Πάτρα: Έρχονται αυξήσεις σε καφέ και γρήγορο φαγητό – Πού θα φτάσουν οι τιμές

17.05.2022 / 17:07
ka 30

Αυξήσεις έρχονται στο καφέ και στο γρήγορο  φαγητό μετά από την καθιέρωση των ανατιμήσεων που έχουν κυριαρχήσει στο προσκήνιο, στις πρώτες ύλες, αλλά και την εκτόξευση της ενεργειακής κρίσης.

Στο καφέ οι αυξήσεις αυτές έχουν ήδη γίνει αισθητές στο πλαστικό και στο take away με πολλά από τα καταστήματα να τον  έχουν καθιερώσει στα 2 ευρώ από τα 1,50 και τα 1,60.

Ωστόσο, οι ανατιμήσεις στην ζάχαρη και στο γάλα, δύο από τα βασικά είδη πρώτης ύλης για τον καφέ ενδέχεται να φέρουν και νέες αυξήσεις αυτή τη φορά και στις υπηρεσίες εντός των καταστημάτων εστίασης.

Ο  σερβιρόμενος καφές στα περισσότερα καταστήματα της Πάτρας κυμαίνεται για την ώρα στα 3 και στα 3,50ευρώ, οπότε ενδέχεται ειδικότερα για τα μαγαζιά του κέντρου να φτάσει στα 3,80 ή ακόμα και στα 4 ευρώ.

Στο γρήγορο φαγητό η τιμή του πιτόγυρου έχει ήδη φτάσει στα 3 ευρώ κάτι που προκύπτει από τις αυξήσεις στην ντομάτα και γενικότερα στα κηπευτικά (μαρούλι, κρεμμύδι), στο κρέας, αλλά και στο κάρβουνο που είναι απαραίτητο για την ψησταριά.

Αυξήσεις έχουμε και στα υπόλοιπα είδη του γρήγορου φαγητού (σάντουιτς, χάμπουργκερ) από τη στιγμή που έχουν και αυτές πρώτες ύλες που έχουν πάρει άνοδο, ενώ μέσα σε αυτές θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι ανατιμήσεις στο αλεύρι (αφορά κυρίως την κρέπα), αλλά και γενικότερα στο ψωμί.

Μέσα σε όλα αυτά, όπως εξηγούν, οι επαγγελματίες του είδους ο καταναλωτής θα πρέπει να λογαριάσει και την κατανάλωση ενέργειας σε ρεύμα που έχει εκτοξευτεί, αλλά και τι αυξήσεις σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης που έχουν μεγαλώσει τα έξοδα στις επιχειρήσεις που δουλεύουν κυρίως με παραγγελίες.

Σε γενικές γραμμές το κόστος παραγωγής για το καφέ, αλλά και για το γρήγορο φαγητό έχει αυξηθεί κατά 60%  περίπου σε σύγκριση με πριν και τα μαγαζιά δεν μπορούν να συνεχίσουν την τακτική των απορροφήσεων αφού πλέον έχουν ξεκινήσει να είναι ζημιογόνα.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που το μεγαλύτερο ποσοστό της φορολογίας για τα καταστήματα ισχύει και παραμένει ως έχει, χωρίς οι φόροι να έχουν μειωθεί παρά το κύμα ακρίβειας που επικρατεί.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα