Παρασκευή, 21.01.2022, 8:10 πμ

Πάτρα: Εκθέσεις με θέμα “Η ποίηση και η λογοτεχνία το 1821”

19.05.2021 / 15:17
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
IMG_20210519_115347

Στο Νότιο Πάρκο και στην Πλαζ της Αγυιάς θα φιλοξενηθούν δύο υπαίθριες εκθέσεις με θέμα « Η ποίηση και η λογοτεχνία το 1821». Στο πλαίσιο της ενότητας «Τέχνη στην Πόλη, τέχνη για την πόλη» συνεχίζονται οι υπαίθριες εκθέσεις που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός με θέμα τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ’21.

Μέσα και από αυτές τις εκθέσεις, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων επιχειρεί να ξεδιπλώσει μία ακόμα πτυχή του αγώνα, έχοντας προχωρήσει στην παραγωγή ψηφιακά αποτυπωμένων εικόνων – κειμένων (ΦΩΤΟ), στα οποία φιλοξενούνται κείμενα  από τον «Θούριο» και την επαναστατική προκήρυξη για «Τα δίκαια του ανθρώπου» του Ρήγα Φεραίου, «Τα απομνημονεύματα» του στρατηγού Μακρυγιάννη, «Τα απομνημονεύματα» του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, «Τους ελεύθερους πολιορκημένους» του Διονυσίου Σολωμού και το ποίημα «Αι Ευχαί» του Ανδρέα Κάλβου.

Ήδη στην πρόσοψη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ( ΦΩΤΟ), έχουν τοποθετηθεί δύο μεγάλες ψηφιακές αποτυπώσεις, στις οποίες υπάρχουν κείμενα της επανάστασης του ’21. Περιλαμβάνουν απόσπασμα από την επαναστατική προκήρυξη του Ρήγα Φεραίου που αναφέρει «Όλοι χωρίς εξαίρεση έχουν χρέος να γνωρίζουν γράμματα, η πατρίδα πρέπει να ιδρύσει σχολεία σε όλα τα χωριά για τα αρσενικά και τα θηλυκά παιδιά…» και τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη, « Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς «εγώ»; Όταν αγωνιστεί μόνος του και φκιάσει ή χαλάσει, να λέγει «εγώ»· όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λένε «εμείς». Είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το «εγώ». Και εις το εξής να μάθομεν γνώση, αν θέλομεν να φκιάσομεν χωριόν, να ζήσομεν όλοι μαζί. Είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το «εγώ»».

Από τις 6 Σεπτεμβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη θα λειτουργεί έκθεση με θέμα « Η Αχαΐα στην Επανάσταση του 1821 – Διήγηση συμβάντων μέσα από τα τεκμήρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης». Πρόκειται για έκθεση με έργα από το αρχείο της βιβλιοθήκης καθώς και τεκμήρια – βιβλία, με έκδοση σχετικού λευκώματος. Για τα συγκεκριμένα έργα ήδη εξετάζεται η δυνατότητα ψηφιοποίησή τους.

Το σύνολο του οπτικοακουστικού υλικού που έχει παραχθεί από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ’21, είναι διαθέσιμο στο κοινό, μέσα από την ιστοσελίδα του Οργανισμού patrasculture.gr, την ιστοσελίδα του Δήμου Πατρέων , το facebook του Οργανισμού, τις ιστοσελίδες και τα social media των τμημάτων του.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα