Πάτρα: Εάν λάβετε αυτό το μήνυμα στο κινητό σας ΜΗΝ απαντήσετε!

15.07.2022 / 17:43
mobile-phone-gbc1611986_1920

Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια καλά στημένη διαδικτυακή απάτη, καθώς στο dete.gr καταφθάνουν καταγγελίες από αναγνώστες οι οποίοι λαμβάνουν στο κινητό τους τηλέφωνο, ένα γραπτό μήνυμα από τετραψήφιο αριθμό, μιας υποτιθέμενης τράπεζας, όπως το συγκεκριμένο που δημοσιεύουμε και το οποίο υποτίθεται έχει σταλθεί από την «Pancreta Bank», δηλαδή την Πανκρήτρια Τράπεζα.

Οι απατεώνες, προσποιούμενοι τις… τράπεζες, στέλνουν γραπτά μηνύματα όπως αυτό και καλούν τον παραλήπτη του μηνύματος να ανοίξει τον σύνδεσμο, ώστε – υποτίθεται – να επιβεβαιώσει τον αριθμό του τηλεφώνου του. Εάν ο χρήστης πατήσει τον σύνδεσμο, μεταφέρεται σε πλαστούς ιστότοπους καρμπόν όμως, με τις πραγματικές σελίδες των τραπεζικών ιδρυμάτων, προκειμένου τα θύματα να ξεγελαστούν και να καταχωρήσουν τα προσωπικά και απόρρητα στοιχεία τους.

Σε αυτή την περίπτωση οι επιτήδειοι «σηκώνουν» από τους πραγματικούς λογαριασμούς των χρηστών, τις καταθέσεις τους.

Πάτρα: Εάν λάβετε αυτό το μήνυμα στο κινητό σας ΜΗΝ απαντήσετε! 2

Τι συνιστά η Δίωξη

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προτείνει στους πολίτες – χρήστες του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων τα ακόλουθα:

Να ελέγχουν την εγκυρότητα των δημοσιευμάτων για επενδυτικά προγράμματα, ακόμα και όταν προβάλλονται ότι συμμετέχουν άτομα με αναγνωρισιμότητα, καθόσον αυτό στοχεύει να πεισθούν διαδικτυακοί χρήστες για την αληθοφάνεια των προβαλλομένων.

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα όσον αφορά επενδύσεις με ιδιαίτερα υψηλές και ελκυστικές αποδόσεις.

Να μην ανοίγουν e-mail s ή διαφημίσεις που προέρχονται από άτομα που δεν γνωρίζουμε ή δεν περιμένουμε.

Να παραμένουν επιφυλακτικοί όταν τους προσεγγίζουν τηλεφωνικά ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου άτομα από επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού και δεν επενδύουμε τα χρήματά μας σε υπηρεσίες χωρίς να είμαστε απολύτως βέβαιοι για την αξιοπιστία τους.

Να διατηρούν επιφυλάξεις αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή, καθώς και επιφυλάξεις εάν είναι πραγματική. Σκεφτόμαστε δύο φορές πριν κάνουμε κλικ. #ThinkB4UClick

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188

Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]

Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα