Πάτρα: “Εμείς και… εμείς” στους γάμους!

27.08.2023 / 11:43
γαμοι-2

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Στις πλατείες, στις αυλές και στις ταβέρνες γίνονται πλέον οι γαμήλιες εκδηλώσεις, με την τάση αυτή να έχει επικρατήσει το φετινό καλοκαίρι και να δείχνει μια αλλαγή νοοτροπίας του κόσμου απέναντι στην πλέον χαρμόσυνη κοινωνική εκδήλωση.

Η αλλαγή αυτή προέκυψε μετά από την εποχή της καραντίνας, της πανδημίας, της αποστασιοποίησης και των περιοριστικών μέτρων που ακολούθησαν στη συνέχεια, τα οποία είχαν αποτελέσει την αφορμή για να γίνουν αρκετά ευτράπελα και να ακυρωθούν πολλές εκδηλώσεις που είχαν κλειστεί.

Πλέον μετά το ξέσπασμα που ακολούθησε το περασμένο καλοκαίρι, όταν έπαυσαν τα μέτρα και οι γάμοι άρχισαν να γίνονται με… καταιγιστικούς ρυθμούς, φέτος τα πράγματα δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί και οι μικροί – κλειστοί γάμοι να έχουν καθιερωθεί.

Μειωμένοι κατά 60%

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του χώρου και όλο αυτόν τον κύκλο των εργαζομένων που ασχολούνται με τους γάμους και τις γαμήλιες εκδηλώσεις, ο αριθμός των εκδηλώσεων έχει επανέλθει στο επίπεδο της εποχής προ του κορωνοϊού, με την διαφορά ότι οι καλεσμένοι έχουν μειωθεί αρκετά, κατά 60% .

Αυτό σημαίνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό από τους γάμους που γίνονται το φετινό καλοκαίρι, δεν χρειάζονται μεγάλους χώρους που έχουν διαμορφωθεί για αυτού του είδους τις εκδηλώσεις και έτσι τα ζευγάρια ή οικογένειες που κανονίζουν τα δρώμενα «κλείνουν» σε μικρότερα μαγαζιά, ακόμα και σε ταβέρνες για να γλεντήσουν το χαρμόσυνο γεγονός.

Το γλεντούν στην… πλατεία

Έχει παρατηρηθεί επίσης σε περιπτώσεις που οι νεόνυμφοι προέρχονται από χωριά τα γλέντια να διεξάγονται ακόμα και στην πλατεία του χωριού ή στις αυλή της μιας εκ των δύο οικογενειών.

Με αυτόν τον τρόπο το κάθε ζευγάρι μειώνει τον προϋπολογισμό και το κόστος ενός γάμου. Άλλωστε, οι οικογένειες έχουν παύσει να είναι «σπάταλες, όπως ήταν κάποτε στο θέμα της διοργάνωσης των γαμήλιων εκδηλώσεων, χωρίς να λογαριάζουν τα έξοδα που χάλαγαν στην… χαρά του παιδιού τους.

Μικραίνει ο κύκλος εργασιών

Όμως το όλο θέμα και αυτή η αλλαγή της νοοτροπίας του κόσμου απέναντι στις γαμήλιες εκδηλώσεις, έχει τις δικές της συνέπειες σε όλη αυτή την μεγάλη βιομηχανία που ασχολείται γύρω από τον γάμο και τα βαφτίσια.

Λιγότεροι εργαζόμενοι, υψηλότερο κατά κεφαλήν κόστος και μειωμένος όλος αυτός ο κύκλος εργασιών γύρω από τον γάμο, κύκλος που ξεκινάει από την αίθουσα εκδηλώσεων και τον χώρο, το κέτερινγκ και το φαγητό, φτάνοντας στα λουλούδια, στην διακόσμηση, στους τεχνικούς, στον ρουχισμό έως και στις κομμώσεις.

Κάτι που με τη σειρά του έχει ασφαλώς τις δικές του επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας αφού το χρήμα που διακινείται για όλο αυτόν τον κύκλο των εργασιών, έχει πλέον μειωθεί σημαντικά.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα