Πάτρα: Εισαγγελέας για το βίντεο με τον νεαρό που τον χτυπούν αστυνομικοί – Η παρέμβαση του Θ. Αμπατζή

08.12.2020 / 16:34
zcxksucjas5d304219d6705

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πάτρας προκάλεσε το βίντεο, όπου εμφανίζονται δέκα περίπου αστυνομικοί να χτυπούν έναν νεαρό, το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου έξω από το πρώην Παράρτημα στην οδό Κορίνθου.  Για το θέμα υπέβαλλε μηνυτήρια αναφορά ο γνωστός δικηγόρος της Πάτρας Θάνος Αμπατζής, ο οποίος μάλιστα κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας.

Ο κ. Αμπατζής, μάλιστα, με ανάρτησή του στο Facebook για το θέμα, καταγγέλλει παρεμπόδιση του έργου από την Αστυνομία, όταν ως συνήγορος προσπάθησε να έλθει σε επαφή με εντολείς του, οι οποίοι ήταν μεταξύ των 30 συλληφθέντων το Σάββατο 14 Νοεμβρίου. Όπως αναφέρει οι αστυνομικοί που ήταν έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση στην Ερμού, δεν του επέτρεπαν να έλθει σε επαφή με τους συλληφθέντες.

Η ανάρτηση του κ. Αμπατζή έχει ως εξής:

«Κλήθηκα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πάτρας για να καταθέσω ως μάρτυρας, μετά την από 09.11.2020 μηνυτήρια αναφορά μου, για ένα περιστατικό ωμής αστυνομικής βίας που συνέβη στην πόλη μας στις 07.11.2020 όπου 10 περίπου άνδρες των ΜΑΤ χτυπούν επαναληπτικά έναν νεαρό έξω από το Παράρτημα της οδού Κορίνθου.

Επ’ ευκαιρίας της κατάθεσής μου αυτής έχω ετοιμάσει και θα υποβάλλω ένα υπόμνημα για γεγονότα που συνέβησαν το Σάββατο 14.11.2020, όπου, στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων μου ως δικηγόρος και με αφορμή την σύλληψη 30 περίπου νεαρών που επιχείρησαν να διαδηλώσουν στην πόλη μας, εγώ και τρεις ακόμα συνάδελφοι μου, μεταβήκαμε στο κτίριο της Αστυνομικής Δ/νσης, στην Ερμού, προκειμένου να ασκήσουμε το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε πολίτη να έλθει σε επαφή με τον δικηγόρο του.

Στο υπόμνημα που θα υποβάλλω, σημειώνω και καταθέτω αποδείξεις ότι εκτός του γεγονότος ότι εγώ και οι συνάδελφοί μου δεν καταφέραμε επί μια και μισή περίπου ώρα να εισέλθουμε στο αστυνομικό μέγαρο, αφού η πόρτα του ήταν κλειστή και υπήρχαν μπροστά παρατεταγμένοι ένστολοι άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι μας απαγόρευσαν την είσοδο, παρόλο που επιδείξαμε τις δικηγορικές μας ταυτότητες, η αστυνομία δεν φρόντισε έτσι ώστε να τηρηθούν -ούτε καν στοιχειωδώς- τα υγειονομικά πρωτοκόλλα για τους προσαχθέντες, αρκετοί από τους οποίους ήταν χτυπημένοι από τους αστυνομικούς.

Με το δικαίωμα -ίσως και την υποχρέωση- που μου παρέχουν τα 46 περίπου χρόνια παρουσίας στα δικηγορικά έδρανα, έχω καλέσει ήδη τον Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης μας και το επαναλαμβάνω και από αυτό εδώ το βήμα να πράξει όλα όσα προβλέπονται από τον Κώδικά μας για να μπει ένα τέλος στην εξακολούθηση αυτών των πρακτικών εκ μέρους της αστυνομίας η οποία και απολαμβάνει μιας ιδιότυπης ασυλίας όταν παρανομεί που έχει τη μορφή μόνιμης –και πλέον-αναμενόμενης ατιμωρησίας.

Ειδικά μετά τα όσα θλιβερά συνέβησαν χθες με την προσαγωγή και σύλληψη δύο συναδέλφων μας στην Αθήνα.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουν υποχρέωση να αντιδράσουν σε αυτόν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο. Να μπουν επικεφαλής στην διεκδίκηση εγγυήσεων για τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών. Να καταδικάσουν την βία και την καταστολή από τα σώματα ασφαλείας, με εντολές φυσικά της πολιτικής τους ηγεσίας.

Να κάνουν επιτέλους το αυτονόητο.»

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα