Του Ανδρέα Κολλιόπουλου
Μέσα σε έναν χρόνο από τώρα αναμένεται να είναι έτοιμη η τελική μελέτη για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της Πάτρας, με τα τρία αρχιτεκτονικά γραφεία που μοιράστηκαν το δεύτερο βραβείο στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό που έγινε, να προχωρούν στις συζητήσεις και στις διαβουλεύσεις για την οριστική τους πρόταση.
Η πρόταση αυτή, η τελική δηλαδή μελέτη των τριών εταιρειών, θα κατατεθεί στον φάκελο για την περαιτέρω χρηματοδότηση του όλου έργου από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021 -2027 και έτσι η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης που αναμένεται να αλλάξει την εξωτερική όψη της Πάτρας θα μπει στο πλαίσιο υλοποίησης της.
Πρόκειται για ένα όραμα που αφορά τις μελλοντικές γενιές των πατρινών και θα δώσει μια άλλη πνοή και μια άλλη δυναμική για τις επόμενες δεκαετίες στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος.
Τα πρώτα χρήματα από την ΠΔΕ
Ήδη μέσα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει εξασφαλιστεί για το έργο της ανάπλασης ένα ποσό της τάξεως των 10 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, τα 3,5 εκ των οποίων θα χρειαστούν για το κόστος της τελικής μελέτης και τα υπόλοιπα για τις πρώτες εργασίες.
Από την πλευρά της η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει τις διαδικασίες που απαιτούνται για να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση όταν όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει το έργο, έχοντας εκδώσει το τεχνικό δελτίο στις υπηρεσίες της Περιφέρειας των εργασιών που πρόκειται να γίνουν.
«Είναι ένα σύνθετο έργο που θα δώσει μια άλλη όψη στην Πάτρα, με τους πατρινούς να έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν την πρόσβαση στην παραλιακή ζώνη και στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, ένα δικαίωμα που αποκτήθηκε με τον αγώνα τους και τις διεκδικήσεις τους» τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Έργων Παναγιώτης Μελάς.
Η όλη επικράτεια της ανάπλασης
Η επικράτεια της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης είναι τεράστια και τα σύνορα της είναι επί της ουσίας οι όχθες των δύο ποταμών, από τα νότια ο Γλαύκος και από τα βόρεια ο Μείλιχος.
Το έργο χωρίζεται σε τρία βασικά μέρη: α) από το Νότιο Πάρκο έως στην Ιχθυόσκαλα β)από την Ιχθυόσκαλά έως στις πυλώνες του βόρειου λιμένα και γ) από το ύψος του Ιστιοπλοϊκού έως στο πρώην κολυμβητήριο της Αγυιάς.
Η Μαρίνα, ως γνωστόν, δεν περιλαμβάνεται στην όλη μελέτη (υπάρχουν άλλα σχέδια για αυτή αφού πρώτα χαρακτηριστεί τουριστικός λιμένας), ενώ το κομμάτι του βόρειου λιμένα θα παραμείνει στη χρήση του ΟΛΠΑ μέχρι να φτιαχτεί το εμπορικό λιμάνι μπροστά από την Ακτή Δυμαίων.
Τμηματικά οι εργασίες
Με βάση τις εκτιμήσεις ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου θα φτάσει τα 75 εκατομμύρια ευρώ.
Οι εργασίες, από τη στιγμή που είναι σχεδόν απίθανο να εξασφαλιστεί από ένα πρόγραμμα ένα τόσο μεγάλο ποσό, θα προχωρήσουν τμηματικά, σε κάθε κομμάτι της επικράτειας και η αρχή πιθανότατα θα γίνει από το δεύτερο.
Στον πρώτο στην πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να φτιαχτούν χώροι αθλοπαιδείας δηλαδή κυρίως γήπεδα (μπάσκετ, τένις βόλεϊ κτλ), skate park, parkour κτλ, χώροι αναψυχής, αλλά και χώροι για την διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τοπόσημο και πεζογέφυρες
Το δεύτερο περιλαμβάνει το κτίριο των υπηρεσιών λιμένα το οποίο με απόφαση δημοτικού συμβουλίου είναι να κατεδαφιστεί. Ωστόσο, τελικές αποφάσεις δεν υπάρχουν, καθώς ενδέχεται να κατεδαφιστεί ένα τμήμα του (το τμήμα που είναι σχεδόν ετοιμόρροπο) και να παραμείνει ένα μέρος του, ίσως και για την στέγαση Δικαστικού Μεγάρου.
Το σίγουρο είναι ότι θα γίνει νέος διαγωνισμός για την επιλογή και την εγκατάσταση ενός τοπόσημου που να παραπέμπει συμβολικά στην ιστορία της Πάτρας, με στόχο να εξελιχθεί σε ένα σημείο αναφοράς για την πόλη.
Στο μώλο της Αγίου Νικολάου υπάρχει και η πρόταση που έχει καταγραφεί από τους μελετητές για την δημιουργία πεζογέφυρων που να ενώνουν το παλαιό λιμάνι με τον κυματοθραύστη.
Το βόρειο πάρκο έρχεται
Στο τρίτο κομμάτι θα συμπεριληφθεί στο πλαίσιο της ανάπλασης και η δημιουργία του βόρειου πάρκου, με χρήματα από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020, τα οποία θα πάνε γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ.
Το Βόρειο Πάρκο περιλαμβάνει την μερική πεζοδρόμηση της Ηρώων Πολυτεχνείου, την διάνοιξη της Καραμανλή και την δημιουργία χώρων αναψυχής που θα συνδέονται από τη μία με τη θάλασσα και από την άλλη με την Μαρίνα, το Έλος της Αγυιάς, αλλά και την Πλαζ.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*