ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Εκτός των 57 δήμων του προγράμματος «Κάλυψη» του υπουργείου Εργασίας έμεινε ο δήμος Πατρέων και έτσι δεκάδες νέοι δεν θα έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε στέγη με χαμηλό μίσθωμα για να ξεκινήσουν τη ζωή τους. Το πρόγραμμα αφορά τη στέγαση ευάλωτων νέων ηλικίας 25 – 39 ετών, με καταβολή ενοικίου από το Δημόσιο.
Η κατηγορία των ευάλωτων νέων που μπορούν να είναι δικαιούχοι του προγράμματος αυτού, είναι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ), δεν έχουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία και ζουν μόνιμα σε έναν από τους 57 δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Το γεγονός ότι η Πάτρα είναι εκτός αυτής της λίστας ξενίζει. Η αχαϊκή πρωτεύουσα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έχει πάνω από 12.000 άτομα που παίρνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, δηλαδή με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ και κάτω.
Ο αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται ότι έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερος, αφού με βάση τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί από τον Κοινωνικό Οργανισμό τον τελευταίο 1,5 χρόνο, οι αιτήσεις που γίνονται κάθε μήνα έχουν παρουσιάσει μια αυξητική τάση της τάξεως του 15% με 20%.
Με βάση τις εκτιμήσεις (από τη στιγμή που τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στους δήμους) το ποσοστό των ατόμων στην Πάτρα που παίρνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και βρίσκονται σε μια παραγωγική ηλικία (δηλαδή 25 με 55) ξεπερνάει το 50%.
Αν η Πάτρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό, ένα ποσοστό των ανθρώπων αυτών που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση και ουσιαστικά δεν έχουν πόρους για να ξεκινήσουν τη ζωή τους, ανεξάρτητοι και αυτόνομοι, μακριά από τους δικούς τους, θα είχαν μια λύση στα χέρια τους, έστω και προσωρινά, για το θέμα της στέγασης τους.
Μας… έφαγε η «Εστία»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού, Θόδωρο Τουλγαρίδη, το πρόγραμμα «Κάλυψη» αποτελεί επί της ουσίας τον πρόγονο του προγράμματος «Εστία» που είχε βγει στον «αέρα» πριν από μερικά χρόνια και αφορούσε τη στέγαση μεταναστών και προσφύγων.
Αυτός είναι και βασικός λόγος που η Πάτρα, σύμφωνα με τον κ. Τουλγαρίδη, δεν είναι μέσα στην λίστα των 57 δήμων της «Κάλυψης», καθώς η αχαϊκή πρωτεύουσα λόγω της θέσης της του λιμανιού της και των μεγάλων προσφυγικών ροών που είχε πριν από μερικά χρόνια, είχε αποκλειστεί από το τότε πρόγραμμα.
«Από τη στιγμή που πλέον έχουν αλλάξει οι όροι του θα κοιτάξουμε να βρούμε τρόπους για να ενταχθούμε στην εξέλιξη του προγράμματος ή σε κάποιο άλλο παρεμφερές πρόγραμμα στέγασης που αφορά τους νέους» σχολίασε στον «Νεολόγο» των Πατρών αναφερόμενος στο θέμα.
Τρία χρόνια κάλυψης
Το πρόγραμμα καλύπτει τις δαπάνες μίσθωσης των κατοικιών για τρία χρόνια, ενώ εκτός αυτού καλύπτονται και έξοδα 500 ευρώ για την επισκευή των φθορών κατά τη διάρκεια της μίσθωσης, αλλά και το τετραπλάσιο του μηνιαίου μισθώματος κατά τη λήξη της μίσθωσης, εφόσον συνοδεύεται από βεβαίωση ιδιώτη μηχανικού για το κόστος αποκατάστασης των φθορών, μετά από σχετικό αίτημα του ιδιοκτήτη.
Στόχος σε αυτή τη φάση του προγράμματος είναι να στεγαστούν 3.000 ωφελούμενοι 25-39 ετών με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 κατοικιών. Οι κατοικίες για την στέγαση των νέων στους 57 δήμους είναι εκείνες που διατέθηκαν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος «Εστία», το οποίο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο.
Μεγάλο το ενδιαφέρον
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ιδιοκτήτες τους να θέλουν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα υποβάλλοντας σχετική αίτηση. Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.
Οι ιδιοκτήτες των 579 σπιτιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία», έχουν ανταποκριθεί θετικά στην μετάβαση τους στην «Κάλυψη» εκφράζοντας ανοικτά το ενδιαφέρον τους στην προκαταρκτική διερεύνηση που διεξήγαγε το υπουργείο σε συνεργασία με τους δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Οι εν λόγω δήμοι ήδη έχουν ξεκινήσει να απευθύνουν πρόσκληση προς τα νοικοκυριά που παίρνουν το ΕΕΕΑ να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα. Όλα αυτά φυσικά για τους νέους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που ζουν εκτός Πάτρας. Στην Πάτρα θα μένουν, όπως φαίνεται για καιρό ακόμα, στο πατρικό μαζί με τους δικούς τους.
Τα κριτήρια κατάταξης και η διαδικασία (ένθετο)
Τα κριτήρια κατάταξης των ωφελουμένων ανά δήμο είναι τα εξής: πολύτεκνες οικογένειες, τρίτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία άνω του 67%, νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, άνεργοι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ, άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται ως μέλη σε νοικοκυριά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Αν μια οικογένεια συγκεντρώνει περισσότερα από ένα κριτήρια, τα μόρια αθροίζονται (εκτός από τα κριτήρια για πολύτεκνους/ τρίτεκνους/ οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά).
Μετά την κατάταξη των νοικοκυριών σε λίστα προτεραιότητας με βάση τα μόρια που συγκεντρώνουν, οι δήμοι θα καλέσουν τους ωφελούμενους να επιλέξουν από τη λίστα των διαθέσιμων κατοικιών αυτές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και την προτίμησή του ως προς την περιοχή του δήμου που βρίσκεται το ακίνητο. Κάθε νοικοκυριό επιλέγει έως τρία διαθέσιμα ακίνητα, μεταξύ των οποίων καλείται να διαλέξει το κατάλληλο προς ενοικίαση. Εάν το νοικοκυριό απορρίψει τα υποψήφια ακίνητα, κατατάσσεται αυτόματα στο τέλος της λίστας προτεραιότητας.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος