Πάτρα- Εκπαιδεύοντας σωστά τον σκύλο σας: Απαντήσεις σε πολύ βασικά ερωτήματα αλλά και συμβουλές δίνει η Αργυρώ-Μαρία Βενιού

01.04.2021 / 10:45
118406105_192909328871111_6253218694965871695_o (1)

Συνέντευξη στην Βίκυ Μαυρομάτη

Το μεγαλύτερο άγχος κάποιου όταν αποφασίζει να υιοθετήσει ένα κουτάβι είναι κυρίως πώς θα το μάθει σωστά για τα βασικά χωρίς να «χαλάσει» τη σχέση του με το κατοικίδιό του αλλά ταυτόχρονα και το πώς θα μπορέσουν να συμβιώσουν μαζί. Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων Αργυρώ – Μαρία Βενιού λύνει όλες τις βασικές απορίες που μπορεί να έχει κάποιος που μόλις υιοθέτησε ένα σκυλάκι και δίνει συμβουλές για όλα τα πρώτα λάθη που μπορεί να συμβούν.

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες σκύλων;

Προτιμώ τη λέξη κηδεμόνας περισσότερο, διότι, η λέξη ιδιοκτήτης συνήθως αναφέρεται σε αντικείμενα και όχι σε έμψυχα όντα. Τα κατοικίδιά μας δεν μας ανήκουν όπως δεν μας ανήκουν και τα παιδιά μας. Θα χρησιμοποιώ αυτή λοιπόν.

Τα δύο πιο συχνά λάθη που συναντώ όταν επισκέπτομαι κάποιο σκυλάκι και την οικογένειά του είναι ότι οι κηδεμόνες δεν ξεκινούν την εκπαίδευση αρκετά νωρίς και ότι μαλώνουν το σκυλάκι τους.

Η εκπαίδευση ουσιαστικά είναι ο τρόπος επικοινωνίας που πρέπει όλοι να μάθουν να έχουν με το ζώο τους, δεν είναι για να μάθει ο σκύλος μόνο να κάθεται και να ξαπλώνει, κάτι που μπορεί να φαίνεται περιττό στους περισσότερους. Με την εκπαίδευση καταφέρνουμε να μιλήσουμε εμείς σκυλίσια και εκείνος ελληνικά.

Ποιες είναι οι πιο συχνές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες σκύλων;

Μιλούν ή κουνιούνται πολύ, όταν προσπαθούν να μάθουν ένα σύνθημα στο σκύλο! Άλλη μια σημαντική δυσκολία που πηγαίνει πίσω την εκπαίδευση είναι ότι επιβραβεύουν άθελά τους ορισμένες συμπεριφορές που δεν θέλουν να έχει ο σκύλος πχ χαϊδεύουν ή δίνουν σημασία στον σκύλο όταν πηδάει επάνω τους. Όπως επίσης, δυσκολεύονται να αφαιρέσουν σταδιακά το φαγητό από την εκπαίδευση.

Λιχουδιά ή τιμωρία; ποιος είναι πιο αποτελεσματικός τρόπος εκπαίδευσης;

Η επιβράβευση μπορεί να μην είναι λιχουδιά για ορισμένους σκύλους. Κάποιοι προτιμούν τα παιχνίδια απλά το φαγητό χρησιμοποιείται τόσο πολύ γιατί για τους περισσότερους σκύλους είναι πολύ μεγάλης αξίας.

Η επιβράβευση και η τιμωρία πρέπει να έχουν κάποια χαρακτηριστικά για να είναι επιτυχημένες: Να είναι συνεπείς, έντονες και άμεσες.

Εάν η επιβράβευση και η τιμωρία έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά είναι αποτελεσματικές, όμως μια τιμωρία μπορεί να έχει αρκετές επιπτώσεις στην ψυχολογία του σκύλου και να τραυματίσει τη σχέση μας μαζί του.

Δείξτε στον σκύλο σας τι θέλετε να κάνει και όχι τι να μην κάνει. Αν του λέτε συνέχεια «μη» χωρίς να το δίνετε εναλλακτική τι νομίζετε ότι θα γίνει; Μάλλον θα νευριάσει και φυσικά θα έχει δίκαιο! Το 95% της ώρας οι σκύλοι μας είναι τέλειοι κι εμείς αντί να επιβραβεύουμε αυτό, αδιαφορούμε και τιμωρούμε το 5%.

Επίσης όσοι εκπαιδεύουν με πνίχτη, ηλεκτρικά κολάρα, διορθώσεις και φωνές δεν εκπαιδεύουν πραγματικά απλώς καταπιέζουν τον σκύλο, τον τραμπουκίζουν και τον κάνουν να αλλάξει συμπεριφορά μόνο και μόνο επειδή φοβάται.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε καινούριους αλλά και παλιούς ιδιοκτήτες σκύλων;

Να προσέξουν πολύ ποιον άνθρωπο θα εμπιστευτούν να τους καθοδηγήσει για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στον σκύλο τους. Λέξεις όπως «αρχηγός», «κυριαρχία», «αγέλη», παραπέμπουν σε τεχνικές ξεπερασμένες και θεωρίες που έχουν καταρριφθεί από την επιστήμη εδώ και δεκαετίες.

Επίσης να μην δεχτούν να χρησιμοποιήσει κάποιος άλλον ή να τους συμβουλέψει να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι βία οποιασδήποτε μορφής, είτε σωματικής είτε ψυχολογικής. Ευτυχώς η επιστήμη έχει προχωρήσει και υποδεικνύει ότι τίποτα απ’ όλα αυτά δεν χρειάζεται για να εκπαιδευτεί ένας σκύλος.

Τέλος, να μην αφήνουν τους σκύλους τους σε εκπαιδευτήρια όπου δεν ξέρουν τι μέθοδοι θα χρησιμοποιηθούν. Το σημαντικό είναι να μάθουν εκείνοι να εκπαιδεύουν και να συμπεριφέρονται στον σκύλο, όχι ο εκπαιδευτής. Γι’ αυτό πρέπει να δουλέψουν εκείνοι μαζί του στις συνθήκες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και όχι να τους τον φέρει «έτοιμο» κάποιος ξένος.

Πόσο καιρό χρειάζεται να εκπαιδευτεί ένας σκύλος;

Εξαρτάται από τον σκύλο, τη δουλειά που κάνουν οι κηδεμόνες και το τι θέλουν απ’ το κατοικίδιό τους. Συνήθως μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση με βασικά συνθήματα, κοινωνικοποίηση εάν μιλάμε για κουτάβι, περπάτημα στο λουρί και αντιμετώπιση ανεπιθύμητων συμπεριφορών μπορεί να χρειαστεί έως και 12 μαθήματα.

Τα μαθήματα γίνονται συνήθως μία φορά την εβδομάδα, ώστε να προλαβαίνουν οι κηδεμόνες να προχωρούν με τις ασκήσεις αρκετά μέχρι το επόμενο μάθημα.

Η δική μου εμπειρία βέβαια μου έχει δείξει ότι μικρότερα πακέτα βολεύουν περισσότερο τους κηδεμόνες γιατί δουλεύουμε συγκεκριμένα θέματα και δεν ενδιαφέρονται όλοι να μάθει ο σκύλος τους να ξαπλώνει. Τους αρκεί να κάθεται, να μένει και να έρχεται που προσωπικά βρίσκω μια χαρά και το κατανοώ, διότι ο κόσμος αυτές τις εποχές δεν έχει ούτε τα χρήματα ούτε το χρόνο για περισσότερα μαθήματα.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι οι κηδεμόνες δεν θα πρέπει να διστάσουν να φωνάξουν κάποιον εκπαιδευτή στο σπίτι τους έστω και για ένα ή δύο μαθήματα διότι, μπορεί μέσα από αυτά να μάθουν πολύ σημαντικούς τρόπους προσέγγισης των τετράποδων που είναι και πιο σημαντικό από το να μάθουν στο σκύλο να κάθεται.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα