Πάτρα: Έρχονται οι καφέ κάδοι

08.05.2021 / 16:04
καφέ κάδοι

Μέχρι το τέλος του φετινού καλοκαιριού, με αρχές φθινοπώρου, το αργότερο, θα βγουν στους δρόμους της Πάτρας, για πρώτη φορά,  οι  καφέ κάδοι.

Ο δήμος έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για τον διαγωνισμό και είναι πανέτοιμος για να προχωρήσει στις αγορές που έχει προγραμματίσει για την διαχείριση των οργανικών αποβλήτων, αλλά και της χωριστής συλλογής με διαλογή στην πηγή.

Τα οργανικά απόβλητα είναι τα απορρίμματα εκείνα που προέρχονται στο μεγάλο μέρος τους από υπολείμματα τροφίμων –  συσκευασιών και γενικότερα όλα όσα προέρχονται από κουζίνα, ενώ σε αυτά περιλαμβάνονται και τα πράσινα απόβλητα από κήπους.

Ένα μεγάλο μέρος των σκουπιδιών που υπάρχουν στους κάδους απορριμμάτων στην Πάτρα και τα οποία μέχρι τώρα δεν συλλέγονταν με διαλογή, αφορά τα οργανικά απόβλητα.

Στην Πάτρα μέχρι σήμερα δεν είχαμε καφέ κάδους και η έννοια της ανακύκλωσης στη συνείδηση του ευρύτερου κοινού περιοριζόταν στους μπλε κάδους. Με την τοποθέτηση έτσι των καφέ κάδων, όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, ξεκινάει μια νέα σελίδα στην ανακύκλωση.

Πάνω από 1.000 καφέ κάδοι

Με βάση τον σχεδιασμό που έχει κάνει ο δήμος στο πλαίσιο του προγράμματος διαλογή στην πηγή είναι να παραγγελθούν 560 καφέ κάδοι των 1.100 λίτρων, 235 των 660 λίτρων και μαζί με αυτούς 200 κάδοι του ίδιου χρώματος των 80 λίτρων.

Με λίγα λόγια ο δήμος θα προχωρήσει στην προμήθεια μέσα στους επόμενους μήνες περισσότερων από 1.000 καφέ καδών. Οι δύο πρώτες κατηγορίες, με τη μεγάλη χωρητικότητα, θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της Πάτρας που έχουν προβλεφθεί από τη μελέτη, με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε οι κάδοι να είναι διασκορπισμένοι σε όλη την πόλη.

Η τρίτη κατηγορία, δηλαδή, οι μικρότεροι κάδοι των 80 λίτρων, θα μοιραστούν σε επιχειρήσεις εστίασης, σε καταστήματα τροφίμων ενώ μέρος τους θα τοποθετηθεί σε σημεία των λαϊκών αγορών. Στους κάδους αυτούς θα πετάγονται αποκλειστικά τα βιοαπόβλητα οικιακής χρήσης, δηλαδή τα απόβλητα από τρόφιμα, φρούτα και συσκευασίες τροφίμων.

15.000 δωρεάν οικιακοί κάδοι

Πέρα από τους 1.000 και πλέον καφέ κάδους ο δήμος για να μπορέσει να δώσει κίνητρα στη διαλογή στην πηγή θα προχωρήσει στο δωρεάν μοίρασμα 15.000 οικιακών τέτοιων κάδων, σε σπίτια, αλλά και σε μικρές επιχειρήσεις τροφίμων (μανάβικα, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κτλ).

Παράλληλα, σε σπίτια που βρίσκονται έξω από το κέντρο της Πάτρας και έχουν κήπους ή αυλές θα δοθούν ακόμα 1.000 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης, όπου εκεί θα πετιούνται εκτός από τα υπολείμματα τροφίμων από τις κουζίνες, τα απόβλητα που έχουν να κάνουν με πράσινο, όπως γκαζόν, φύλα, χώμα, πριονίδια και άλλα που προέρχονται από τέτοιου είδους εργασίες.

Προμήθεια εξοπλιστικών οχημάτων

Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος έχει προβλέψει την αγορά και ενός κλαδοθρυματιστή που θα πηγαίνει σε επιλεγμένα σημεία της Πάτρας, κυρίως έξω από το κέντρο της πόλης, σε συνοικίες που έχουν σπίτια με  αυλές και κήπους.

Πρόκειται για ένα ειδικό μηχάνημα που έχει την δυνατότητα θα θρυμματίζει τα κλαδιά και θα δώσει μία σημαντική λύση σε ένα πρόβλημα που έχει ταλαιπωρήσει τις υπηρεσίες του δήμου, αλλά και τους δημότες.

Εκτός αυτού και για να μπορέσει ο όλος σχεδιασμός να στηριχθεί με το ανάλογο εξοπλιστικό υλικό, ο δήμος θα χρειαστεί να προχωρήσει στην αγορά και πέντε ακόμα ειδικών απορριμματοφόρων για τη συγκομιδή αυτού του τύπου των αποβλήτων.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται να αγοράσει τρία απορριμματοφόρα οχτώ κυβικών λίτρων και δύο ακόμα δώδεκα κυβικών.

Στόχος η μείωση των θαμμένων αποβλήτων 

Απώτερος στόχος του όλου επιχειρησιακού σχεδιασμού είναι η δραστική μείωση των αποβλήτων που θάβονται στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων  της Ξερόλακκας.

Τα απόβλητα που θα συλλέγονται από τους καφέ κάδους θα μεταφέρονται στις δύο Μονάδες Επεξεργασίας  Βιοαποβλήτων που είναι να λειτουργήσουν στην Πάτρα, στην Ξερόλακκα και στο Φλόκα.

Η χρηματοδότηση των δύο αυτών μονάδων έχει εγκριθεί από κρατικά κονδύλια και ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ οι φάκελοι των έργων αυτών  βρίσκονται κοντά στο τελικό στάδιο της υλοποίησης τους.

Αποτέλεσμα, το λίπασμα κομπόστ

Μέσα από αυτή την διαδικασία της επεξεργασίας των αποβλήτων από υπολείμματα και συσκευασίες τροφίμων, αλλά και των πράσινων αποβλήτων των κήπων και των αυλών, θα υλοποιείται η ανακύκλωση που στο συγκεκριμένο πεδίο αφορά την παραγωγή του κομπόστ.

Το κομπόστ είναι μια μάζα των οργανικών υλικών που προέρχεται από τη διαδικασία της κομποστοποίησης η οποία απαιτεί τα απόβλητα από τα τρόφιμα, αλλά και τα πράσινα απόβλητα των κήπων που από κοινού συνθέτουν το πεδίο των οργανικών αποβλήτων.

Το κομπόστ είναι ένα φυσικό λίπασμα, χρήσιμο για τον εμπλουτισμό του εδάφους το οποίο προορίζεται για την αγροτική καλλιέργεια, ενώ έχει δύο βασικές μορφές. Ο δήμος της Πάτρας μέσα από αυτή την διαδικασία θα παράγει την καθαρή μορφή του.

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  

Ο προϋπολογισμός του όλου έργου, με ότι μπορεί να περιλαμβάνει ο σχεδιασμός, ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει μιλώντας στον «Νεολόγο» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και ακαδημαϊκός καθηγητής, Νικόλαος Ασπράγκαθος.

Μέσα στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και ένα ιδιαίτερα μεγάλο πρόγραμμα που αφορά την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των δημοτών, με εκστρατείες, εκδηλώσεις και καμπάνιες στα ΜΜΕ.

Το πρόγραμμα αυτό θα τρέξει αφού ολοκληρωθούν όλες οι προετοιμασίες από πλευράς δήμου.

«Μιλάμε για την βασική μορφή της ανακύκλωσης που πολλοί από τους πολίτες αγνοούν.

Όμως από τη στιγμή που πλέον δημιουργείται ένα εντελώς ξεχωριστό ρεύμα συλλογής και διαλογής στην πηγή, για το οποίο υπεύθυνος θα είναι αποκλειστικά και μόνο ο δήμος, είναι επόμενο να χρειαστεί μια ανάλογη ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό, έτσι ώστε να γίνεται η όλη διαδικασία σωστά» τονίζει ο κ. Ασπράγκαθος.

Πάτρα: Έρχονται οι καφέ κάδοι 2

«Για τον σκοπό αυτό ο δήμος διεκδικεί προσλήψεις με μόνιμες θέσεις εργασίας, αλλά και την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του προγράμματος με επιπλέον κρατική χρηματοδότηση, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί σε καμία περίπτωση η τσέπη των δημοτών του.

Εννοείται ότι για την επιτυχία του προγράμματος απαιτείται η πρόληψη η οποία δεν μπορεί να περιοριστεί απλά και μόνο στο επίπεδο της ατομικής ευθύνης, αλλά χρειάζονται οι ανάλογες κινήσεις από το κράτος και την πολιτεία, έτσι ώστε να βάλουν τους βασικούς παραγωγούς των αποβλήτων που είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, σε αυτή τη συλλογιστική».

Κ.Α

(εφημερίδα Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα