Πάτρα: Εμφανίζονται ως μεγαλοοφειλέτες και καλούνται να πληρώσουν 3.260.026 ευρώ για το Βιοτεχνικό Πάρκο!

28.11.2020 / 20:52
Biopa

 Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου

Η αλήθεια είναι ότι όταν ξεκινούσε η συζήτηση για τη λειτουργία του ΒΙΟΠΑ Αχαΐας και τη σύσταση του φορέα του, κανείς από τους επτά δεν μπορούσε να φανταστεί ότι κάποια στιγμή θα έφταναν στο σημείο να τους κυνηγάει μια εκκαθαρίστρια εταιρεία και να φιγουράρουν ως μεγαλοοφειλέτες στον Τειρεσία!

Έτσι άλλωστε είναι πάντα τα πράγματα στην αρχή. Ελπιδοφόρα. Σε σημείο δε ενθουσιασμού που δεν βλέπεις το λάθος, ακόμη και αν αυτό σε εμφανίζει ως εγγυητή από το πουθενά, άρα και ως αυτόν που θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα στο μέλλον.

Ευάγγελος Φλωράτος, Δημήτρης Κατσικόπουλος, Κωνσταντίνος Καρπέτας, Σπύρος Τυροδήμος, Παναγιώτης Σκέντζος, Τρύφωνας Φωτόπουλος και Γιώργος Ταβλάς, έμπλεξαν άσχημα και ζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα τον εφιάλτη της απαίτησης της καταβολής του δυσθεώρητου ποσού ύψους 3.260.026,96 εκατομμυρίωνευρώ, το οποίο μάλιστα καλούνται να καλύψουν από την τσέπη τους ως ιδιώτες!

Το εξωφρενικό αυτό ποσό, απαιτεί από τους προαναφερθέντες η εκκαθαρίστρια εταιρία της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε.», καθώς άπαντες ήταν μέλη του πρώτου Δ.Σ. της Ανώνυμης Εταιρείας Βιοτεχνικό Πάρκο Πατρών η οποία είχε δανειοδοτηθεί από την Αχαϊκή.

Ενώ λοιπόν και τα επτά μέλη συμμετείχαν στο Δ.Σ. της Ανωνύμου Εταιρείας με απολύτως σαφή και διακριτό ρόλο ως εκπρόσωποι πολιτικών, κοινωνικών, συνδικαλιστικών και επαγγελματικών φορέων του Νομού Αχαΐας, η εκκαθαρίστρια εταιρεία, πατώντας επάνω σε ένα «λάθος»-αμέλεια, της Αχαϊκής, απαιτεί από αυτούς να πληρώσουν ως ιδιώτες και όχι ως εκπρόσωποι φορέων τα … σπασμένα του δανείου του ΒΙΟΠΑ που ελήφθη από την Αχαϊκή και το οποίο δεν έχει αποχρεωθεί.Και όλα αυτά μάλιστα ενώ είναι απολύτως σαφής ο κοινωφελής ρόλος του ΒΙΟΠΑ και βεβαίως οι εκπρόσωποι των φορέων δεν είχαν καμία εμπλοκή ως ιδιώτες με την προσωπική τους περιουσία στο συγκεκριμένο εγχείρημα ούτε βεβαίως στο μετοχικό κεφάλαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέξαμε, το 2008 υπεγράφη στην Πάτρα σύμβαση δανειοδότησης του ΒΙΟΠΑ από την Αχαϊκή ύψους 3.000.000. Σε εκείνη τη σύμβαση δεν προβλεπόταν εγγύηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Στη συνέχεια, το 2009, έγινε πρόσθετο σύμφωνο χορήγησης για το ποσό των 1.550.000και το δάνειο

μετατράπηκε σε τοκοχρεωλυτικό εξοφλητέο σε12τριμηνιαίες δόσεις.

Σε αυτό το πρόσθετο σύμφωνο όμως τα επτά προαναφερόμενα μέλη του Δ.Σ. του ΒΙΟΠΑ εμφανίστηκαν από λάθος της Αχαϊκής Τράπεζας, όχι απλώς ως μέλη του Δ.Σ. του ΒΙΟΠΑ αλλά και ως εγγυητές του δανείου!

 Από τότε ξεκίνησε και η περιπέτεια με βάση μια λογική παραλόγου καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά φυσικά πρόσωπα εκπρόσωποι φορέων που μετέχουν σε μια εταιρεία με τη θεσμική τους ιδιότητα βρίσκονται να εμπλέκονται ως παρέχοντες εγγύηση με την προσωπική τους περιουσία.

Η εμπλοκή αυτή απασχολούσε επί χρόνια τους επτά εμπλεκομένους, οι οποίοι στο μεταξύ με εξώδικες αναφορές τους προς την Αχαϊκή είχαν τη διαβεβαίωση ότι το ζήτημα είχε διευκρινιστεί και δεν υπήρχαν πλέον αξιώσεις για το λάθος που είχε γίνει.

Ώσπου ξαφνικά στις αρχές του περασμένου Φλεβάρη έλαβαν όλοι προσωπικά μια εξώδικη καταγγελία από την αντίδικο εταιρεία η οποία τους ζητά να πληρώσουν το ανεξόφλητο δάνειο προς της Αχαϊκή Τράπεζα, το οποίο με τους τόκους διογκώθηκε στα 3.260.026 ευρώ!

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Κίνδυνο οικονομικής επιβίωσης για τους επτά, απειλή δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών τους και περιουσιακών τους στοιχείων, πλειστηριασμός των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τους.

Πέρα από όλα αυτά, λένε οι πληροφορίες μας, τα 7 πρώην μέλη του Δ.Σ. του ΒΙΟΠΑ δεν μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα ή δάνειο, να εκδώσουν τραπεζική επιταγή, ενώ τα ονόματά τους φιγουράρουν στον Τειρεσία, όπου εμφανίζονται να χρωστάνε δυσθεώρητα ποσά, με ό,τι και αν μπορεί να σημαίνει αυτό για το κύρος τους και την επαγγελματική τους πορεία.

Επί της ουσίας, η αντίδικος εταιρεία προχώρησε σε καταγγελία της δανειακής σύμβασης που είχε συνάψει η ανώνυμη εταιρία Βιοτεχνικό Πάρκο Γλαύκου Α.Ε., καλώντας τους επτά να πληρώσουν ως δήθεν εγγυητές το τεράστιο ποσό και απειλώντας την έκδοση εις βάρος τους διαταγής πληρωμής, κάτι που μέχρι σήμερα δενέχει γίνει λόγω του  δικαιοστασίου που είχε επιβληθεί εξαιτίας της έξαρσης του κορωνοϊού.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέλη του πρώτου Δ.Σ. του ΒΙΟΠΑ είναι σε αναμμένα κάρβουνα και ετοιμάζονται να αμυνθούν δια της νομικής οδού, καθώς ένα λάθος του2009αποδείχθηκε θηλειά δεκαετίας με απρόβλεπτες συνέπειες, αν στο μεταξύ δεν διευθετηθεί το ζήτημα με νομοθετική ρύθμιση ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο καταστεί αυτό δυνατόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ερευνώντας την υπόθεση πριν από λίγο καιρό, είχαμε επικοινωνήσει με τον κ. Φλωράτο, ο οποίος μας είχε πει ότι η υπόθεση έχει διευθετηθεί.

ΠΗΓΗ: ΝΕΟΛΟΓΟΣ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα