Πάτρα: Ετοιμάζονται οι ναυαγοσώστες! Ξεκίνησαν οι διαδικασίες από τον Δήμο Πατρέων για την κάλυψη των παραλιών

26.04.2021 / 11:03
nauagosostis

Εκατόν σαράντα τρείς δήμοι της χώρας που διαθέτουν παραλίες, αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κονδύλι συνολικού ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ για την πρόσληψη ναυαγοσωστών, την αγορά και διάθεση του κατάλληλου εξοπλισμού κ.α., ενόψει τουριστικής περιόδου. Μάλιστα, πρόσφατα το ζήτημα, απασχόλησε την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ζητώντας την παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η Ελλάδα, μια κατεξοχήν παραθαλάσσια χώρα με 13.676 χιλιόμετρα ακτογραμμής, θρηνεί ετησίως 350 – 400 θύματα από πνιγμό.

«Τρέχει» ο διαγωνισμός

Ωστόσο, ο Δήμος της Πάτρας, δεν αντιμετωπίζει τέτοιου είδους πρόβλημα, μιας και οι ναυαγοσώστες, θα πληρωθούν από ίδιους πόρους. Ήδη σχετικός διαγωνισμός για τον ανάδοχο του έργου της ναυαγοσωστικής κάλυψης των πολυσύχναστων παραλιών της Πάτρας, έλαβε την έγκριση της οικονομικής επιτροπής του δήμου την περασμένη Τρίτη και έτσι βρίσκεται ήδη στον «αέρα», ώστε την 1η Ιουνίου να πιάσουν δουλειά οι ναυαγοσώστες.

Σύμφωνα με τους κανόνες του διαγωνισμού που προκύπτουν από τη σχετική νομοθεσία οι υποψήφιοι για να κερδίσουν την παροχή υπηρεσιών ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών του δήμου θα πρέπει να διαθέτουν αντίστοιχη ναυαγοσωστική σχολή.

Ο… φόβος των ενστάσεων

Τι σημαίνει αυτό; Ό τι υπάρχει πιθανότητα παρά την φαινομενικά γοργή διαδικασία που έτρεξε ο δήμος έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα,  να προκύψει για ακόμα μία φορά το τέρας της γραφειοκρατίας που χαρακτηρίζει τους διαγωνισμούς του δημοσίου.

Αν δηλαδή ένας από τους υποψήφιους προχωρήσει σε ένσταση στο αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τους δικούς του λόγους, τότε θα «παγώσει» η διαδιακασί και οι ναυαγοσώστες δεν θα πάνε εγκαίρως στις θέσεις τους, αφήνοντας ακάλυπτες τις παραλίες για ένα διάστημα του καλοκαιριού.

Ωστόσο, στον Δήμο Πατρέων ευελπιστούν ότι δεν θα γίνει αυτή τη φορά κάτι τέτοιο, καθώς οι όροι και οι κανόνες τους διαγωνισμού είναι σύμφωνοι ακριβώς με την κείμενη νομοθεσία.

Οι 10 θέσεις και οι παραλίες

Οι θέσεις που προβλέπονται στον διαγωνισμό για να προσληφθούν για αυτή τη δουλειά είναι δέκα και σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος αφορούν κυρίως τις πολυσύχναστες παραλίες της επικράτειας του δήμου.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται η παροχή ναυαγοσωστικών υπηρεσιών στις εξής παραλίες με την παρακάτω κατανομή των 10 θέσεων: Στην Πλαζ δύο ναυαγοσώστες, στα Βραχνέικα επίσης δύο, ένας στο Ακταίο, ένας στον Άγιο Βασίλη, ένας στις Δάφνες, ένας στον Καστελόκαμπο, ένας στο Ρίο και ένας στον Ψαθόπυργο.

Εφόσον όλα πάνε καλά και δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα  με τυχών ενστάσεις για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, οι ναυαγοσώστες πιάνουν δουλειά στα πόστα τους από την 1η Ιουνίου, ενώ η σύμβαση τους θα κρατήσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Το ωράριο της εργασίας τους ξεκινά, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος, από τις 10 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 6το απόγευμα.

Από τη… τσέπη του δήμου

Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού ανέρχεται κοντά στα 277.000 ευρώ και θα καλυφθεί αποκλειστικά από πόρους του δήμου που καλείται να σηκώσει και αυτό το βάρος, χωρίς την ίδια στιγμή να έχει κάποια βοήθεια από το κράτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος της κάλυψης αυτών των υπηρεσιών αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο εξαιτίας των αναγκών που υπάρχουν, δηλαδή, εξαιτίας της παρουσίας ολοένα και περισσότερων λουόμενων στις κοντινές παραλίες του αστικού κέντρου της Πάτρας.

Οι υπηρεσίες αυτές ξεκίνησαν με ένα κόστος των 40 και των 50 χιλιάδων ευρώ πριν από μερικά χρόνια και αφορούσαν τρεις με τέσσερις παραλίες και πλέον έφτασε σε ένα ποσό αρκετά πιο υψηλό το οποίο έχει να κάνει με τόσες παραλίες.

Παρόλα αυτά η ναυαγοσωστική κάλυψη είναι αδύνατον να είναι πλήρης αφού ο δήμος της Πάτρας έχει στην επικράτεια του δεκάδες παραλίες στις οποίες δεν είναι δυνατόν να βάλει από έναν ναυαγοσώστη. Όπως άλλωστε ο ορίζει και η σχετική νομοθεσία το έργο αφορά μόνο τις πολυσύχναστες παραλίες του κάθε δήμου.

Επιτακτική η παρουσία τους

Όμως έστω και εκεί η παρουσία των ναυαγοσωστών στις πολυσύχναστες και οργανωμένες παραλίες, κρίνεται κάτι παραπάνω από επιτακτική. Στην Πάτρα, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, τα περιστατικά στα οποία χρειάστηκε η παρέμβαση των ναυαγοσωστών, ήταν δεκάδες.

Οι ναυαγοσώστες με την παρουσία τους στις παραλίες του δήμου έσωσαν ζωές. Υπήρξαν βέβαια και περιστατικά που αποδείχτηκαν μοιραία και τα οποία αφορούσαν κυρίως ηλικιωμένους.

Είναι όμως δεδομένο ότι χωρίς ναυαγοσώστες τα περιστατικά αυτά που δυστυχώς οδήγησαν στον θάνατο συνανθρώπους τη στιγμή που απολάμβαναν το κολύμπι τους, θα ήταν πολύ περισσότερα.

Για αυτό και η έγκαιρη πρόσληψη των ναυαγοσωστών από την πρώτη μέρα κιόλας του καλοκαιριού είναι σημαντική.

ΝΙΚΟΣ ΑΣΠΡΑΓΚΑΘΟΣ: «Έχουμε ζητήσει την χρηματοδότηση από το κράτος»

Πάτρα: Ετοιμάζονται οι ναυαγοσώστες! Ξεκίνησαν οι διαδικασίες από τον Δήμο Πατρέων για την κάλυψη των παραλιών 2

Τις διαδικασίες για τον τρέξιμο του διαγωνισμού έχει αναλάβει ο αντιδήμαρχος προγραμματισμού περιβάλλοντος, ενέργειας και μελετών έργων πρασίνου καθαριότητας ανακύκλωσης και μηχανολογικού εξοπλισμού, ο ακαδημαϊκός καθηγητής Νίκος Ασπράγκαθος ο οποίος μιλώντας στον «Νεολόγο» τονίζει:

«Έχουμε τρέξει όλες τις διαδικασίες εκείνες που χρειάζονται για την έγκυρη πρόσληψη των ναυαγοσωστών το φετινό καλοκαίρι.

Εκείνο όμως που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι ο δήμος καλείται να καλύψει το κόστος των υπηρεσιών από μόνος του, χωρίς να έχει καμία οικονομική βοήθεια από το κράτος.

Έχουμε αναφερθεί για το θέμα αυτό στην ΚΕΔΕ, ζητώντας την χρηματοδότηση από το κράτος όλων  των παράκτιων δήμων για την κάλυψη των ναυαγοσωστικών υπηρεσιών, καλύπτοντας έστω και ένα μέρος του συνολικού κόστους, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από την κυβέρνηση».

K. A.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα