Πάτρα: Φοιτητές ετοιμάζουν κινητοποίηση στην πρυτανεία του Πανεπιστημίιου

12.01.2021 / 22:45
γκο 34

Φοιτητικοί σύλλογοι προχωρούν σε κινητοποίηση στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών την ερχόμενη Πέμπτη καταγγέλλοντας τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για αστυνόμευση στα ανώτατα ιδρύματα.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση αναφέρουν τα εξής:

“Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μηχανικών Η/Υ, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, ΣΤΕΦ, Μαθηματικού, Φαρμακευτικής, ΣΕΥΠ και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Πάτρας, καταγγέλλουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για αστυνόμευση στα πανεπιστήμια (πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες, κάρτες εισόδου), αλλά και το νέο νομοσχέδιο που έρχεται για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Παράλληλα καλούν σε κινητοποίηση την Πέμπτη 14/1 στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών στις 10 π.μ. με αφορμή και τη συνεδρίαση της συγκλήτουγια να δώσουν απάντηση στην κυβέρνηση και στις διοικήσεις, παίρνοντας υπόψιν τις συνθήκες με την έξαρση της πανδημίας και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας.

Χαρακτηριστικά στις αποφάσεις τους αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Τα νέα μέτρα στρέφονται ενάντια στους φοιτητές και τους αγώνες τους! Ενισχύουν το «άσυλο» στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν είναι τυχαίο που όλα αυτά τα μέτρα καταστολής έρχονται την ίδια ώρα που η κυβέρνηση παίρνει μέτρα που ενισχύουν την κατηγοριοποίηση των πτυχίων μας προχωρώντας την αναγνώριση των τίτλων των κολλεγίων, ενώ παράλληλα ετοιμάζουν νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση!

Με τα όρια φοίτησης που ετοιμάζουν μέσα στο νέο νομοσχέδιο βάζουν στο στόχαστρο όλους εμάς που αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε παράλληλα με τις σπουδές για να πληρώσουμε το ενοίκιο του φοιτητικού σπιτιού, το μεταπτυχιακό ή να στηρίξουμε την οικογένεια μας που πληρώνει και αυτή τα σπασμένα της πανδημίας. Προκαλούν τους χιλιάδες φοιτητές που με ευθύνη της κυβέρνησης και των μέτρων της δεν μπόρεσαν να κάνουν αίτηση για μετεγγραφή ή δεν πήραν τη μετεγγραφή τους, δεν έγιναν δεκτοί σε εστία και εγκαταλείπουν τα όνειρα για σπουδές. Υποβάθμιση για το «κύρος των ΑΕΙ» δεν είναι ο αριθμός των φοιτητών αλλά τα τραγικά νούμερα των ελλείψεων με ευθύνη των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων χρόνων. Αν η κυβέρνηση θέλει να αποφοιτούμε έγκαιρα να πάρει τώρα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα Ιδρύματα με όλους τους αναγκαίους όρους».

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι διεκδικούν:

 • Καμία σκέψη για νομοσχέδιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
 • Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία, στις κάμερες και στις κάρτες εισόδου, στις πειθαρχικές ρυθμίσεις.
 • Όχι στην θέσπιση ορίου φοίτησης. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών.
 • Όχι στην αλλαγή του τρόπου εισαγωγής.
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα.
 • Άμεσες προσλήψεις προσωπικού διδακτικού, διοικητικού, καθαριότητας, για την φύλαξη και τη συντήρηση των Ιδρυμάτων και των εστιών. Αναβάθμιση υποδομών, διαμόρφωση κατάλληλων χώρων.
 • Να δοθούν όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την τηλεκπαίδευση στους φοιτητές.
 • Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα και για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια με την άρση των μέτρων περιορισμού.
 • Να γίνουν δεκτές όλες οι μετεγγραφές χωρίς βαθμολογικούς και οποιουσδήποτε άλλους «κόφτες». Να εξασφαλιστεί ότι οι μετεγγραφέντες δε θα χάσουν το χειμερινό εξάμηνο.
 • Να δοθεί μόνιμο μηνιαίο επίδομα στέγασης για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι, να εξασφαλιστεί επίδομα για τους πρακτικάριους φοιτητές. 
 • Καταγραφή διδακτικών κενών, αναπροσαρμογές της ύλης και μέτρα προκειμένου να μη χάσουμε αναγκαία γνώση, χωρίς να επιβαρυνθούμε περαιτέρω.”

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα