικων της τζαζ «Blue Note». Ο Θάνος Μικρούτσικος συνεργάζεται με τον διακεκριμένο Αμερικανό βιμπραφωνίστα Γκάρι Μπάρτον στον οποίο αφιέρωσε και το έργο.

Ο Θάνος Μικρούτσικος ανανεώνεται συνεχώς ακόμα και σε δουλειές που έχουν αγαπηθεί από το κοινό. Του αρέσει να τις προσεγγίζει ξανά μέσα από μια νέα ματιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Σταυρός του Νότου.

«Εκείνο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι, ενώ στις μελοποιήσεις του δίσκου κινούμαι στο χώρο της μπαλάντας –ένα χώρο που μπορεί να φαίνεται οικείος και σε ακροατές με ηχητικές εντυπώσεις της δεκαετίας του ΄60-  μετά την έκδοση του δίσκου άρχισα να παίζω διάφορα κομμάτια του σε συναυλίες με συνεχείς αυτοσχεδιασμούς, φτάνοντάς τα πολλές φορές στην περιοχή της τζαζ μουσικής. Και το πιο σημαντικό: αυτή η σύζευξη της ποίησης του Καββαδία με τους ρυθμούς της τζαζ όχι μόνο δεν κλώτσαγε, αλλά φαινόταν απόλυτα φυσιολογική. Εδώ βρίσκεται μια ακόμη απόδειξη πως ένας παλιός στίχος, όταν είναι γνήσιος, μπορεί να δεθεί πάρα πολύ ομαλά με μορφές εντελώς σύγχρονες, χωρίς να γίνεται καμιά παραβίαση ή αλλοίωσή του. Κι έτσι γεννήθηκαν οι Γραμμές των Οριζόντων» έλεγε σε συνέντευξή του ο Θάνος Μικρούτσικος

Στη συναυλία «Τα μπλουζ του Θάνου Μικρούτσικου» στην Πάτρα στον Πολυχώρο Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων την 1η Ιουλίου, βασικοί συνεργάτες του Θάνου που πορεύτηκαν μαζί του σε διαφορετικές περιόδους προσεγγίζουν μουσικές στιγμές του συνθέτη με τον τρόπο που εκείνος θα ήθελε. Μέσα από μια σύγχρονη ματιά, ενσωματώνοντας την τάση του συνθέτη προς το σύγχρονο αυτοσχεδιασμό. Αγγίζουν τις μελωδίες του και συνομιλούν μαζί τους ενώ ο Χρήστος Θηβαίος τραγουδάει Καββαδία (Λύχνος του Αλλαδίνου, Ένα μαχαίρι, William George Allum κ.α) Μπρεχτ, Τριπολίτη(Μπουμ, Ένα μπλουζ η αγάπη μου πένθιμο), Καβάφη, Ελευθερίου(Άμλετ).

M. KALKANIS GROUP

Παρασκευή 2 Ιουλίου, στον Πολυχώρο Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων στις 22.30.

Ο κοντραµπασίστας Μιχάλης Καλκάνης ξεχωρίζει ανάµεσα στους εκπροσώπους της νέας γενιάς ελλήνων µουσικών της τζαζ – και όχι µόνο. Προέρχεται από µουσική οικογένεια και, πέραν του ότι συµµετέχει στα πιο σηµαντικά σχήµατα του είδους, είναι ιδιαίτερα τολµηρός σαν δηµιουργικός µουσικός και συνθέτης και πειραµατίζεται µε επιτυχία, δίνοντάς µας µουσική απρόβλεπτη. Ντύνει µε ηλεκτρονική µουσική το παραδοσιακό τραγούδισµα της… γιαγιάς του και κάνει επιτόπιες ηχογραφήσεις (field recordings) σε θρησκευτικές τελετές µεταναστών, δίνοντάς µας ένα αµάλγαµα ήχων του κόσµου στο δίσκο του World Echoes in Athens.

Το σχήµα του επιλέχθηκε ως «η νέα µουσική πρόταση» του Athens Technopolis Jazz Festival 2018, ενώ την επόµενη χρονιά συµµετείχε µε µία ξεχωριστή εµφάνιση στο Summer Nostos Festival του ΚΠΙΣΝ µε καλεσµένο τον κορυφαίο multi-instrumentalist και συνθέτη από τη Σιβηρία Nadishana. Την ίδια χρονιά εµφανίστηκε και σε άλλα φεστιβάλ της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ τον Οκτώβριο το σχήµα του επιλέχθηκε πρώτο ανάµεσα σε 300 υποψηφιότητες για να εµφανιστεί στο Fira B Festival της Ισπανίας.

Κορυφαία στιγµή στη µέχρι τώρα πορεία του σχήµατος αποτελούν οι δύο παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου (24 & 25 Ιουλίου, 2020) µε καλεσµένους δύο ξεχωριστούς καλλιτέχνες, τον αρµένιο δεξιοτέχνη στο ούτι Χάικ Γιαζιτζιάν (HaigYazdjian) και τον αβανγκάρντ ηλεκτρικό κιθαρίστα Γιάννη Αναστασάκη. Οι εκλεκτοί µουσικοί της jazz σκηνής µε τον πρωτότυπο και αυθεντικό ήχο τους, ταξίδεψαν το κοινό από τη τζαζ και την ambient, στην παραδοσιακή και world µουσική, σε δύο ξεχωριστές συναυλίες, που αποθεώθηκαν από τους θεατές και θεωρήθηκαν µία από τις καλύτερες µουσικές εµπειρίες του καλοκαιριού.

Μουσικοί: Λευτέρης Ανδριώτης – κρητική λύρα, Μιχάλης Καλκάνης – κοντραµπάσο,  Χρήστος Καλκάνης – κλαρινέτο, Βασίλης Μπαχαρίδης – ντραµς, Ορέστης Μπενέκας – πλήκτρα, πιάνο Σχεδιασµός – Εκτέλεση ήχου: Παναγιώτης Ριζόπουλος.

ΝΤΑΦΕΡ ΓΙΟΥΣΕΦ

Σαββάτο 3 Ιουλίου στον Πολυχώρο Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων στις 22.30.

Ο  Νταφέρ Γιουσέφ, είναι κορυφαίος συνθέτης, τραγουδιστής και παίκτης ούτι, γεννημένος στην Τυνησία. Το ενδιαφέρον του για την τζαζ αναπτύχθηκε σε νεαρή ηλικία όταν την άκουγε κρυφά κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής του στο ισλαμικό σχολείο όπου φοιτούσε. Από το 1990 ζει στην Ευρώπη (κυρίως Παρίσι και Βιέννη) και κάνει μια ξεχωριστή μια καριέρα ως μουσικός τζαζ, έθνικ, ηλεκτρονικής μουσικής. Ως μουσικός έθνικ (world music) και avant garde έχει προταθεί αρκετές φορές για βραβεία σε μουσικούς διαγωνισμούς. Έχει κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ και έχει συνεργαστεί με διάφορους μουσικούς όπως τον Σαρδήνιο τρομπετίστα Paolo Fresu και τον Νορβηγό κιθαρίστα Eivind Aarset. Η μουσική του συνδυάζει την παράδοση του Σούφι, το έθνικ, το μυστικιστικό και το τζαζ επιρροές με τον αραβικό λυρισμό.

INFO

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 3/ΜΕΡΟΥ JAZZ

1/7 «ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ» – ΩΡΑ: 21.00

2/7 Γ. ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ – Ν. ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗΣ – Α. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ – ΩΡΑ: 21.00

M. KALKANIS GROUP – ΩΡΑ: 22.30

3/7 S. NTOUVAS & THE G.O.A.T.S –  ΩΡΑ:21.00

 DHAFER YOUSSEF – ΩΡΑ: 22.30

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΕΡΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

«Για ακόμα μια δύσκολη χρονιά ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων επιδιώκει να διοργανώσει ένα Φεστιβάλ, που θα καλύπτει όλα τα είδη των τεχνών, θα απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της πόλης μας και σε όλη τη γεωγραφικής της έκταση, θα ενθαρρύνει την ερασιτεχνική δημιουργία και θα στηρίξει τους επαγγελματίες καλλιτέχνες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Πάντα με κριτήριο να διευκολύνουμε την πρόσβαση των λαϊκών οικογενειών στην πολιτιστική δραστηριότητα, στις περισσότερες εκδηλώσεις μας, όπως αφιερώματα για επέτειο 1821, όλες οι μουσικές εκδηλώσεις μας στις γειτονιές, ο δημοτικός κινηματογράφος, οι παραστάσεις θεάτρου σκιών, το ερασιτεχνικό φεστιβάλ θεάτρου, η είσοδος θα είναι ελεύθερη και στις υπόλοιπες θα εφαρμόσουμε την πολιτική του χαμηλού εισιτηρίου, με ειδικές εκπτώσεις στις ευάλωτες ομάδες και τις συλλογικότητες. Παρά τα ασφυκτικά οικονομικά δεδομένα μας, τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και τα αυστηρά πρωτόκολλα διεξαγωγής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, πιστεύουμε πως και φέτος το ΔΦΠ θα αγκαλιαστεί από τις οικογένειες, τους νέους, εργαζόμενους και ανέργους της πόλης μας και θα συμβάλλει στην ψυχική και κυρίως πνευματική τους ανάταση.

Ο Πολιτισμός και τα επιτεύγματα της ανθρώπινης πνευματικής δημιουργίας δεν μπαίνουν επ’ ουδενί στη λογική κόστους – οφέλους στη λογική της ιδιωτικοποίησης, της ανταπόδοσης. Θέση μας είναι ότι θα πρέπει να εξασφαλίζεται η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση του λαού στον πολιτισμό, στην πολιτιστική κληρονομιά, μακριά και έξω από κάθε λογής λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Έχοντας σαν παρακαταθήκη την περσινή εμπειρία και φέτος διατηρούμε μια σειρά ενοτήτων που αγκαλιάστηκαν θερμά από το κοινό και τις εμπλουτίζουμε.  Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν με δωρεάν είσοδο για όλους, 45 μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, 32 κινηματογραφικές προβολές σε όλη την έκταση του Δήμου και 10 παραστάσεις θεάτρου σκιών, διαθέτοντας συνολικά πάνω 200.000 ευρώ».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα