Πάτρα: Μηδαμινό το ενδιαφέρον από πρόσφυγες και μετανάστες να συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις για την απόκτηση ιθαγένειας

22.03.2021 / 8:03
500

Από ελάχιστο έως μηδαμινό είναι το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και γενικότερα οι αλλοδαποί της Πάτρας για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες που χρειάζονται για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Πριν από μερικούς μήνες το υπουργείο Εσωτερικών, σε μία προσπάθεια που σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους είχε σαν στόχο τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου που αφορά την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας, εγκαινίασε την Τράπεζα Θεμάτων  (νόμος 4375/2020).

Η Τράπεζα Θεμάτων είναι πλέον ο βασικός μηχανισμός για τις εξετάσεις απόκτησης του Πιστοποιητικού Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π.) που αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας από αλλογενείς αλλοδαπούς.

Τι είδους εξετάσεις είναι αυτές που θα πρέπει να υποβάλλονται οι αλλοδαποί και οι οποίες, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου εγγυούνται το αδιάβλητο του μηχανισμού και την όλη αυτή μεταρρυθμιστική προσπάθεια;

Μαθήματα «εναρμόνισης» στην ελληνική κουλτούρα

Οι εξετάσεις αυτές, όπως υποστηρίζουν, οι ενώσεις και οι σύλλογοι των αλλοδαπών , προσφύγων και μεταναστών, δεν διαφέρουν σε πολλά από τις πανελλήνιες εξετάσεις. Αφορούν επί της ουσίας μαθήματα «εναρμόνισης» στην ελληνική κουλτούρα, στον ελληνικό πολιτισμό και στην ελληνική γλώσσα.

Πιο συγκεκριμένα η Τράπεζα Θεμάτων περιλαμβάνει 300 θέματα ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτικών θεσμών και πολιτισμού, ενώ περιλαμβάνονται 100 κείμενα με τις ασκήσεις  για την κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου, 100 κείμενα με τις ασκήσεις για την κατανόηση προφορικού λόγου και 50 θέματα για την παραγωγή προφορικού λόγου της ελληνικής γλώσσας.

Πληρώνουν από την τσέπη τους τα φροντιστήρια

Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί και είναι αξιοσημείωτο ότι το όλο σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών δεν συμπεριέλαβε σε αυτόν τον μηχανισμό μια δομή δωρεάν φροντιστηριακών μαθημάτων που να δίνει την δυνατότητα να προετοιμάζει τον ενδιαφερόμενο για τις εξετάσεις του.

Έτσι ο κύκλος των μαθημάτων που αναγκαστικά θα πρέπει να κάνει ο υποψήφιος ενδιαφερόμενος για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, πληρώνεται από την τσέπη του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συλλόγου Αλβανών Μεταναστών “Emigranti, ένας σύλλογος για τους Αλβανούς μετανάστες που ζουν στην Πάτρα, Θύμις Μπράιαντ, αυτή είναι μια βασική παράμετρος.

«Το ενδιαφέρον που έχουν δείξει μέχρι ώρας τα μέλη του συλλόγου για να μπουν στην διαδικασία αυτή είναι ελάχιστο και δεν βλέπω να υπάρχει κάποια προοπτική στον ορίζοντα για να αλλάξει αυτό. Μια από τις αιτίες του μικρού αυτού ενδιαφέροντος σίγουρα έχει να κάνει με το οικονομικό.

Όμως εκτός αυτού η διαδικασία που έχει οριστεί, με τις εξετάσεις και τα μαθήματα, δεν απαντά στις ανάγκες των ανθρώπων αυτών που θέλουν να ζήσουν ισότιμα στην ελληνική κοινωνία».

Αφορά κυρίως τους αλλοδαπούς με πολλά χρόνια στην χώρα

Μηδαμινό είναι το ενδιαφέρον για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας μέσα από τον μηχανισμό της Τράπεζας Θεμάτων και των εξετάσεων αυτών και από την πλευρά των οικονομικών μεταναστών που ζουν στην Πάτρα και που έχουν μπει στην διαδικασία αίτησης ασύλου.

Όπως τονίζει ο Νίκος Παπαγεωργίου της Κίνησης Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών: «Οι εξετάσεις αυτές δεν απασχολούν καν τους ανθρώπους αυτούς με τους οποίους η Κίνηση βρίσκεται σε επαφή και τους υποστηρίζει στην διαβίωση τους στην Πάτρα.

Κατά συνέπεια δεν έχουν ενδιαφέρον για να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία. Το όλο θέμα άλλωστε είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τους αλλοδαπούς που ζουν χρόνια στην χώρα μας και κάποια στιγμή θέλουν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. 

Οι αλλοδαποί που είναι σε επαφή με την Κίνηση, μπορεί να έχουν όλα τα απαιτούμενα χαρτιά για τη νόμιμη εγκατάσταση στην χώρα μας, όμως έχουν έρθει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, προερχόμενοι από δύσκολες καταστάσεις.

Το τελευταίο πράγμα, έτσι, που τους ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας και μάλιστα μέσα από αυτή την διαδικασία των εξετάσεων».

Πρώτος πανελλήνιος  διαγωνισμός στις 16 Μαΐου

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Πάτρα είναι στα εξεταστικά κέντρα που περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείο για την Τράπεζα Θεμάτων και τις εξετάσεις αυτές. Τα υπόλοιπα εφτά είναι στην  Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στην  Λάρισα,  στην Κομοτηνή, στα  Ιωάννινα, στην Τρίπολη και στο Ηράκλειο

Μάλιστα για τις εξετάσεις αυτές έχει οριστεί Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή του Π.Ε.Γ.Π.  Η  Επιστημονική Επιτροπή του Π.Ε.Γ.Π. θα αντλεί τα θέματα της κάθε εξεταστικής περιόδου μέσα από την προκαθορισμένη ύλη που περιλαμβάνεται στην Τράπεζα Θεμάτων, όπως ορίζεται παραπάνω.

Τέλος, σύμφωνα με απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής των εξετάσεων για Π.Ε.Γ.Π. ο πρώτος πανελλήνιος διαγωνισμός έχει προγραμματιστεί για τις 16 Μαΐου 2021,  ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής   έχει ανοίξει.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

«Καταδικασμένο να αποτύχει»

Για ένα σύστημα που είναι καταδικασμένο να αποτύχει κάνει λόγο η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σε σχετική της ανακοίνωση.

Σχολιάζοντας το σχέδιο του υπουργείου αναφέρει μεταξύ άλλων:  «Αν ο στόχος του Υπουργείου είναι να ελαχιστοποιηθούν δραματικά οι πολιτογραφήσεις τότε με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι η συγκεκριμένη Τράπεζα Θεμάτων πληροί όλες τις προϋποθέσεις για τον μαζικό αποκλεισμό των αιτούντων.

Οποιονδήποτε άλλο στόχο που σχετίζεται με την ανάγκη ενσωμάτωσης των αλλοδαπών που βρίσκονται στην Ελλάδα και την εδραίωση της κοινωνικής συνοχής απλώς τον καθιστά ακόμη δυσκολότερο.

Αν όμως μας ενδιαφέρει οι άνθρωποι που ζουν, κοινωνικοποιούνται, δουλεύουν και έχουν ενταχθεί στην Ελλάδα να αποκτήσουν τη δυνατότητα, με τη συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων, να γίνουν μια μέρα πολίτες του κράτους, αυτή η τράπεζα θεμάτων είναι συνταγή αποτυχίας.

Η τράπεζα θεμάτων πολιτογράφησης που δημοσιοποιήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι καταστροφική για την κοινωνική και πολιτειακή ένταξη των μεταναστών στην Ελλάδα. Γι’ αυτό η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου θεωρεί ότι η παρούσα τράπεζα θεμάτων πρέπει να ανακληθεί».

Κ.Α.

(εφ. Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα