Πάτρα: Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός για το έτος 2022

02.03.2022 / 19:47
ka 70

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, στις σημερινές δύο Ειδικές συνεδριάσεις, ενέκρινε τον Προϋπολογισμό έτους 2022 του Δήμου Πατρέων και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης (Ο.Π.Δ.) του Δήμου που περιλαμβάνει τους Προϋπολογισμούς και τους πίνακες Στοχοθεσίας των οικονομικών αποτελεσμάτων του Δήμου Πατρέων και των Νομικών του Προσώπων,  έτους 2022.

Στην εισήγησή του, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για το θέμα των κανονισμών λειτουργίας εμποροπανηγύρεων και περιπτέρων, ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών, Διονύσης Πλέσσας, είπε:

«Στα όρια του Δήμου μας έχουμε θρησκευτικές εορτές και τοπικές παραδοσιακές εκδηλώσεις όπου αναπτύσσεται υπαίθριο εμπόριο όπως Εορτή Αγ. Ανδρέα –Μποναμάδες-εκδηλώσεις Τσικνοπέμπτης-Καρναβάλι των Μικρών-Τριήμερο Αποκριών-Καθαρά Δευτέρα –Πρωτομαγιά).

Η δραστηριότητα του υπαίθριου εμπορίου αυτού που είναι συνυφασμένη με τις υπόψη εκδηλώσεις, έχουν παραδοσιακό και λαϊκό χαρακτήρα και φυσικά είναι προς όφελος της τοπικής Κοινωνίας και του πολιτισμού της καθώς και της Τοπικής Οικονομίας.

Πιστεύουμε στην συνέχιση τους με το παραδοσιακό αυτό  χρώμα και τα χαρακτηριστικά που έχουν, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους καθώς και τον κόπο των μικροπωλητών εμπόρων που δραστηριοποιούνται στις εκδηλώσεις αυτές.

Έτσι με την αρμόδια Υπηρεσία μας  εκπονήσαμε τον υπ’  όψη κανονισμό λειτουργίας για να διευκολύνουμε τη λειτουργία τους, στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας, τον στείλαμε σε εμπλεκόμενους φορείς καθώς στην Ελληνική Αστυνομία για έγκριση από κυκλοφοριακές επιπτώσεις όπως επίσης  και στο Σύλλογο Μικροπωλητών Εμπόρων Αχαΐας και  έχοντας την σύμφωνη γνώμη και της Αστυνομίας για τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις,  αποτυπώσαμε σε τοπογραφικά διαγράμματα τους χώρους και θέσεις που θα πραγματοποιούνται με όρους και προϋποθέσεις καθώς και με υποχρεώσεις Δήμου και εμπλεκομένων για τη σωστή λειτουργία διατηρώντας τις παραδόσεις μας.

Ανάλογα πράξαμε και για τον κανονισμό λειτουργίας περιπτέρων. Τα περίπτερα είναι λειτουργικά και εξυπηρετικά στοιχεία του δημόσιου χώρου αποτελώντας μια μακρόχρονη ελληνική δραστηριότητα που θέλουμε να συνεχιστεί, κρατώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και βέβαια με όρους και προϋποθέσεις για την σωστή λειτουργία τους στους κοινόχρηστους χώρους , πεζοδρόμια , πεζοδρόμους ή πλατείες με χωροταξικές οριοθετήσεις σε σχέση με την διέλευση πεζών, ΑΜΕΑ και την προσβασιμότητα.

Είναι γεγονός ότι το πεδίο της παραδοσιακής αυτής λαϊκής πώλησης έχει συρρικνωθεί σε ποσοστό που υπερβαίνει το 50% σε όλη την χώρα, αν ληφθεί υπ’ όψη ότι το 2010 λειτουργούσαν πάνω από 10.000 περίπτερα στην Ελλάδα και σήμερα έχουν μείνει ούτε 5.000 πανελλαδικά.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στο Δήμο μας που δυστυχώς το βλέπουμε και το γνωρίζουμε όλοι.

Πιστεύουμε στη συνέχιση της παραδοσιακής αυτής μικρής λιανικής πώλησης των περιπτέρων, όπου δεκαετίες είναι συνυφασμένα τα περίπτερα με την ζωή μας, εξυπηρετώντας ανάγκες και θέλουμε να βοηθήσουμε τη λειτουργία τους γι’ αυτό εκπονήσαμε τον κανονισμό αυτόν και  φυσικά  δεν θέλουμε να συνεχίζεται η πτωτική τάση στον υπ’  όψη κλάδο αλλά να αυξηθεί ο αριθμός των περιπτέρων .

Για τον υπόψη κανονισμό έχουμε συνεργαστεί με τους αρμόδιους Συλλόγους αδειούχων περιπτέρων αλλά και μισθωτών περιπτέρων συμφωνώντας λαμβάνοντας υπ’ όψη τη γνώμη τους και θέλοντας πραγματικά να διευκολύνουμε τον κλάδο των περιπτερούχων στη λειτουργία τους με ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργικό για τις ανάγκες αυτών και των δημοτών μας στα πλαίσια και της προσβασιμότητας των πολιτών, φέρουμε και τον υπ’ όψη κανονισμό.   

Τους δύο αυτούς κανονισμούς τους είχαμε αποστείλει στους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων για ενημέρωση και διατύπωση παρατηρήσεων – προτάσεων, αλλά και πέραν των εμπλεκόμενων Συλλόγων στα Διαμερίσματα όπως προβλέπεται  για τον κανονισμό περιπτέρων, έχοντας με αποφάσεις των, την έγκριση και σύμφωνη γνώμη τους.

Στη συνέχεια εισηγηθήκαμε το θέμα στην επιτροπή ποιότητας Ζωής όπως προβλέπεται όπου ψηφίστηκαν ομόφωνα και όπως προβλέπεται επίσης τους φέρουμε σήμερα στο Δημοτικό μας Συμβούλιο για έγκριση, προκειμένου να έχουμε ως Δήμος και τους κανονισμούς αυτούς, ως ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των εμποροπανηγύρεων (θρησκευτικών ή μη εκδηλώσεων όπου αναπτύσσεται υπαίθριο εμπόριο) αλλά και των περιπτέρων».        

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα