Παρασκευή, 19.08.2022, 5:00 πμ

Πάτρα: Διευρύνονται οι υπηρεσίες στους άστεγους

25.06.2022 / 11:30
05α

Μετά από δύο χρόνια διαρκούς λειτουργίας και έχοντας, κατά καιρούς, φιλοξενήσει πάνω από 200 άτομα χωρίς στέγη, η Δομή Αστέγων του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, διευρύνει τις υπηρεσίες της προς τους συνανθρώπους μας, που δεν έχουν στέγη. Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, παρέχεται η δυνατότητα στα άτομα και στις οικογένειες που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους να προσέρχονται στο Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας με μοναδικό απαραίτητο δικαιολογητικό την Αστυνομική Ταυτότητα, ή το Διαβατηρίου ή την Άδειας Διαμονής για:

• Ατομική υγιεινή (μπάνιο, ξύρισμα)

• Χρήση πλυντηρίου και στεγνωτηρίου

• Συμβουλευτική ενημέρωση – πληροφόρηση– στήριξη.

Πρόκειται για υπηρεσίες που παρέχονταν περιστασιακά σε άτομα που κατέφευγαν στη Δομή και τώρα θα γίνονται πιο συστηματικά, εξηγεί στη στήλη ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού Θεόδωρος Τουλγαρίδης. Τα άτομα, που επισκέπτονταν τη Δομή Αστέγων στη Μπούκαρη και Γούναρη, ώστε να κάνουν το μπάνιο τους και να πλύνουν τα ρούχα τους, είναι κατά κύριο λόγο μετανάστες, χρήστες ουσιών και άτομα με ψυχολογικά θέματα, τα οποία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις πιο μόνιμης φιλοξενίας και επανένταξης στη συνέχεια στο κοινωνικό σύνολο, όπως άλλωστε είναι και ο βασικός στόχος της Δομής.

Αυτή την περίοδο, στις δύο δομές του κέντρου, δηλαδή το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας και το Υπνωτήριο, φιλοξενούνται περί τα 30 άτομα, ωστόσο η δυναμική του Κέντρου είναι στις 80 με 90 κλίνες. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στο δρόμο ή σε εγκαταλειμμένα σπίτια; Δυστυχώς όχι. Ακόμη εκεί έξω, συνάνθρωποί μας είναι άστεγοι, ωστόσο για διάφορους λόγους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στη Δομή Αστέγων. Πρόκειται για άτομα τα οποία είτε είναι χρήστες ουσιών, είτε έχουν ψυχιατρικά ζητήματα, είτε δεν θέλουν να φύγουν από τις θέσεις τους στο δρόμο, με το φόβο ότι αυτές θα καταληφθούν από άλλους αστέγους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι φιλοξενούμενοι στις δομές, θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ενώ η κάθε περίπτωση εξετάζεται από ειδική επιτροπή στην οποία συμμετέχει και η αντιπολίτευση, όπως μας εξηγεί ο κ. Τουλγαρίδης.

Οι δομές

Το Υπνωτήριο αποτελεί δομή άμεσης φιλοξενίας που λειτουργεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και καλύπτει επείγουσες στεγαστικές ανάγκες όσων διαβιούν στο δρόμο. Παρέχει υπηρεσίες διανυκτέρευσης, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με υπηρεσίες μακροχρόνιας στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης, συμβουλευτική υγείας.

Το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας αποτελεί δομή άμεσης πρόσβασης για να καλυφθούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι ανάγκες των κοινωνικά ευπαθών ομάδων της πόλης μας. Παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας και υγιεινής καθώς και διασύνδεση με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης, συμβουλευτική υγείας.

Να σημειωθεί ότι για τη χρήση των υπηρεσιών οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Κοινωνική Υπηρεσία του Ανοικτού Κέντρου Ημέρας προκειμένου να κλείσουν το ραντεβού τους.

Το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας στεγάζεται: Μπουκαούρη 100 και Γούναρη

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2610342995 και 2614400300.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα