Πάτρα- Αναστασία Κουμούση: Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός! Η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων μας μιλά για τις επερχόμενες πολιτιστικές εκδηλώσεις

04.05.2021 / 1:41
Αναστασία Κουμούση 1-ink

Συνέντευξη στην Κατερίνα Τσουκαλά

Ακούραστη, επικοινωνιακή, εργασιομανής και με πολυετή εμπειρία στη θέση της  προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, η Δρ. Αναστασία Κουμούση, μιλάει στον «Νεολόγο» για το πολιτιστικό τοπίο στην, μετά covid, εποχή.

Περίοπτη θέση κατέχει φυσικά ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας, μέσω δύο περιοδικών εκθέσεων, που αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των φιλότεχνων και όχι μόνο.

Ακόμη μας εξηγεί: Τί περιλαμβάνει το πλάνο λειτουργίας των αρχαιολογικών χωρών, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν σε αυτούς, ενώ αποκαλύπτει και τα τρία έργα που θα ξεκινήσουν άμεσα από την ΕΦΑ με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η πανδημία του κορονοϊού έπληξε και τον πολιτισμό. Ποιο είναι το πλάνο λειτουργίας των αρχαιολογικών χωρών, με το άνοιγμα τους;

Η πανδημία του covid 19 έπληξε, όπως ήταν επόμενο, τον πολιτισμό και την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Υπήρξε αναστολή λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων περισσότερο από 4 μήνες. Οι αρχαιολογικοί χώροι άνοιξαν για το κοινό στις 22 Μαρτίου και λειτουργούν με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα (απαραίτητη χρήση μάσκας, είσοδος ανά 3 άτομα, τήρηση αποστάσεων, κλπ).

Η επισκεψιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους της Αχαΐας τα Σαββατοκύριακα είναι απρόσμενα μεγάλη και αυτό αποδεικνύει ότι ο κόσμος μετά την καραντίνα έρχεται στους αρχαιολογικούς χώρους όχι μόνο για τις αρχαιότητες, αλλά και για περίπατο σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον, ήσυχο και ασφαλές, μέσα στην πόλη.

Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα, όσον αφορά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα;

 Ακόμη δεν έχουμε πλήρη εικόνα των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν φέτος στους αρχαιολογικούς χώρους. Το πλήθος και το είδος των εκδηλώσεων θα εξαρτηθούν από τις υγειονομικές προϋποθέσεις που θα ισχύσουν (π.χ, επιτρεπόμενος αριθμός θεατών). Προς το παρόν γνωρίζουμε ότι το ΥΠΠΟΑ, όπως και πέρυσι, στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» θα επιχορηγήσει δυο παραστάσεις που έχουν προταθεί να πραγματοποιηθούν στο Ωδείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης.

Όσο για τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Πατρέων, πέραν των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιήσει στο Ωδείο, έχει ήδη προγραμματίσει εκδήλωση και στο Φρούριο Ρίου.

Ελπίζω να πάνε όλα καλά και οι αρχαιολογικοί χώροι της Αχαΐας να φιλοξενήσουν φέτος εκδηλώσεις της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Εορτασμός των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκδηλώσεων;

Για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση έχουμε προγραμματίσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών δυο περιοδικές εκθέσεις. Η πρώτη (7-22/7/2021) θα είναι εικαστική, με τίτλο «Ο Ευγένιος Ντελακρουά και η Ελληνική Επανάσταση», θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θα περιλαμβάνει αντίγραφα 7 έργων του Γάλλου ζωγράφου, ενώ παράλληλα θα προβάλλεται διαδικτυακή έκθεση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας για τον Φιλελληνισμό. Η δεύτερη περιοδική έκθεση (20/9-19/11/2021) με τίτλο «Αχαιοί Επαναστάτες στον Αγώνα του ‘21», θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ και θα παρουσιάσει τη δράση και τις προσωπικότητες των τοπικών ηρώων, τόσο αυτών που είναι ευρύτερα γνωστοί, όσο και εκείνων που η επίσημη ιστορία τούς επιφύλαξε μικρότερο χώρο και καταξίωση.

Στο Κάστρο Πάτρας θα πραγματοποιήσουμε, από τον Μάϊο έως τον Ιούνιο και από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πολιορκώντας το Κάστρο Πάτρας, μία άγνωστη ιστορία», που θα απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σκοπός του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορία της μακρόχρονης πολιορκίας της Πάτρας και του Κάστρου της, που είχε διάρκεια επτά χρόνια (1821-1828) και ολοκληρώθηκε με την παράδοση του Kάστρου, στις 18 Οκτωβρίου 1828, στον Γάλλο στρατηγό Maison.

 Οι παραπάνω δράσεις εν μέρει χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Τι φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών; Ποιες οι ώρες λειτουργίας του για το κοινό;

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών φιλοξενεί σε τρεις αίθουσες (Ιδιωτικός Βίος, Δημόσιος Βίος, Νεκρόπολη) αρχαιότητες που χρονολογούνται από το 3.000 π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ., προέρχονται από την Πάτρα, την ευρύτερη περιοχή της και τη δυτική Αχαΐα και εκπροσωπούν κυρίως τους Μυκηναϊκούς και Ρωμαϊκούς χρόνους, τις περιόδους δηλαδή της μεγάλης ακμής της περιοχής.

Πέρα από τα εκθέματα, στους εκθεσιακούς χώρους υπάρχουν 10 σημεία (οθόνες) όπου προβάλλονται τρισδιάστατες ψηφιακές μακέτες των σημαντικότερων μνημείων.

Το Μουσείο έχει μετατραπεί σταδιακά τα τελευταία χρόνια στον δυναμικότερο πολιτιστικό πυρήνα της Πάτρας, έγινε εξωστρεφές και προσιτό, προσελκύοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών στις περιοδικές του εκθέσεις, δίνοντας βήμα στην σύγχρονη εικαστική δημιουργία. Δυστυχώς όμως η πανδημία ανέκοψε αυτή την πορεία. Ελπίζω να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας και να συνεχίσουμε τις δράσεις μας.

Τα μουσεία της χώρας προγραμματίζεται να ανοίξουν την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Από τα μέσα Μαΐου, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης του έκτακτου φυλακτικού προσωπικού, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών θα λειτουργήσει με διευρυμένο θερινό ωράριο (8:00-20:00). 

Ποια τα έργα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας;

Η σταδιακή άρση των απαγορευτικών μέτρων συμπίπτει με την έναρξη τριών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 1.060.000 ευρώ, που θα υλοποιήσει η Εφορεία μας με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2017-2021. Πρόκειται για τη Συντήρηση των τοιχογραφιών του καθολικού της μονής Μεγάλου Σπηλαίου, τη στερέωση-αποκατάσταση του οθωμανικού προμαχώνα του Κάστρου Πάτρας και τη στερέωση-αποκατάσταση του νότιου οθωμανικού και του ανατολικού ενετικού τείχους στο Φρούριου Ρίου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα