Πάτρα: Απίστευτες καταστάσεις με την τηλεκπαίδευση- Καθηγητές βρέθηκαν να διασύρονται στο tik tok, ταραξίες εισβάλλουν σε τάξεις και τις μετατρέπουν σε γήπεδο

14.11.2020 / 19:26
distance_learning_elearning_ex_apostaseos_ekpaideysi

Tης Γιώτας Κοντογεωργοπούλου

Σε κατάρρευση το σύστημα Κεραμέως στα σχολεία της Πάτρας λίγο πριν τη επέκτασή του και στα δημοτικά με απίστευτες σκηνές που μετατρέπουν την εκπαιδευτική διαδικασία σε  παρωδία και τους μαθητές σε πειραματόζωα ενώ οδηγούν τους καθηγητές σε απόγνωση, συχνά δε και στο… tik tok.

H συζήτηση του dete.gr με καθηγητές που εργάζονται στη Μέση Εκπαίδευση στην Πάτρα έφερε στο φως πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από τις πρώτες ημέρες του νέου συστήματος τηλεδιάσκεψης μέσω του οποίου υποτίθεται ότι συνεχίζεται το μάθημα στα χρόνια του κορωνοϊού με την υπογραφή της Νίκης Κεραμέως.

Εν αρχή, είναι πολύ ενδιαφέρουσα η διαπίστωση ότι σχεδόν σε κάθε σχολικό συγκρότημα στην Πάτρα (την τρίτη πόλη της Ελλάδας) περί τους  4-5 μαθητές κατά μέσο όρο δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα λόγω της αδυναμίας τους να έχουν- για οικονομικούς λόγους- τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ πολλοί μαθητές μπαίνουν στο μάθημα από το κινητό τους (τι μάθημα μπορεί να παρακολουθήσει κανείς μέσα από τη διάσταση που έχει η οθόνη ενός κινητού;)

Σε μια χώρα του 21ου αιώνα η οποία γνωρίζει εδώ και μήνες ότι έρχεται ένα ζοφερό φθινόπωρο, αυτό συνιστά τουλάχιστον  ντροπή. Οι μαθητές που δεν μπορούν να παραστούν στην ηλεκτρονική τάξη παίρνουν απουσίες. Στο μέλλον θα δούμε αν αυτή η οικονομική αδυναμία τους κριθεί ή όχι ικανή για την απαλλαγή τους από τις απουσίες τις οποίες οι καθηγητές είναι υποχρεωμένοι βάση του νόμου να βάζουν.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΞΑΠΛΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Το δεύτερο ευτράπελο που μεταφέρουν καθηγητές στο dete.gr έχει να κάνει με το γεγονός ότι μια μεγάλη μερίδα  μαθητών  την ώρα της τηλεκπαίδευσης κάνουν οτιδήποτε άλλο πέρα του να παρακολουθούν το μάθημα. Την ώρα που ο καθηγητής παραδίδει μάθημα, οι μαθητές μπορούν να παίζουν με τα κινητά τους, να είναι ξαπλωμένοι και να βλέπουν ταινίες ή να κάνουν οτιδήποτε άλλο και απλά να δηλώνουν ένα «παρών» την ώρα που ο καθηγητής τους καλεί να απαντήσουν. Και αυτό, διότι οι μαθητές δεν συμμετέχουν  στο μάθημα με ανοικτή την κάμερα, αλλά με την φωνή τους. Είναι πολλοί οι γονείς που περιγράφουν στο dete.gr ότι ανοίγοντας την πόρτα του δωματίου του παιδιού τους το είδαν να παίζει video game αντί να παρακολουθεί τον … βαρετό καθηγητή.

ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ, ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ

Στα εξωφρενικά της υπόθεσης όπως λένε εκπαιδευτικοί στο dete.gr, είναι το γεγονός ότι μέσα στην ηλεκτρονική τάξη την ώρα του μαθήματος, μπορεί να μπει κυριολεκτικά όποιος θέλει, καθώς η είσοδος στο μάθημα γίνεται με ένα ονοματεπώνυμο και όχι με ένα username και password που να αντιστοιχεί σε κάθε μαθητή.

Σε τι μεταφράζεται αυτό; Ένας μαθητής  από ένα οποιοδήποτε άλλο σχολείο, ή ακόμη και ένας εξωσχολικός που γνωρίζει το link της ηλεκτρονικής τάξης ενός καθηγητή και ότι σε αυτή την τάξη υπάρχει ένας μαθητής ή μια μαθήτρια με συγκεκριμένο όνομα και επώνυμο, μπορεί να μπει μέσα στην τάξη και να την μετατρέψει σε τσίρκο, υποδυόμενος τον μαθητή. Είναι πολλά τα παραδείγματα μαθητών που απήχαν από το μάθημα και στη θέση τους βρέθηκαν να συμμετέχουν άσχετοι που υβρίζουν και ασχημονούν την ώρα του μαθήματος, τραγουδούν ή τρολάρουν τους καθηγητές.

Πώς γνωρίζουν οι εξωσχολικοί τα link των καθηγητών; Μα, υπάρχουν σχολεία που τα  έχουν αναρτήσει στα site τους ενώ κάποιοι μαθητές  τα δίνουν σε φίλους τους σκοπίμως προκειμένου να προκληθεί χαβαλές.

ΧΑΝΟΝΤΑΣ 20 ΛΕΠΤΑ

Ορισμένοι καθηγητές στην Πάτρα προκειμένου να ταυτοποιήσουν τους μαθητές που συμμετέχουν στην τάξη τους  ζητούν να ανοίξουν τις κάμερες στην αρχή του μαθήματος για να δηλωθεί η παρουσία και να κλείσουν αμέσως μετά, αλλά αυτό καταλήγει σε καθυστέρηση τουλάχιστον 20 λεπτών αν αναλογιστούμε ότι μιλάμε π.χ. για τάξεις με 25 μαθητές. Άρα, 20 λεπτά μείον από το μάθημα.

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ VIRAL ΣΤΟ TIK TOK

Τελευταία τραγική περίπτωση αυτή κατά την οποία ο καθηγητής που άνοιξε την καμέρά του για να κάνει μάθημα,  βρίσκεται να «πρωταγωνιστεί» στο tik tok είτε με βιντεάκια που τραβούν οι μαθητές, είτε με φωτογραφίες του που τραβήχτηκαν την ώρα του μαθήματος και στη συνέχεια διακοσμήθηκαν με ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς προκειμένου να ακολουθήσει ο διασυρμός του στην  αγαπημένη πλατφόρμα των μαθητών. Είναι πολλοί οι καθηγητές που έκαναν το μέγα λάθος από επαγγελματική ευαισθησία να ανοίξουν τη δική τους κάμερα προκειμένου τα παιδιά να τους βλέπουν και να μην γίνεται το μάθημα εντελώς στα τυφλά και το μετάνιωσαν πικρά καθώς βρέθηκαν να είναι viral στο tik tok.

Το συμπέρασμα που εξάγεται από όλα αυτά είναι ότι η εκπαίδευση οδηγείται όχι απλώς σε κατάρρευση, κατάσταση που έχει ξεκινήσει από την περασμένη άνοιξη, αλλά σε γελιοποίηση, διαδικασία που αν συνεχιστεί θα δημιουργήσει τραγικά προηγούμενα, αλλά και εκπαιδευτικά κενά που πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να αναστραφούν στο μέλλον.

Τα σχολεία εκπέμπουν sos. Ακούει το Υπουργείο;

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα