Πάτρα: “Η απεργία της 26ης Νοεμβρίου αφήνει σημαντική παρακαταθήκη”

02.12.2020 / 22:07
γκο 8

Σε ανακοίνωσή του το κλαδικό συνδικάτο εργαζομένων ποτών και τροφίμων νομού Αχαΐας αναφέρει τα εξής:  

«Το διοικητικό συμβούλιο χαιρετίζει όλους τους εργαζόμενους του κλάδου που σε συνθήκες πανδημίας, έσπασαν ξανά τη σιωπή, την εργοδοτική βία, την καταστολή και απέργησαν για τη ζωή τους, την υγεία τους, τα δικαιώματά τους.

Το συνδικάτο απέδειξε ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες μπορεί να ξεδιπλωθεί πλούσια συνδικαλιστική δράση, τηρώντας όλα τα υγιειονομικά μέτρα και να αποδομήσει επιχειρήματα του τύπου “τώρα δεν είναι η ώρα για αγώνες” ή ότι “οι κινητοποιήσεις σε συνθήκες πανδημίας είναι αντικοινωνικός κυνισμός”.

 Το απεργιακό μήνυμα που μεταφέραμε ήταν ξεκάθαρο: Όπως δεν αναβάλλεται, αλλά ίσα ίσα εντείνεται η επίθεση ενάντια στους εργαζομένους, έτσι δεν αναβάλλονται και οι αγώνες των εργαζομένων για την υγεία και τα δικαιώματά τους.

Η απεργία της 26ης Νοέμβρη αφήνει σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Αποδείχτηκε πλέον οτι ζωντανές και υγιείς δυνάμεις σε συνδικάτα, ομοσπονδίες, και εργατικά κέντρα μπορούν να σηκώσουν με επιτυχία το βάρος απεργιακών κινητοποιήσεων, παραμερίζοντας τη θλιβερή ηγεσία της ΓΣΕΕ που τα τελευταία χρόνια επιδεικνύει μια αφωνία άνευ προηγουμένου στην επίθεση εργοδοσίας και κυβερνήσεων.

 Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περιοχή μας, η στάση της πλειοψηφίας του επιχειρησιακού σωματείου της Αθηναϊκής Ζυθοποιϊας, που αφού δεν μπόρεσε να πάει κόντρα στις θετικές διαθέσεις των εργαζομένων υπέρ της απεργίας αναγκάστηκε να αποφασίσει συμμετοχή σε αυτή. Ενώ την ημέρα της απεργίας έστησαν απεργοσπαστικό μηχανισμό αναγκάζοντας να προσέλθουν στο εργοστάσιο έκτακτο και εργολαβικό προσωπικό.

Συνεχίζουμε απαιτώντας εδώ και τώρα.

* Να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης που πλήττει βασικά εργασιακά δικαιώματα, επιβάλει το 10ωρο χωρίς αποζημίωση, καταργεί το 8ωρο και το 7ωρο, τις ΣΣΕ, τις υπερωρίες, την αργία της Κυριακής, την όποια προστασία είχε απομείνει στους εργαζόμενους μέσω της προσφυγής στο ΣΕΠΕ.

* Εισόδημα για όλους, εργαζόμενους και ανέργους. Όχι στο αίσχος του κατώτατου μισθού των 534€ και νέου υποκατώτατου μισθού των 200€. Κανείς κάτω από 751€. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

* Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και όλου του λαού. Μαζικά, τακτικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό με προτεραιότητα σε συνταξιούχους, ευπαθείς ομάδες, σε νοσοκομεία, γηροκομεία και ιδρύματα. Άμεσα μέτρα προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς με πύκνωση δρομολογίων και επίταξη ιδιωτικών μέσων.

* Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και καμία κατάσχεση λαϊκού εισοδήματος. Την προστασία τους με νόμο και κούρεμα χρεών των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών. Αναστολή πληρωμής δόσεων σε εφορίες, τράπεζες, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, για τους ανέργους, για όσους βρίσκονται σε συνθήκες αναστολής της εργασίας και στο πρόγραμμα “ΣΥΝ-Εργασία”.

*Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

*Να επαναλειτουργήσει ΑΜΕΣΑ το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» με λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα και μονάδες ΜΕΘ. Να επανδρωθεί με μόνιμο και πλήρους απασχόλησης εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Να αποτελέσει σήμερα νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

*Να επιταχθεί άμεσα το ιδιωτικό Θεραπευτήριο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» και τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα της πόλης μας.

*Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της πόλης μας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Να ανοίξουν νέες κλίνες ΜΕΘ που να καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα