Πάτρα: Άρον- άρον οι εφημερίες

17.06.2023 / 10:00
351373566_730019675794632_3910899728699667857_n

Χωρίς κανέναν ουσιαστικό σχεδιασμό και χάρη στο φιλότιμο των γιατρών, των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού των Κέντρων Υγείας της Πάτρας, ξεκίνησαν οι εφημερίες του Σαββατοκύριακου στο Κέντρο Υγείας του Αγίου Αλεξίου. Όπως αποκαλύπτουν οι εφημερεύοντες γιατροί που μίλησαν στον «Νεολόγο» των Πατρών, μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφο από τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας που να διασφαλίζει το νομικό καθεστώς της εφημεριακής λειτουργίας, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την αποζημίωση των συμμετεχόντων στην εφημερία, ενώ για το πρόγραμμα ενημερώνονται προφορικά και μάλιστα μια – δυο μέρες πριν!

Μέχρι ώρας όσοι κάνουν εφημερίες στον «Άγιο Αλέξιο» έχουν λάβει μόνο προφορικές, και κατά συνέπεια μη δεσμευτικές, διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους σύμφωνα με τις οποίες «όλα θα γίνουν».

Το θέμα απασχόλησε τη γενική συνέλευση των εφημερευόντων γιατρών του Αγίου Αλεξίου, η οποία, όπως μαθαίνει ο «Νεολόγος» των Πατρών, έγινε την προηγούμενη Τρίτη 6 Ιουνίου, την επομένη δηλαδή της πρώτης τριήμερης λόγω Αγίου Πνεύματος, εφημερίας του Κέντρου Υγείας.

Σε εκείνη τη συνέλευση, οι γιατροί κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους για τα παραπάνω ουσιαστικά ζητήματα. Επίσης συζητήθηκε και η ακαταλληλότητα των χώρων του Κέντρου Υγείας ώστε να «σηκώσει» μια διήμερη εφημερία. Ο προβληματισμός των γιατρών, οι οποίοι συμφωνούν και στηρίζουν έμπρακτα άλλωστε το μέτρο της εφημερίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Νεολόγου» των Πατρών αποτυπώθηκε σε κείμενο, το οποίο έχει σταλθεί προς τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Καρβέλη, καλώντας τον να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και να προχωρήσει στις προβλεπόμενες διοικητές ενέργειες.

Ακυρώνονται τα ραντεβού

Ένα σημαντικό πρόβλημα που δημιουργείται με το νέο καθεστώς των εφημεριών τα Σαββατοκύριακα στο «Άγιο Αλέξιο», όπως εξηγούν οι γιατροί είναι η ακύρωση των τακτικών ραντεβού με τους γιατρούς που εφημερεύουν, τόσο στον Άγιο Αλέξιο, όσο και στα άλλα δύο Κέντρα Υγείας της Άνω πόλης και των Ζαρουχλεΐκων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία όσοι γιατροί κάνουν εφημερία, θα πρέπει να πάρουν μια ημέρα ρεπό, ώστε να τηρηθεί η πενθήμερη εργασία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τουλάχιστον μια εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας θα πρέπει να λείψουν από την εργασία τους και κατ’ επέκταση να μην δουν τους ασθενείς που είχαν προγραμματίσει να εξετάσουν. Σε αυτή την περίπτωση οι ασθενείς θα πρέπει να ξανά κλείσουν ραντεβού και να περιμένουν ακόμη περισσότερο για να τους εξετάσει ο γιατρός, μιας και είναι  γνωστό ότι η λίστα αναμονής στα Κέντρα Υγείας της Πάτρας είναι μεγάλη.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν γιατροί που εφημερεύουν και σε άλλες δομές δημόσιας Υγείας, οι οποίοι απασχολούνται και στις εφημερίες του «Αγίου Αλεξίου», με αποτέλεσμα τη σωματική και ψυχική τους εξάντληση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ιατρού, ο οποίος έκανε εφημερία στον «Άγιο Αλέξιο» μέχρι τις 10 το βράδυ της Κυριακής και την επόμενη ημέρα εφημέρευε στο «Καραμανδάνειο».

Απόστολος Σωτηρούδης:

«Όλα έχουν γίνει στο πόδι»

Χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί είναι τα όσα δήλωσε στον «Νεολόγο» των Πατρών ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  Απόστολος Σωτηρούδης, ο οποίος κάνει και εφημερίες στον «Άγιο Αλέξιο», ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «όλα έχουν γίνει στο πόδι».

«Εμείς ως γιατροί είμαστε υπέρ της εφημεριακής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα και για αυτό είπαμε καλοπροαίρετα να συμμετάσχουμε. Θεωρούμε ότι είναι ένα σωστό μέτρο που θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία της Πάτρας.

Ωστόσο, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες και αυτές ζητάμε από την 6η ΥΠΕ να αντιμετωπίσει. Οι χώροι του Κέντρου Υγείας δεν είναι οι κατάλληλοι για τέτοιου είδους εφημερίες. Δεν υπάρχει μεγάλη αίθουσα αναμονής, αλλά και ούτε και ειδικοί χώροι για το προσωπικό, που κάνει 14 ώρες εφημερία ώστε να ξεκουραστεί. Για αυτό και έχουμε ζητήσει να μεταφερθούν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ από το κτίριο, ώστε να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι για την πλήρη ανάπτυξη του Κέντρου Υγείας. Επίσης, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τη σίτισή μας, στην πρώτη εφημερία και μετά από δική μας παρέμβαση, τελικά μας έφεραν φαγητό από τον «Άγιο Ανδρέα». Όσο για το εφημεριακό πρόγραμμα αυτό το μαθαίνουμε προφορικά, ενώ την πρώτη φορά ενημερωθήκαμε ότι εφημερεύουμε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Είναι γνωστό ότι όλοι οι συνάδελφοι είμαστε μεγάλης ηλικίας και τα επόμενα χρόνια το 75% των γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα αποχωρήσει με συνταξιοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι καλούμαστε άνθρωποι πάνω από 60 ετών να καλύψουμε όλα τα κενά της δημόσιας Υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι γιατροί των Κέντρων Υγείας της Πάτρας καλούνται να καλύψουν τα κενά στο νοσοκομείο του Πύργου. Αυτό προφανώς και δεν είναι οργάνωση», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Απόστολος Σωτηρούδης.

Δεν υπάρχει σαφές

 νομικό καθεστώς

Μια ακόμη, εξίσου σημαντική παράμετρος, έχει να κάνει με τη διαχείριση ενός ασθενούς που προσήλθε στο εφημερεύον Κέντρο Υγείας, εξετάστηκε από τους γιατρούς και κρίθηκε ότι πρέπει να παραπεμφθεί στο εφημερεύον νοσοκομείο. Σε αυτή την περίπτωση, δεν έχει απαντηθεί εάν ο ασθενής θα πρέπει να περιμένει εκ νέου, σε περίπτωση φυσικά που η κατάσταση της υγείας του δεν είναι κρίσιμη, στην «ουρά» του νοσοκομείου υποβαλλόμενος σε νέα ταλαιπωρία και εάν θα του γίνουν πάλι οι εξετάσεις τις οποίες έκανε νωρίτερα στο Κέντρο Υγείας. Όσο για το ποιος φέρει τη νομική ευθύνη ο κ. Σωτηρούδης ήταν ξεκάθαρος: «Όλοι μας, καθώς δεν υπάρχει νομικό καθεστώς εφημερίας των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα