Πάτρα: Γεμάτη επιτεύγματα, αναμνήσεις και συγκίνηση η εκδήλωση για τις Ελληνίδες του κόσμου (φωτό)

01.04.2023 / 11:44
DX-113

Κατάμεστη η αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών στην επιτυχημένη διοργάνωση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και της Περιφέρειας  Δυτικής Ελλάδας

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, με συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε την Tρίτη 28 Μαρτίου 2023, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, η εκδήλωση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και της Περιφέρειας  Δυτικής Ελλάδας με τίτλο: «Ελληνίδες του Κόσμου».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, βραβεύτηκαν διακεκριμένες Ελληνίδες της Διασποράς για  τα εκπαιδευτικά, επιστημονικά, επιχειρηματικά και ακτιβιστικά τους επιτεύγματα ως τα πέρατα του κόσμου.

Γυναίκες που συστήνουν το θετικό, το λαμπερό, το δημιουργικό πρόσωπο της Ελλάδας, συντηρώντας τις υλικές, πολιτιστικές και συναισθηματικές σχέσεις που εξακολουθούν να συνδέουν τους Έλληνες του εξωτερικού με την πατρίδα τους, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας, καθώς και στην ανάδυση ενός νέου πνεύματος φιλελληνισμού.

Οι τιμηθείσες γυναίκες της Διασποράς έχουν αναπτύξει ευρεία και πολυσχιδή δράση σε διάφορα σημεία του κόσμου: Στην Αυστραλία (Βάσω Αποστολοπούλου), τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Στέλλα Κοκόλη), τη Γερμανία (Ιωάννα Ζαχαράκη), την Αίγυπτο και τη Ρουμανία (Αικατερίνη Σοφιανού), την Αργεντινή (Χριστίνα Τσαρδίκου) και τη Μοζαμβίκη (Μαρίνα Τσιχλάκη).

Την  έναρξη της εκδήλωσης κήρυξαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Ανδρέας Κατσανιώτης ο οποίος αναφέρθηκε στις γυναίκες που «με πείσμα πρωτοπορούν και εμπνέουν διαφυλάττοντας την ελληνικότητα της ομογένειας» και  ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννης Χρυσουλάκης ο οποίος τόνισε πως «τιμάμε έξι Ελληνίδες πολλαπλών ρόλων  με τις οποίες μοιραζόμαστε τις μάχες και την αγάπη για τον απόδημο Ελληνισμό».

Στον χαιρετισμό της η κ. Αικατερίνη Τζιτζικώστα, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, υπογράμμισε πως η Unesco έχει «βασικό στόχο την ισότητα των φύλων και την ενθάρρυνση των άξιων γυναικών και μητέρων σε όλα τα πεδία» ευχόμενη μια νέα, ακόμα πιο μαχητική γενιά Ελληνίδων.

ΟΠεριφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης αναφέρθηκε στις Ελληνίδες του Κόσμου «που είναι δυο φορές Ελληνίδες κάνοντάς μας υπερήφανους για το έργο τους» και  κάλεσε «να μετατρέψουμε το λιμάνι της Πάτρας σε πύλη εισόδου της διασποράς».

Για «λαμπρές προσωπικότητες που έγραψαν ιστορία μακριά από τον τόπο τους» έκανε λόγο χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστος Μπούρας, ενώ ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας, Ιωάννης, χαρακτήρισε τις τιμώμενες, γυναίκες «φάρους του πνεύματος και σπουδαίες αρχόντισσες σε μια εποχή βίας και υποτίμησης των γυναικών».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν  ομιλήτριες από τον ακαδημαϊκό χώρο και τον χώρο της εκπαίδευσης, οι οποίες μίλησαν για τις Ελληνίδες της Διασποράς, για την πορεία τους μέσα στο χρόνο, τις προκλήσεις και τα πολλά και λαμπρά επιτεύγματά τους.

Η κ. Ευγενία Αρβανίτη, Αν. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών μας σύστησε επιφανείς Ελληνίδες της Μελβούρνης, πρέσβειρες της ελληνικής ταυτότητας εκεί, από το 1827 μέχρι σήμερα.

Η κ. Ελένη Γκέκα, Οικονομολόγος – Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Πάτρας παρουσίασε δραστήριες Ελληνίδες και σωματεία σε Γενεύη, Λονδίνο, Βιέννη, Φλωρεντία, Βρυξέλλες, Ολλανδία, και Αμερική.

Η κ. Γεωργία Πετροπούλου, Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Πάτρας, εστίασε σε Ελληνίδες που ξεχώρισαν στη Γαλλία και στο διαχρονικό δεσμό του ελληνικού και του γαλλικού πολιτισμού.

Ιδιαίτερα συγκινητικές, γεμάτες συναίσθημα και νοσταλγία για την Ελλάδα ήταν οι τοποθετήσεις των τιμώμενων Ελληνίδων της Διασποράς οι οποίες καθήλωσαν το ακροατήριο με τις αφηγήσεις τους.

«Ευχαριστώ την ιστορική Πάτρα των εξεχόντων προεστών από όπου ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση, ευχαριστώ τον Γενικό Γραμματέα  Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Χρυσουλάκη που έκανε τον Ατλαντικό λιμνοθάλασσα για να μας αγκαλιάσει, ευχαριστώ την Αικατερίνη Τζιτζικώστα πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για  την Unesco που στέκεται κοντά στην αφανή, τη φτωχή Ελληνίδα και στα παιδιά του κόσμου» είπε η πρώτη εκ των τιμωμένων, πολυβραβευμένη παιδαγωγός και φιλάνθρωπος Στέλλα Κοκόλη σε live σύνδεση από τη Νέα Υόρκη.

«Με τις αδελφές μου μυρίζαμε τα ρούχα της μητέρας μας, η οποία έλειπε μετανάστρια στη Γερμανία» αναπόλησε στο βήμα η Ιωάννα Ζαχαράκη, αντιδήμαρχος του Σόλινγκεν και μέλος του Δικτύου Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης που οραματίζεται ένα Μουσείο Διασποράς στην Πάτρα.

«Δοξάζετε το ελληνικό αίμα που κυλάει στις φλέβες μου τιμώντας κάθε μετανάστη» είπε από το Μπουένος Άιρες η Χριστίνα Τσαρδίκου, η οποία εγκατέλειψε την ιατρική καριέρα για την διάδοση των ελληνικών γραμμάτων μέσω της οργάνωσης Nostos.

«Θα συνεχίσω ακάθεκτη την προσφορά στον συνάνθρωπο»  δεσμεύτηκε η Αικατερίνη Σοφιανού- Μπλεφάντη, επιχειρηματίας και ευεργέτιδα με έδρες σε Κάιρο- Βουκουρέστι, ενώ η Μαρίνα Τσιχλάκη υπέρμαχος του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στη Μοζαμβίκη περιορίστηκε σε ένα ταπεινό «ευχαριστώ» σε όσους την τίμησαν για το έργο της.

Πάτρα: Γεμάτη επιτεύγματα, αναμνήσεις και συγκίνηση η εκδήλωση για τις Ελληνίδες του κόσμου (φωτό) 4

Όσο για τη διάσημη ερευνήτρια ανοσολογίας Βάσω Αποστολοπούλου, (με καταγωγή από την Αμαλιάδα) θύμισε σε live σύνδεση με τη Μελβούρνη πως το εμβόλιό της κατά του καρκίνου του μαστού που χρονολογείται από το 1993 βοήθησε πολλές γυναίκες να κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή και υποσχέθηκε να επανέλθει στα μέρη μας στα τέλη του έτους για νέες συνεργασίες.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Πέπη Σπηλιωτοπούλου ενώ ακολούθησε κοκτέιλ στο αναψυκτήριο του Μουσείου,  με υπόκρουση πολυεθνικής τζαζ μουσικής από το Jazz Duo (Σπήλιος Καστάνης & Βασίλης Τζιατζιάς).

Πάτρα: Γεμάτη επιτεύγματα, αναμνήσεις και συγκίνηση η εκδήλωση για τις Ελληνίδες του κόσμου (φωτό) 5
Πάτρα: Γεμάτη επιτεύγματα, αναμνήσεις και συγκίνηση η εκδήλωση για τις Ελληνίδες του κόσμου (φωτό) 6

Στην κατάμεστη αίθουσα παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Βουλευτές Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου και Ιάσωνας Φωτήλας, οι Μητροπολίτες Ζάμπιας και Γουινέας, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πατρών  κ. Χρυστοστόμου, οι Αντιπεριφερειάρχες Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  κ.κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, Ανδρέας Φίλιας, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας κ. Βασίλης Αϊβαλής, εκπρόσωποι του επιστημονικού κι επιχειρηματικού κόσμου, συλλόγων, σωματείων, πολιτευτές, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι κ.α

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα