Πάτρα- φοιτητική κατοικία: Στο κέντρο και όσοι προλάβουν…

27.08.2023 / 11:35
foi-1

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Το «σαφάρι» των φοιτητών για να βρουν την ιδανική κατοικία, έχοντας μπει σε μια από τις σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών, μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει και τόσο σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

Οι φοιτητές ψάχνουν κυρίως διαμερίσματα στο κέντρο της Πάτρας, στην ακτίνα Γούναρη (Ψηλαλώνια) – Καρόλου, προτιμώντας τα επιπλωμένα δυάρια (για να γλιτώνουν το κόστος για αγορές επίπλων και μεταφορικά) και κοιτάζοντας να βρουν ένα ακίνητο που να είναι σε καλή κατάσταση, ώστε να τους παρέχει τις αντίστοιχες συνθήκες διαβίωσης.

Αυτό που όμως έχει αλλάξει είναι η δυσκολία του όλου πράγματος αφού μαζί με όλα τα παραπάνω, θέλουν να βρουν ένα διαμέρισμα με ένα όσο το δυνατόν χαμηλότερο μίσθωμα. Και κάπου εδώ ξεκινάνε τα δύσκολα.

Οι τιμές στα ενοίκια της Πάτρας και ειδικότερα στις φοιτητικές κατοικίες που για την αχαϊκή πρωτεύουσα αποτελούν τον βασικό μοχλό της αγοράς ακινήτων, έχουν πάρει μια αύξηση από το περασμένο κιόλας καλοκαίρι της τάξεως του 25% με 30%.

Από 400 ευρώ και πάνω τα δυάρια

Φέτος οι τιμές στα ενοίκια, όσον αφορά τα δυάρια και τις γκαρσονιέρες που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στους φοιτητές, σύμφωνα με τον Θωμά Κωνσταντίνου της «Πόλις Μεσιτική», έχουν πάρει μια επιπλέον άνοδο της τάξεως του 10% με 15%.

Σύμφωνα με τον ίδιο η μέση τιμή για ένα δυάρι στο κέντρο της Πάτρας κυμαίνεται μεταξύ των 400 με 450 ευρώ, ενώ οι γκαρσονιέρες ξεκινούν από τα 300 με 340 ευρώ. «Με δυσκολία μπορεί να βρει πλέον κανείς ένα δυάρι στο κέντρο στα 350 με 380 ευρώ που να είναι σε καλή κατάσταση. Θα πρέπει να το ψάξει αρκετά και αν φανεί τυχερός ίσως βρει».

Και τα διαθέσιμα διαμερίσματα στο κέντρο της Πάτρας; «Υπάρχουν, αλλά αυτά που έχουν μείνει ξενοίκιαστα είναι τα πιο ακριβά» συμπληρώνει ο κ. Κωνσταντίνου.

Ανακαινισμένα τα διαμερίσματα

Το θετικό, σύμφωνα με τον Γιώργο Σπηλιόπουλο της «Smart Deal», είναι ότι ο ενδιαφερόμενος φέτος μπορεί να βρει διαμερίσματα που να είναι σε αρκετά καλύτερη κατάσταση από πέρυσι.

 «Ένα σημαντικό ποσοστό των ιδιοκτητών προχώρησαν σε ανακαίνιση και συντήρηση των ακινήτων τους και κυρίως αυτοί που απευθύνονται σε φοιτητές». Υπάρχει έτσι φέτος μια καλύτερη ποιότητα ως προς την αναζήτηση της ιδανικής κατοικίας, υπάρχει διαθεσιμότητα ακόμα, όμως αυτή παραμένει περιορισμένη, κάτι που σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βιαστούν.

Σύμφωνα με τον κ. Σπηλιόπουλο οι τιμές στα μισθώματα της Πάτρας είναι χαμηλές. «Για να μπορέσουμε να σχηματίσουμε μια εικόνα για τις τιμές, ανεξάρτητα των όσων λέγονται, θα πρέπει να έχουμε μια άποψη για τις αντίστοιχες τιμές σε άλλες πόλεις.

Η Πάτρα διαθέτει τα φθηνότερα ενοίκια σε σύγκριση με την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Καλαμάτα και γενικότερα με όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα».

Οι βασικές εναλλακτικές

Η πρώτη επιλογή των φοιτητών παραμένει το κέντρο, παρόλο που γνωρίζουν ότι εκεί θα βρουν τα υψηλότερα μισθώματα, αλλά και διαμερίσματα που βρίσκονται σε παλιές πολυκατοικίες, 30ετίας και πάνω.

Ποιες είναι όμως οι εναλλακτικές λύσεις και οι… δεύτερες επιλογές για όσους δεν βρίσκουν στο κέντρο; Οι εναλλακτικές είναι βασικά σε τρεις κατευθύνσεις. Η μια αφορά την περιοχή Σκαγιοπούλειο – Παπαφλέσσα – Τριών Ναυάρχων και περιμετρικά του κέντρου όπου εκεί μπορεί να βρει κανείς ένα δυάρι από 330 έως 360 ευρώ και μια γκαρσονιέρα στα 250 με 280 ευρώ.

Διαθεσιμότητα στα βόρεια

Η άλλη έχει να κάνει με τις περιοχές προς τα βόρεια της Πάτρας που αποτελούν συνδετικό κρίκο με το κέντρο, ξεκινώντας από την Κωνσταντινουπόλεως  – Πλατεία Πυροσβεστείου – Αγία Σοφία (θεωρείται η κατεξοχήν φοιτητική περιοχή) και φτάνοντας έως στην Ανθούπολη και τα Μποζαΐτικα.

Στα Μποζαΐτικα, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα και σε πιο φθηνές τιμές, με τις γκαρσονιέρες να ξεκινούν από τα 220 με 240 ευρώ και τα δυάρια από τα 320 ευρώ με 350 ευρώ. Στο ίδιο περίπου επίπεδο είναι οι τιμές στην Ανθούπολη.

Το… τέρμα του ενδιαφέροντος

Από εκεί και πέρα μια ακόμα εναλλακτική αφορά την ακτίνα Κουκούλι – Μπεγουλάκι – Ψαροφάι, όπου εκεί λόγω των πρώην ΑΤΕΙ η διαθεσιμότητα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Οι γκαρσονιέρες ξεκινούν στις περιοχές αυτές από τα 200 με 230 ευρώ, ενώ τα δυάρια από τα 280 μέχρι τα 320 ευρώ.

Πάντως, το ενδιαφέρον των φοιτητών για στέγη σταματάει κάπου εδώ. Δεν φαίνεται να τους ενδιαφέρει το να βρουν ένα διαμέρισμα στα Ζαρουχλέικα ή στις υπόλοιπες νότιες συνοικίες της Πάτρας και ας είναι τα ενοίκια από 20% έως και 40% φθηνότερα σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές.

Τέλος, αδιάφορους τους αφήνει – τους περισσότερους τουλάχιστον – η συγκατοίκηση για αυτό και τα τριάρια ή τα μεγαλύτερα διαμερίσματα παραμένουν ανοίκιαστα, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον κυρίως οικογενειών.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα