Της Κωνσταντίνας Παλαιολόγου
Χτύπησε το πρωί της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου το σχολικό κουδούνι για συνολικά 258 σχολικές μονάδες στα διοικητικά όρια του Δήμου τη Πάτρας, από τις οποίες οι 188 ανήκουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και αφορούν σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά και 70 στην Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση δηλαδή Γυμνάσια και Λύκεια. Συνολικά στην Πάτρα καταμετρώνται 73 σχολικά συγκροτήματα με περισσότερους από 30.000 μαθητές όλων των ηλικιών.
Εκτός των όποιων προβλημάτων της νέας διδακτικής περιόδου 2024-2025, το ενδιαφέρον των γονέων ειδικά των ηλικιών Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, είναι η λειτουργία των σχολικών κυλικείων. Εκεί που σπεύδουν στα διαλείμματα οι μικροί μαθητές για να αγοράσουν κολατσιό ή νερό.
Μην ξεχνάμε πως το «σχολικό κυλικείο», υπάρχει στην Ελλάδα για περισσότερα από 50 χρόνια και κάποτε αποτελούσε σημαντική πηγή εσόδων για τους ιδιοκτήτες τους, ακόμα και στις προ δεκαετίες εποχές, που το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων ήταν πολύ χαμηλό από οικονομικής άποψης.
Φέτος όμως σε σχολικά συγκροτήματα, υπάρχει έντονη ανησυχία των γονέων και κηδεμόνων, καθώς ξεκίνησε η καινούργια σχολική χρονιά, χωρίς να υπάρχουν τα σχολικά κυλικεία, που σημαίνει ότι θα πρέπει είτε να εφοδιάζουν με φαγητό και νερό τα παιδιά από το σπίτι, είτε να τους μεταφέρουν ότι χρειάζονται στα διαλείμματα.
Η Δημοτική αρχή μέσω της σχολικής επιτροπής του Δήμου, έχει προκηρύξει διαγωνισμούς, που αναμένονται να διενεργηθούν εντός των ημερών, αν και ο ένας διεξήχθη και κηρύχθηκε άγονος.
Η διαδικασία των διαγωνισμών των σχολικών κυλικείων
1.Στην προκήρυξη αναφέρεται υποχρεωτικά ο αριθμός των φοιτώντων μαθητών στη σχολική μονάδα και εάν πραγματοποιείται διανομή σχολικών γευμάτων ή οποιουδήποτε άλλου είδους τροφίμου ή ποτού στο πλαίσιο κάθε είδους προγραμμάτων ή δράσεων του Ελληνικού Κράτους ή της Ε.Ε. καθόσον επηρεάζεται ο ανταγωνισμός και τελικά το τίμημα.
2.Οι συμβάσεις ισχύουν για εννέα (09) χρόνια, αρχίζουν την 1η Ιουλίου και λήγουν την 30η Ιουνίου του ενάτου έτους, χωρίς καμία περαιτέρω παράταση. Στην περίπτωση πρόωρης λύσης της σύμβασης διενεργείται νέος διαγωνισμός και η νέα σύμβαση θα ισχύει μέχρι την 30η Ιουνίου μετά τη συμπλήρωση των εννέα ετών. Το μίσθωμα στον πρώτο χρόνο της σύμβασης αυτής θα είναι μειωμένο κατά το ποσό που αντιστοιχεί αναλογικά στο σύνολο των ημερών (εργάσιμων) του χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε από 1ης Ιουλίου, μέχρι την υπογραφή της νέας σύμβασης.
3.Ο εκμεταλλευτής του κυλικείου έχει την υποχρέωση να αναλάβει υπηρεσία εντός τριάντα (30) ημερών από την έναρξη του διδακτικού έτους και στην περίπτωση έκτακτου διαγωνισμού εντός είκοσι (20) ημερών από την υπογραφή της σύμβασης. Σε διαφορετική περίπτωση, λύεται η συνεργασία και η Σχολική Επιτροπή καταγγέλλει τη σύμβαση.
Οι προϋποθέσεις για όσους επιλεγούν
Α.)Οι εκμεταλλευτές των σχολικών κυλικείων καταβάλλουν στις αρμόδιες Σχολικές Επιτροπές κατ’ έτος το ποσό που συμφωνήθηκε, σε 3 δόσεις, την Πρώτη την 30η Νοεμβρίου, τη Δεύτερη την 28η Φεβρουαρίου και την Τρίτη την 31η Μαΐου.
Β.)Το ύψος των δόσεων θα διαμορφώνεται σύμφωνα με τον τύπο: U = 1/189.α.β.γ (σ.σ. [α*β*γ]/189), όπου υ= το ύψος των δόσεων, 189 οι εργάσιμες ημέρες του έτους, α= η προσφορά, β= ο αριθμός των φοιτώντων μαθητών στις ημερομηνίες που καταβάλλονται οι δόσεις, γ= οι εργάσιμες ημέρες λειτουργίας του σχολείου με αντίστοιχη φοίτηση μαθητών για την περίοδο που καλύπτει η δόση.
Γ.)Ο αριθμός των φοιτώντων μαθητών (β) και οι εργάσιμες ημέρες για την περίοδο που καλύπτει η δόση (γ) βεβαιώνονται κάθε φορά από το Διευθυντή του σχολείου.
Πόσο κοστολογείται ο κάθε μαθητής
Το ελάχιστο ποσό προσφοράς από τους ενδιαφερομένους ορίζεται στα 4 Ευρώ ανά μαθητή ετησίως (189 εργάσιμες ημέρες) και θα αποτελεί ποσό εκκίνησης κατά τη διαδικασία του σχετικού διαγωνισμού. Σε σχολεία Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης, με αριθμό μαθητών μικρότερο των 250, η Σχολική Επιτροπή έχει τη δυνατότητα το ελάχιστο ποσό προσφοράς να το μειώνει μέχρι και 50% για σχολεία Β/θμιας Εκπαίδευσης και μέχρι 60% για σχολεία Α/θμιας Εκπαίδευσης. Τα ανωτέρω ποσά μπορούν να αναπροσαρμόζονται με απόφαση των Υπουργών ΥΠΕΠΘ και Εσωτερικών.
Κατερίνα Σίμου, Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Πατρέων
«Όλα τα σχολεία θα έχουν κυλικεία»
«Τα κυλικεία των σχολείων τόσο στην Πρωτοβάθμια, όσο και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην πλειοψηφία τους θα λειτουργήσουν κανονικά όπως και πέρυσι. Προχωρά η προκήρυξη 2 διαγωνισμών για την μίσθωση κυλικείων της πρωτοβάθμιας, καθώς και ένας ο οποίος ήταν άγονος. Οι όροι εκμίσθωσης τους ορίζονται από τη νομοθεσία, η οποία ορίζει κατώτατη τιμή για την κατάθεση της προσφορά, καθώς και όλες τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των υποψηφίων εκμισθωτών, αλλά και τον τρόπο που αποδίδονται τα ποσά που προκύπτουν από τη λειτουργία των κυλικείων. Τα ποσά αυτά κατατίθενται στις σχολικές επιτροπές και έπειτα στο σχολείο για τις ανάγκες των λειτουργικών του δαπανών.
Τα τρόφιμα που επιτρέπεται να πωλεί ένα σχολικό κυλικείο είναι:
• Φρούτα-Λαχανικά
• Σαλάτες από φρέσκα λαχανικά
• Γαλακτοκομικά
• Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων
• Αρτοπαρασκευάσματα ή αρτοσκευάσματα χωρίς ζάχαρη ή συνθετικά γλυκαντικά.
• Μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης
• Τυρόπιτα
• Πίτσα
• Σάντουιτς
• Γλυκίσματα
• Ξηροί καρποί
• Εμφιαλωμένο νερό
• Χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού
• Καφές μόνο για το προσωπικό
Οι τιμές τους θα καθοριστούν με νέα υπουργική απόφαση ίσως και εντός του Σεπτεμβρίου και μέχρι τότε ισχύουν οι ενδεικτικές τιμές της περσινής χρονιάς, που οφείλει να έχει αναρτημένες κάθε σχολικό κυλικείο, ενώ οι σχολικές επιτροπές κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς παρακολουθούν τη λειτουργία τους και θα αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα προκύψουν.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*