Πάτρα: Ανοιχτή Γραμμή της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για στήριξη ογκολογικών ασθενών και για διακοπή του καπνίσματος

30.03.2021 / 10:09
3633779

Το Παράρτημα της Πάτρας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, παρά τις δύσκολες συνθήκες που όλη η ανθρωπότητα βιώνει , με ελπίδα όμως και αισιοδοξία ότι γρήγορα ασφαλείς θα επανέλθουμε στην προ πανδημίας καθημερινή μας ζωή , συμμετέχει στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με το πρόγραμμα “Ανοιχτή Γραμμή της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για στήριξη ογκολογικών ασθενών και για διακοπή του καπνίσματος”.

Η Ανοιχτή Γραμμή – 215 215 2121 λειτουργεί στην Ε.Α.Ε από Δευτέρα ως Παρασκευή,  9 π.μ. – 9 μ.μ.
Η χρέωση είναι μηδενική από σταθερό τηλέφωνο, ενώ αν η κλήση πραγματοποιείται από κινητό τηλέφωνο, η χρέωση εξαρτάται από την τιμολογιακή πολιτική του εκάστοτε παρόχου.

“Ο τηλεφωνικός αριθμός είναι ένας – παρέχει, όμως, δύο υπηρεσίες:

Α) Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη Ογκολογικών Ασθενών
Η υπηρεσία αυτή αφορά την ψυχοκοινωνική υποστήριξη ογκολογικών ασθενών, καθώς και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Ασθενείς και οι οικείοι τους μπορούν να μιλήσουν με τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας για ό,τι τους προβληματίζει και τους βαραίνει. Αυτό που προσφέρεται είναι η αίσθηση πως στην πιο δύσκολη του στιγμή, υπάρχει κάποιος στην άλλη άκρη της γραμμής που μπορεί να τον ακούσει και να τον στηρίξει. Στο πρώτο τηλεφώνημα, γίνεται μία καταγραφή του αιτήματος και παρέχεται άμεση συμβουλευτική υποστήριξη. Αν κριθεί πως υπάρχει ανάγκη για μία εκτενέστερη επαφή με το άτομο, τότε ορίζεται συνεδρία κανονικής διάρκειας 50 λεπτών σε δεύτερο χρόνο.

Σε αυτό το ραντεβού γίνεται εκ νέου εκτίμηση του περιστατικού και από κοινού με τον ενδιαφερόμενο αποφασίζεται αν θα υπάρξει συνέχεια μιας συστηματικής συμβουλευτικής η ψυχοθεραπευτικής συνεργασίας που θα μπορούσε να καλυφθεί είτε από τις υπηρεσίες του ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο. είτε από άλλους αρμόδιους δημόσιους φορείς. Οι συνεδρίες αυτές πραγματοποιούνται τηλεφωνικά ή αν υπάρχει η δυνατότητα, μέσω διαδικτύου (πλατφόρμα zoom).

Επίσης, όπου υπάρχει ανάγκη ψυχιατρικής παρακολούθησης και κοινωνικής υποστήριξης, παραπέμπουμε είτε στο νοσοκομείο της περιοχής του, είτε σε φορείς που μπορούν να παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες.

Β) Συμβουλευτική Διακοπής Καπνίσματος
Η δεύτερη υπηρεσία της «Ανοιχτής Γραμμής – 215 215 2121» αφορά στη διακοπή του καπνίσματος.

Η υπηρεσία αυτή αποτελεί επέκταση της διαδικτυακής πλατφόρμας διακοπής StopKapnisma της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.  Στο πρώτο τηλέφωνο γίνεται μία σύντομη συζήτηση σχετικά με αυτό που απασχολεί το άτομο που καλεί. Αν θέλει πληροφορίες, τις παρέχουμε. Αν πάλι επιθυμεί να ξεκινήσει τη διαδικασία διακοπής, τότε ενημερώνουμε συνοπτικά για το ποιες μέθοδοι προτείνονται και μετά κλείνουμε ραντεβού για μία άλλη μέρα. Το πιο σημαντικό μήνυμα που προσπαθούμε να περάσουμε σε αυτό το καίριο πρώτο τηλεφώνημα είναι πως η γραμμή είναι και θα είναι ανοιχτή για εκείνον που καλεί,
ακόμα και αν δεν είναι έτοιμος να κόψει το κάπνισμα άμεσα.

Κρίνουμε πως η στάση μας απέναντι στον εθισμό θα πρέπει να είναι αυτή της κατανόησης και καθόλου επικριτική. Επίσης, η γραμμή είναι διαθέσιμη και σε πρώην καπνιστές που μπορεί να αντιμετωπίζουν έντονη επιθυμία να ξανα-καπνίσουν. Μπορούν να καλέσουν και μαζί να προλάβουμε τυχόν υποτροπή.

Τέλος, ειδική μέριμνα υπάρχει για τους ογκολογικούς ασθενείς  που επιθυμούν να απαλλαγούν από την επιβαρυντική αυτή συνήθεια.

Για τις επόμενες συνεδρίες, ο καλών παραπέμπεται στην προϋπάρχουσα υπηρεσία διακοπής καπνίσματος της Ε.Α.Ε.StopKapnisma. όπου μαζί του (μέσω τηλεφώνου ή zoom) προχωράμε στη σωστή προετοιμασία για την επικείμενη διακοπή. Αποφασίζουμε από κοινού για τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί και συζητάμε τους προβληματισμούς του.

Προτείνουμε να γίνονται τουλάχιστον πέντε τηλεφωνικές συνεδρίες. Επιπροσθέτως, ενημερώνουμε πως η «Ανοιχτή Γραμμή – 215 215 2121» αποτελεί συνδετικό κρίκο με τις υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος της Ε.Α.Ε., έτσι ώστε να γνωρίζει πως μπορεί να απευθυνθεί σε εμάς αν το επιθυμήσει μελλοντικά.

Στην περίπτωση που ο καπνιστής θελήσει να ακολουθήσει φαρμακευτική αγωγή για τη διακοπή, τότε παραπέμπουμε σε γιατρούς που εθελοντικά στηρίζουν την «Ανοιχτή Γραμμή» ή σε όποιον γιατρό επιθυμεί ο ασθενής.

Το έργο «Ανοιχτή Γραμμή» εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Τηλεφωνικής και Ψηφιακής Συμβουλευτικής και Εκπαίδευσης στην Ψυχοκοινωνική Ογκολογίας» που χρηματοδοτείται από τον Τομέα Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και υλοποιείται από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής – Π. Σακελλαρόπουλος” αναφέρει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα